-soupa-peponi
clock icon
60'

Σούπα πεπόνι με βασιλικό, παγωτό γιαούρτι και γλυκό ντοματάκι

Υλικά

    Για τη σούπα

  • 1 πεπόνι, σε κύβους
  • 2 κουτ. σούπας μέλι
  • 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  • 10-15 φύλλα βασιλικού
  • ½ φλιτζάνι χυμό ανανά
  • Για το γλυκό ντοματάκι

  • 800γρ. ντοματάκια βελανίδια
  • 250γρ. ζάχαρη
  • 150ml νερό
  • 100ml χυμό πορτοκάλι
  • 1 κουτ. σούπας μέλι
  • 2 ξυλάκια κανέλας
  • 1 λοβό βανίλιας
  • χυμό από ½ λεμόνι
  • Για το σερβίρισμα

  • παγωτό γιαούρτι
  • κορυφές βασιλικού

Tips

  • Ελέγχετε την πυκνότητα του σιροπιού την επόμενη μέρα. Αν χρειαστεί, το βράζετε για λίγα λεπτά ακόμα να δέσει αν είναι αραιό ή το αραιώνετε με λίγο νερό και το αφήνετε να πάρει μια βράση αν είναι σφιχτό. Και στις δυο περιπτώσεις πρέπει να αφαιρέσετε πρώτα τα ντοματίνια και να τα ξαναβάλετε στο τέλος.
  • Αν θέλετε, στη σούπα μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα του χυμού ανανά και να βάλετε λίγο ρακόμελο που του πηγαίνει εξαιρετικά.

Επιδόρπιο με χαμηλές θερμίδες χωρίς λιπαρά και πλούσιο σε βιταμίνη Α χάρη στο πεπόνι.

Για τη σούπα: Βάζετε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και τα πολτοποιείτε, μέχρι να γίνει ένα λείο μίγμα. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο περισσότερο χυμό ανανά για πιο ρευστό αποτέλεσμα.
Για το γλυκό ντοματακι: Πλένετε τα ντοματίνια, τα ρίχνετε σε νερό που βράζει και τα αφήνετε για 30 δευτερόλεπτα. Τα βάζετε σε νερό με πάγο. Στη συνέχεια τα ξεφλουδίζετε και τα αφήνετε στην άκρη. Χαράζετε τη βανίλια στη μέση και με ένα μαχαίρι βγάζετε τους σπόρους και τα κρατάτε στην άκρη και τα δύο.
Βάζετε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό, το χυμό πορτοκάλι, το μέλι, την κανέλα, το χυμό λεμόνι και το λοβό βανίλιας μαζί με τους σπόρους. Αφήνετε να πάρουν μια βράση και στη συνέχεια χαμηλώνετε τη φωτιά και τα αφήνετε να μαγειρευτούν για 5 λεπτά περίπου. Προσθέτετε τα ντοματίνια και τα αφήνετε να βράσουν για 15-20 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν. Κλείνετε την κατσαρόλα, την κατεβάζετε από τη φωτιά και αφήνετε τα ντοματάκια στο σιρόπι όλο το βράδυ.
Μοιράζετε τη σούπα σε βαθιά πιάτα, βάζετε από μια δυο μπάλες παγωτό γιαούρτι στη μέση, από πάνω βάζετε γλυκό ντοματάκι, σκορπάτε λίγες κορυφές βασιλικού και σερβίρετε αμέσως.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina & Olivia Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Για τη σούπα: Βάζετε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και τα πολτοποιείτε, μέχρι να γίνει ένα λείο μίγμα. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο περισσότερο χυμό ανανά για πιο ρευστό αποτέλεσμα.

Βήμα 2

Για το γλυκό ντοματακι: Πλένετε τα ντοματίνια, τα ρίχνετε σε νερό που βράζει και τα αφήνετε για 30 δευτερόλεπτα. Τα βάζετε σε νερό με πάγο. Στη συνέχεια τα ξεφλουδίζετε και τα αφήνετε στην άκρη. Χαράζετε τη βανίλια στη μέση και με ένα μαχαίρι βγάζετε τους σπόρους και τα κρατάτε στην άκρη και τα δύο.

Βήμα 3

Βάζετε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό, το χυμό πορτοκάλι, το μέλι, την κανέλα, το χυμό λεμόνι και το λοβό βανίλιας μαζί με τους σπόρους. Αφήνετε να πάρουν μια βράση και στη συνέχεια χαμηλώνετε τη φωτιά και τα αφήνετε να μαγειρευτούν για 5 λεπτά περίπου. Προσθέτετε τα ντοματίνια και τα αφήνετε να βράσουν για 15-20 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν. Κλείνετε την κατσαρόλα, την κατεβάζετε από τη φωτιά και αφήνετε τα ντοματάκια στο σιρόπι όλο το βράδυ.

Βήμα 4

Μοιράζετε τη σούπα σε βαθιά πιάτα, βάζετε από μια δυο μπάλες παγωτό γιαούρτι στη μέση, από πάνω βάζετε γλυκό ντοματάκι, σκορπάτε λίγες κορυφές βασιλικού και σερβίρετε αμέσως.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina & Olivia Webb