stefani-apo-tsoureki

ΚΕΙΚ – ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ

clock icon
60'

Στεφάνι από τσουρέκι γεμιστό με γλυκό περγαμόντο και αμύγδαλα

Υλικά

    Για το τσουρέκι

  • 500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 10γρ. αλάτι
  • 25γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 φακελάκι μαγιά ξηρή (8γρ.)
  • 1 αβγό
  • 40ml ηλιέλαιο
  • 40γρ. μέλι
  • 60ml χλιαρό νερό περίπου
  • ξύσμα από 1 περγαμόντο
  • Για τη γέμιση

  • γλυκό του κουταλιού περγαμόντο ψιλοκομμένο
  • 100γρ. αμύγδαλο λευκό καβουρδισμένο, χοντροκομμένο
  • Για το γλάσο

  • ξύσμα και χυμό από 1 περγαμόντο
  • 2 κουτ. σούπας μαύρη ζάχαρη
  • αμύγδαλο καβουρδισμένο, ψιλοκομμένο

Το πασχαλινό τσουρέκι σε μία από τις πιο γλυκές παραλλαγές του.

Διαλύετε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και την κρατάτε στην άκρη. Στον κάδο του μίξερ ανακατεύετε σε χαμηλή ταχύτητα το αλεύρι, το αλάτι και την άχνη ζάχαρη άχνη και μετά προσθέτετε με τη σειρά το αβγό, το λάδι, το μέλι, το ξύσμα, το μίγμα της μαγιάς.
Δυναμώνετε την ταχύτητα και ζυμώνετε για λίγα λεπτά μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη. Αν χρειαστεί προσθέτετε επιπλέον χλιαρό νερό. Βάζετε τη ζύμη σε ένα μπολ, σκεπάζετε και την αφήνετε να φουσκώσει για τουλάχιστον 30 λεπτά σε ζεστό περιβάλλον.
Κόβετε τη ζύμη σε 12 μπαλίτσες που απλώνετε σε αλευρωμένη επιφάνεια. Βάζετε από 1 κουταλάκι του γλυκού περγαμόντο στο κέντρο κάθε ζύμης, πασπαλίζετε με αμύγδαλο και κλείνετε σε πουγκί.
Τοποθετείτε το κάθε πουγκί, το ένα δίπλα στο άλλο, μέσα σε μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 24εκ., στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Σκεπάζετε και αφήνετε το τσουρέκι να φουσκώσει για 30 λεπτά, σε ζεστό περιβάλλον.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175οC. Ψήνετε το τσουρέκι για 25-30 λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσει και να πάρει χρώμα.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε το γλάσο: βάζετε σε μια μικρή κατσαρόλα τη ζάχαρη, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού και αφήνετε για λίγα λεπτά στη φωτιά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να δέσει ελαφρώς το σιρόπι. Μόλις βγάλετε το τσουρέκι από το φούρνο, περιχύνετε με το γλάσο και πασπαλίζετε με το ψιλοκομμένο αμύγδαλο.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina & Olivia Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Διαλύετε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και την κρατάτε στην άκρη. Στον κάδο του μίξερ ανακατεύετε σε χαμηλή ταχύτητα το αλεύρι, το αλάτι και την άχνη ζάχαρη άχνη και μετά προσθέτετε με τη σειρά το αβγό, το λάδι, το μέλι, το ξύσμα, το μίγμα της μαγιάς.

Βήμα 2

Δυναμώνετε την ταχύτητα και ζυμώνετε για λίγα λεπτά μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη. Αν χρειαστεί προσθέτετε επιπλέον χλιαρό νερό. Βάζετε τη ζύμη σε ένα μπολ, σκεπάζετε και την αφήνετε να φουσκώσει για τουλάχιστον 30 λεπτά σε ζεστό περιβάλλον.

Βήμα 3

Κόβετε τη ζύμη σε 12 μπαλίτσες που απλώνετε σε αλευρωμένη επιφάνεια. Βάζετε από 1 κουταλάκι του γλυκού περγαμόντο στο κέντρο κάθε ζύμης, πασπαλίζετε με αμύγδαλο και κλείνετε σε πουγκί.

Βήμα 4

Τοποθετείτε το κάθε πουγκί, το ένα δίπλα στο άλλο, μέσα σε μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 24εκ., στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Σκεπάζετε και αφήνετε το τσουρέκι να φουσκώσει για 30 λεπτά, σε ζεστό περιβάλλον.

Βήμα 5

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175οC. Ψήνετε το τσουρέκι για 25-30 λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσει και να πάρει χρώμα.

Βήμα 6

Στο μεταξύ ετοιμάζετε το γλάσο: βάζετε σε μια μικρή κατσαρόλα τη ζάχαρη, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού και αφήνετε για λίγα λεπτά στη φωτιά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να δέσει ελαφρώς το σιρόπι. Μόλις βγάλετε το τσουρέκι από το φούρνο, περιχύνετε με το γλάσο και πασπαλίζετε με το ψιλοκομμένο αμύγδαλο.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina & Olivia Webb