spagetti me salsa psitis piperias mikri
clock icon
60'

Σπαγγέτι με σάλτσα ψητής πιπεριάς Φλωρίνης και αμύγδαλα

Υλικά

  • Μερίδες: 3-4
  • 8 μεγάλες πιπεριές Φλωρίνης
  • 1 φλιτζ. αμύγδαλα ασπρισμένα, καβουρδισμένα + 2 κουτ. σούπας επιπλέον
  • ½ φλιτζανιού ε.π. ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας μηλόξιδο
  • 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο
  • ½ κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • 1 πακέτο σπαγγέτι
  • αλάτι, πιπέρι

Αυτά τα σπαγγέτι της ερευνήτριας της ελληνικής κουζίνας Μαρίας Διακάτου, έχουν την ιδιαίτερη γεύση της πιπεριάς Φλωρίνης και των καβουρδισμένων αμυγδάλων και φτιάχνονται πολύ εύκολα.

Σε καυτό σχαροτήγανο ή στο προθερμασμένο γκριλ του φούρνου ψήνουμε τις πιπεριές μέχρι να μαλακώσουν και να μαυρίσει η φλούδα τους. Κατόπιν τις ρίχνουμε σε ένα μπολ και τις καλύπτουμε με μεμβράνη μέχρι να κρυώσουν. Αφαιρούμε εύκολα τη φλούδα και τα σπόρια. Τις δύο από αυτές τις κόβουμε σε λεπτές λωρίδες και τις αφήνουμε στην άκρη. Τις υπόλοιπες πέντε τις βάζουμε στο μούλτι μαζί με τα αμύγδαλα, το ελαιόλαδο, το μηλόξιδο, το σκόρδο και την πάπρικα και χτυπάμε καλά.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό που βράζει ρίχνουμε τα σπαγγέτι και το βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Σουρώνουμε κρατώντας 2 φλιτζάνια από το νερό τους. Μεταφέρουμε τη σάλτσα σε βαθύ τηγάνι και την αραιώνουμε προσθέτοντας λίγο-λίγο νερό από αυτό που κρατήσαμε μέχρι να γίνει σχετικά ρευστή, αλλά όχι πολύ αραιή. Να γίνει δηλαδή σαν σάλτσα ντομάτας.

Προσθέτουμε τα σπαγγέτι και τις λωρίδες πιπεριάς που κρατήσαμε κατά μέρος, λίγο φρέσκο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά. Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το υπόλοιπο αμύγδαλο τριμμένο και σερβίρουμε αμέσως.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφία: Studio M

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε καυτό σχαροτήγανο ή στο προθερμασμένο γκριλ του φούρνου ψήνουμε τις πιπεριές μέχρι να μαλακώσουν και να μαυρίσει η φλούδα τους. Κατόπιν τις ρίχνουμε σε ένα μπολ και τις καλύπτουμε με μεμβράνη μέχρι να κρυώσουν. Αφαιρούμε εύκολα τη φλούδα και τα σπόρια. Τις δύο από αυτές τις κόβουμε σε λεπτές λωρίδες και τις αφήνουμε στην άκρη. Τις υπόλοιπες πέντε τις βάζουμε στο μούλτι μαζί με τα αμύγδαλα, το ελαιόλαδο, το μηλόξιδο, το σκόρδο και την πάπρικα και χτυπάμε καλά.

Βήμα 2

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό που βράζει ρίχνουμε τα σπαγγέτι και το βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Σουρώνουμε κρατώντας 2 φλιτζάνια από το νερό τους. Μεταφέρουμε τη σάλτσα σε βαθύ τηγάνι και την αραιώνουμε προσθέτοντας λίγο-λίγο νερό από αυτό που κρατήσαμε μέχρι να γίνει σχετικά ρευστή, αλλά όχι πολύ αραιή. Να γίνει δηλαδή σαν σάλτσα ντομάτας.

Βήμα 3

Προσθέτουμε τα σπαγγέτι και τις λωρίδες πιπεριάς που κρατήσαμε κατά μέρος, λίγο φρέσκο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά. Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το υπόλοιπο αμύγδαλο τριμμένο και σερβίρουμε αμέσως.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφία: Studio M