fakes-kokkines

ΓΙΑ VEGANS

clock icon
50'

Σούπα με κόκκινες φακές και καρότα γλασέ με πετιμέζι

Υλικά

  • 30ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο καρότο, σε μικρούς κύβους
  • 2 κλωνάρια σέλερι, ψιλοκομμένα
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 200γρ. φακές κόκκινες
  • 1.200ml ζωμό λαχανικών σπιτικό ή ψυγείου
  • 1 φύλλο δάφνης
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για τα καρότα

  • 3 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 3-4 καρότα, καθαρισμένα, σε μέτριους κύβους
  • ½ φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
  • 3 κουτ. σούπας πετιμέζι
  • φύλλα από 2-3 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Η νοστιμιά αυτής της συνταγής με κόκκινες φακές δεν λέγεται. Δοκιμάστε την με ζεστό προζυμένιο ψωμί και μια ωραία δροσερή μαρουλοσαλάτα.

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Ρίχνετε το καρότο, το σέλερι και το κρεμμύδι. Αλατοπιπερώνετε και σοτάρετε για 5 λεπτά ανακατεύοντας με μια σπάτουλα.
Προσθέτετε τις φακές, τον ζωμό λαχανικών και τη δάφνη και βράζετε σε μέτρια φωτιά για περίπου 35-40 λεπτά.
Για τα καρότα: Βάζετε σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ρίχνετε τα καρότα, αλατοπιπερώνετε και σοτάρετε για 6-8 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν αλλά όχι να λιώσουν. Προσθέτετε τον χυμό πορτοκαλιού, το πετιμέζι και το θυμάρι και μαγειρεύετε για περίπου 5 λεπτά μέχρι να γυαλίσουν.
Φωτογραφία: Studiom.gr - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση

Διαδικασία

Βήμα 1

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Ρίχνετε το καρότο, το σέλερι και το κρεμμύδι. Αλατοπιπερώνετε και σοτάρετε για 5 λεπτά ανακατεύοντας με μια σπάτουλα.

Βήμα 2

Προσθέτετε τις φακές, τον ζωμό λαχανικών και τη δάφνη και βράζετε σε μέτρια φωτιά για περίπου 35-40 λεπτά.

Βήμα 3

Για τα καρότα: Βάζετε σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ρίχνετε τα καρότα, αλατοπιπερώνετε και σοτάρετε για 6-8 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν αλλά όχι να λιώσουν. Προσθέτετε τον χυμό πορτοκαλιού, το πετιμέζι και το θυμάρι και μαγειρεύετε για περίπου 5 λεπτά μέχρι να γυαλίσουν.

Φωτογραφία: Studiom.gr - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση