spetsofai_keftedakia_anoigma
clock icon
60'

Σπετζοφάι με μοσχαρίσια κεφτεδάκια

Υλικά

    Μερίδες: 4

    Για τα κεφτεδάκια

  • 400 γρ. μοσχαρίσιο κιμά (από λάπα)
  • 1 αυγό
  • 1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο, στυμμένο
  • 3 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη
  • 1 κουτ. σούπας κοφτή μουστάρδα απαλή
  • 1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
  • 1/2 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
  • 1 πρέζα μπούκοβο
  • 1 πρέζα κύμινο
  • αλάτι
  • Για το σπεντζοφάι

  • 10-12 μοσχαρίσια κεφτεδάκια
  • 250 γρ. πιπεριές πράσινες (του μπακάλη ή μικρές κέρατο)
  • 1 σκελίδα σκόρδο, σε φέτες
  • 1 κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτας
  • 1 μεγάλη ντομάτα τριμμένη
  • 1 κουτ. σούπας μίσχους από μαϊντανό, ψιλοκομμένους
  • 1 μικρή κόκκινη καυτερή πιπερίτσα
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 1 φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι

Μαγειρεύουμε σπεντζοφάι σε μια γευστικότατη παραλλαγή με μοσχαρίσιο κιμά.

Κεφτεδάκια: Ζυμώνουμε όλα τα υλικά και πλάθουμε 10-12 πλακουτσωτά κεφτεδάκια. Βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες (ή ακόμα καλύτερα όλο το βράδυ).

Σπεντζοφάι: Σε κατσαρόλα που να χωράει τα κεφτεδάκια σε μονή στρώση ρίχνουμε το λάδι και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά τηγανίζουμε ελαφρά τις πιπεριές και από τις δύο μεριές, σε 2-3 δόσεις μέχρι να πάρουν χρώμα.

Στο λάδι που έχει μείνει ρίχνουμε το σκόρδο, σοτάρουμε για 1΄ και καβουρδίζουμε ελαφρώς τον πελτέ. Προσθέτουμε την ντομάτα, τον μαϊντανό, την καυτερή πιπερίτσα και τη ζάχαρη, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για 1΄. Στρώνουμε τις πιπεριές στη σάλτσα και στρώνουμε από πάνω τα κεφτεδάκια.

Προσθέτουμε νερό μέχρι να σκεπαστούν τα κεφτεδάκια μέχρι τη μέση και δίνουμε μια βράση. Γυρίζουμε τα κεφτεδάκια από την άλλη, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 30΄ (προσθέτοντας λίγο νερό αν χρειαστεί) μέχρι να δέσει η σάλτσα και να μαλακώσουν τα κεφτεδάκια. Σερβίρουμε με φέτα ή ρύζι, ή και με τα δύο.

Styling: Τζαννής Σιφναίος – Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης – Φωτογραφία: Studio Lm

Διαδικασία

Βήμα 1

Κεφτεδάκια: Ζυμώνουμε όλα τα υλικά και πλάθουμε 10-12 πλακουτσωτά κεφτεδάκια. Βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες (ή ακόμα καλύτερα όλο το βράδυ).

Βήμα 2

Σπεντζοφάι: Σε κατσαρόλα που να χωράει τα κεφτεδάκια σε μονή στρώση ρίχνουμε το λάδι και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά τηγανίζουμε ελαφρά τις πιπεριές και από τις δύο μεριές, σε 2-3 δόσεις μέχρι να πάρουν χρώμα.

Στο λάδι που έχει μείνει ρίχνουμε το σκόρδο, σοτάρουμε για 1΄ και καβουρδίζουμε ελαφρώς τον πελτέ. Προσθέτουμε την ντομάτα, τον μαϊντανό, την καυτερή πιπερίτσα και τη ζάχαρη, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για 1΄. Στρώνουμε τις πιπεριές στη σάλτσα και στρώνουμε από πάνω τα κεφτεδάκια.

Προσθέτουμε νερό μέχρι να σκεπαστούν τα κεφτεδάκια μέχρι τη μέση και δίνουμε μια βράση. Γυρίζουμε τα κεφτεδάκια από την άλλη, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 30΄ (προσθέτοντας λίγο νερό αν χρειαστεί) μέχρι να δέσει η σάλτσα και να μαλακώσουν τα κεφτεδάκια. Σερβίρουμε με φέτα ή ρύζι, ή και με τα δύο.

Styling: Τζαννής Σιφναίος – Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης – Φωτογραφία: Studio Lm