garides-souvlaki

clock icon
30'

Σουβλάκι με γαρίδες, λιαστές ντομάτες και βασιλικό

Υλικά

  • 24 γαρίδες μεγάλες (Νο 0 ή 1)
  • 24 ντομάτες λιαστές, στραγγισμένες από το λάδι τους
  • 24 φυλλαράκια βασιλικού πλατύφυλλου
  • Για τη μαρινάδα

  • 2 κουτ. σούπας θυμάρι φρέσκο ή 1 κουτ. σούπας ξερό
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
  • 1 κουτ. σούπας κέτσαπ
  • 2-3 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  • 1 κουτ. σούπας ξύσμα λεμονιού
  • 1 κουτ. σούπας μπράντι (προαιρετικά)
  • 1 κουτ. σούπας πιπέρι καγιέν (προαιρετικά)
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Μεζές πρώτης τάξεως για τις συγκεντρώσεις της παρέας για BBQ.

Καθαρίζετε τις γαρίδες από το κέλυφος και το εντεράκι της πλάτης και αφήνετε μόνο το κεφάλι και την ουρά τους. Σε γυάλινο ή πλαστικό μπολ ανακατεύετε τα υλικά της μαρινάδας και ρίχνετε μέσα τις γαρίδες. Τις μαρινάρετε για 15-20 λεπτά.
Περνάτε τις γαρίδες ανά δύο σε μεταλλικές σούβλες, βάζοντας ενδιάμεσα λιαστές ντομάτες και φύλλα βασιλικού.
Ψήνετε τα σουβλάκια σε καυτή σχάρα για 7-8 λεπτά συνολικά και από τις δύο πλευρές, αλείφοντάς τα ενδιάμεσα δύο τρεις φορές με τη μαρινάδα τους. Σερβίρετε τα σουβλάκια γαρίδας αμέσως μόλις τα βγάλετε από την ψησταριά.
Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Καθαρίζετε τις γαρίδες από το κέλυφος και το εντεράκι της πλάτης και αφήνετε μόνο το κεφάλι και την ουρά τους. Σε γυάλινο ή πλαστικό μπολ ανακατεύετε τα υλικά της μαρινάδας και ρίχνετε μέσα τις γαρίδες. Τις μαρινάρετε για 15-20 λεπτά.

Βήμα 2

Περνάτε τις γαρίδες ανά δύο σε μεταλλικές σούβλες, βάζοντας ενδιάμεσα λιαστές ντομάτες και φύλλα βασιλικού.

Βήμα 3

Ψήνετε τα σουβλάκια σε καυτή σχάρα για 7-8 λεπτά συνολικά και από τις δύο πλευρές, αλείφοντάς τα ενδιάμεσα δύο τρεις φορές με τη μαρινάδα τους. Σερβίρετε τα σουβλάκια γαρίδας αμέσως μόλις τα βγάλετε από την ψησταριά.

Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης - Food Styling: Αντωνία Κατή