zimarika me fakes2-anoigma neo
clock icon
60'

Σπαγγέτι με σάλτσα από φακές και μανιτάρια: η χορτοφαγική μπολονέζ

Υλικά

  • 150 γρ. φακές καφέ ή μαύρες
  • 60 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 καρότο, κομμένο σε κυβάκια
  • 300 γρ. μανιτάρια λευκά, ψιλοκομμένα
  • 100 ml κόκκινο κρασί
  • 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
  • 400 γρ. ντοματάκια κονκασέ
  • 1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό
  • 2-3 κόκκους μπαχάρι
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 500 γρ. σπαγγέτι, βρασμένο
  • λίγο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι

Αν αναζητάτε κάτι το ίδιο απολαυστικό με μια κλασική μακαρονάδα μπολονέζ, η χορτοφαγική της εκδοχή με βασικό συστατικό τις φακές θα σας ενθουσιάσει. Μια εύκολη συνταγή που θα αγαπήσουν ακόμη και όσοι δεν τις προτιμούν.

Βράζουμε τις φακές σε άφθονο νερό να μαλακώσουν και κατόπιν τις στραγγίζουμε. Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε με το μισό ελαιόλαδο, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο για 3΄ σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τις φακές και τα μανιτάρια και συνεχίζουμε για 3΄-4΄ ακόμη ή μέχρι να μαραθούν τα μανιτάρια.

Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε τον ντοματοπελτέ, τα ντοματάκια, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το θυμάρι, το μπαχάρι, το δαφνόφυλλο, αλάτι και πιπέρι. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 20΄-25΄ και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά. Σερβίρουμε το ζεστό σπαγγέτι με τη σάλτσα και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη

Διαδικασία

Βήμα 1

Βράζουμε τις φακές σε άφθονο νερό να μαλακώσουν και κατόπιν τις στραγγίζουμε. Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε με το μισό ελαιόλαδο, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο για 3΄ σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τις φακές και τα μανιτάρια και συνεχίζουμε για 3΄-4΄ ακόμη ή μέχρι να μαραθούν τα μανιτάρια.

Βήμα 2

Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε τον ντοματοπελτέ, τα ντοματάκια, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το θυμάρι, το μπαχάρι, το δαφνόφυλλο, αλάτι και πιπέρι. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 20΄-25΄ και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά. Σερβίρουμε το ζεστό σπαγγέτι με τη σάλτσα και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη