spaggeti me saltsa imam
clock icon
1:15'

Σπαγγέτι με σάλτσα ιμάμ μπαϊλντί

Υλικά

  • 500γρ. σπαγγέτι Νο6
  • 5 μελιτζάνες τσακώνικες, κομμένες στη μέση
  • ½ φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια, σε ροδέλες
  • 1 κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτας
  • 2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένο
  • 1 κιλό ντομάτες ώριμες, τριμμένες
  • ¼ φλιτζανιού ξίδι βαλσαμικό
  • 2 κουτ. σούπας πετιμέζι
  • ½ φλιτζάνι φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
  • ¼ φλιτζανιού φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
  • μια πρέζα θυμάρι ξερό
  • 1 φλιτζάνι φέτα, χοντροτριμμένη
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Αυτή η καλοκαιρινή μακαρονάδα με σάλτσα ιμάμ μπαϊλντί θα κερδίσει επάξια περίοπτη θέση στο τραπέζι σας. Δείτε πώς να ετοιμάσετε τις προτάσεις μας, χρησιμοποιώντας τα σκεύη τoυ Cook-Shop.

Enjoy Cooking Enjoy Cooking

Τα απαραίτητα

Ανοξείδωτη Χύτρα Fissler Original Profi 6,3lt, 24cm

Κουτάλα Σπαγγέτι Küchenprofi

Τρυπητό με Πόδια Küchenprofi 25x12,5cm

Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε βαθιά τις μελιτζάνες (τη σάρκα τους) χιαστί. Τις αλατίζουμε καλά, τις αναποδογυρίζουμε σε ένα σουρωτήρι και τις αφήνουμε περίπου 1 ώρα για να βγάλουν τα υγρά τους. Τις ξεπλένουμε με κρύο νερό και τις στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα. Ραντίζουμε τις μελιτζάνες με 1-2 κουτ. σούπας λάδι και τις ψήνουμε για 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Τις αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τις χοντροκόβουμε.

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε τα κρεμμύδια. Τα αλατίζουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά από μέτρια σε χαμηλή και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν χωρίς να καούν. Προσθέτουμε τον πελτέ, το σκόρδο, τις ντομάτες, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε τη σάλτσα να σιγομαγειρευτεί για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να πήξει.

Ρίχνουμε τις μελιτζάνες, το ξίδι, το πετιμέζι, τα μυρωδικά και ανακατεύετε καλά. Βράζουμε τα σπαγγέτι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, τα σουρώνουμε και σερβίρουμε αμέσως με κουτάλα για σπαγγέτι μαζί με τη σάλτσα και τη φέτα.

Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση

Διαδικασία

Βήμα 1

Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε βαθιά τις μελιτζάνες (τη σάρκα τους) χιαστί. Τις αλατίζουμε καλά, τις αναποδογυρίζουμε σε ένα σουρωτήρι και τις αφήνουμε περίπου 1 ώρα για να βγάλουν τα υγρά τους. Τις ξεπλένουμε με κρύο νερό και τις στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί.

Βήμα 2

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα. Ραντίζουμε τις μελιτζάνες με 1-2 κουτ. σούπας λάδι και τις ψήνουμε για 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Τις αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τις χοντροκόβουμε.

Βήμα 3

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε τα κρεμμύδια. Τα αλατίζουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά από μέτρια σε χαμηλή και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν χωρίς να καούν. Προσθέτουμε τον πελτέ, το σκόρδο, τις ντομάτες, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε τη σάλτσα να σιγομαγειρευτεί για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να πήξει.

Βήμα 4

Ρίχνουμε τις μελιτζάνες, το ξίδι, το πετιμέζι, τα μυρωδικά και ανακατεύετε καλά. Βράζουμε τα σπαγγέτι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, τα σουρώνουμε και σερβίρουμε αμέσως με κουτάλα για σπαγγέτι μαζί με τη σάλτσα και τη φέτα.

Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση