creamed spinach

Υλικά

  • 1½ κιλό σπανάκι (πλυμένο και στραγγισμένο)
  • 2 τρυφερά κρεμμύδια
  • 200 γρ. γραβιέρα
  • 200 γρ. γκούντα
  • 2 ασπράδια
  • 2 πρέζες μοσχοκάρυδο
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • Για την μπεσαμέλ:

  • 4 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό
  • 4 κουτ . σούπας αλεύρι
  • 1 λίτρο γάλα φρέσκο πλήρες
  • 2 πρέζες μοσχοκάρυδο
  • ½ φλιτζ. παρμεζάνα, ψιλοτριμμένη
  • λίγο σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
  • λίγο άνηθο ψιλοκομένο
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι

Το σπανάκι εδώ σερβίρεται σε γκουρμέ εκδοχή και συνοδεύεται από μπεσαμέλ. Μπορεί να σερβιριστεί και σε επίσημο τραπέζι.

Ζεματάμε πρώτα το σπανάκι σε νερό που βράζει για 3΄. Το στραγγίζουμε και το ψιλοκόβουμε σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα τυριά, τα ασπράδια χτυπημένα σε ελαφριά μαρέγκα με μαλακές κορυφές και το μοσχοκάρυδο και αλατοπιπερώνουμε. Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος. Πασπαλίζουμε με φρυγανιά να καλυφθεί η βάση του σκεύους. Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση.
Μπεσαμέλ: Ζεσταίνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι. Ψήνουμε ανακατεύοντας με σύρμα για 2΄, προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε να γίνει λεία και να πυκνώσει.
Αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με μοσχοκάρυδο και προσθέτουμε το μισό τυρί. Προσθέτουμε το σχοινόπρασο και τον άνηθο και ανακατεύουμε.
Αδειάζουμε την μπεσαμέλ πάνω από τη γέμιση και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη παρμεζάνα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 35 λεπτά περίπου,μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Διαδικασία

Βήμα 1

Ζεματάμε πρώτα το σπανάκι σε νερό που βράζει για 3΄. Το στραγγίζουμε και το ψιλοκόβουμε σε ένα μπολ.

Βήμα 2

Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα τυριά, τα ασπράδια χτυπημένα σε ελαφριά μαρέγκα με μαλακές κορυφές και το μοσχοκάρυδο και αλατοπιπερώνουμε. Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος. Πασπαλίζουμε με φρυγανιά να καλυφθεί η βάση του σκεύους. Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση.

Βήμα 3

Μπεσαμέλ: Ζεσταίνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι. Ψήνουμε ανακατεύοντας με σύρμα για 2΄, προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε να γίνει λεία και να πυκνώσει.

Βήμα 4

Αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με μοσχοκάρυδο και προσθέτουμε το μισό τυρί. Προσθέτουμε το σχοινόπρασο και τον άνηθο και ανακατεύουμε.

Βήμα 5

Αδειάζουμε την μπεσαμέλ πάνω από τη γέμιση και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη παρμεζάνα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 35 λεπτά περίπου,μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.