SYKOTAKIA-POULION_20130702_0102
clock icon
15'

Συκωτάκια κοτόπουλου σοτέ με φασκόμηλο και κρασί

Υλικά

  • Μερίδες: 4
  • 700 γρ. συκωτάκια κοτόπουλου
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 150 ml ζεστός ζωμός κοτόπουλου
  • 100 ml λευκό κρασί
  • 10 φύλλα φρέσκου φασκόμηλου
  • ½ κουτ. σούπας φρέσκο δεντρολίβανο
  • 50 γρ. βούτυρο
  • αλάτι, πιπέρι

Μια εύκολη συνταγή γεμάτη αρώματα απ’ το φασκόμηλο και το κρασί που εφόσον σεβαστείτε τα συκωτάκια και τα ψήσετε ήπια, χωρίς να σκληρύνουν, θα απολαύσετε σε 12 μόνο λεπτά είτε σε καθημερινό γεύμα, είτε ως πρώτο πιάτο σε ένα τραπέζι. Δέστε τη σάλτσα και συνοδέψτε με ρύζι, ζυμαρικά μικρού σχήματος (π.χ. κοφτό) ή με πουρέ.

Σκουπίζετε με χάρτινη πετσέτα κουζίνας τα συκωτάκια ώστε να μην έχουν υγρασία πάνω τους και τα καθαρίζετε από τα νεύρα, αρτηρίες και λίπη. Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι βάζετε το λάδι να ζεσταθεί σε μεσαία ένταση και προσθέτετε τη μισή ποσότητα απ’ το βούτυρο. Μόλις λιώσει το βούτυρο και ανέβει η θερμοκρασία, ρίχνετε μέσα τα συκωτάκια. Τα αφήνετε 3 λεπτά να ροδίσουν και τα γυρνάτε απ’ την άλλη.

Στα 5-6 λεπτά μόλις ροδίσουν κι’ απ’ τις δυο πλευρές προσθέτετε τον ζεστό ζωμό κοτόπουλου, το φασκόμηλο, δεντρολίβανο και το κρασί. Στα 3’ λεπτά αφαιρείτε τα συκωτάκια και αφήνετε το ζουμί για να γίνει σάλτσα. Βάζετε το μάτι στο φούλ και ρίχνετε μέσα στο ζουμί το υπόλοιπο βούτυρο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε καλά, καθώς μειώνεται το ζουμί και πήζει η σάλτσα μέσα στα επόμενα 2-3 λεπτά, και στη συνέχεια αφαιρείτε απ’ την εστία.

Σερβίρετε τα συκωτάκια ρίχνοντας από πάνω τη σάλτσα. Ταιριάζει ιδανικά με ρύζι μακρύκοκο parboiled, που θα βράσετε με σαφράν ή με κουρκουμά για να πάρει κίτρινο χρώμα και θα τελειώσετε με 2 κουταλιές βούτυρο για να δώσει νοστιμιά.

Διαδικασία

Βήμα 1

Σκουπίζετε με χάρτινη πετσέτα κουζίνας τα συκωτάκια ώστε να μην έχουν υγρασία πάνω τους και τα καθαρίζετε από τα νεύρα, αρτηρίες και λίπη. Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι βάζετε το λάδι να ζεσταθεί σε μεσαία ένταση και προσθέτετε τη μισή ποσότητα απ’ το βούτυρο. Μόλις λιώσει το βούτυρο και ανέβει η θερμοκρασία, ρίχνετε μέσα τα συκωτάκια. Τα αφήνετε 3 λεπτά να ροδίσουν και τα γυρνάτε απ’ την άλλη.

Βήμα 2

Στα 5-6 λεπτά μόλις ροδίσουν κι’ απ’ τις δυο πλευρές προσθέτετε τον ζεστό ζωμό κοτόπουλου, το φασκόμηλο, δεντρολίβανο και το κρασί. Στα 3’ λεπτά αφαιρείτε τα συκωτάκια και αφήνετε το ζουμί για να γίνει σάλτσα. Βάζετε το μάτι στο φούλ και ρίχνετε μέσα στο ζουμί το υπόλοιπο βούτυρο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε καλά, καθώς μειώνεται το ζουμί και πήζει η σάλτσα μέσα στα επόμενα 2-3 λεπτά, και στη συνέχεια αφαιρείτε απ’ την εστία.

Βήμα 3

Σερβίρετε τα συκωτάκια ρίχνοντας από πάνω τη σάλτσα. Ταιριάζει ιδανικά με ρύζι μακρύκοκο parboiled, που θα βράσετε με σαφράν ή με κουρκουμά για να πάρει κίτρινο χρώμα και θα τελειώσετε με 2 κουταλιές βούτυρο για να δώσει νοστιμιά.