Διαδικασία
Βράζετε τον τραχανά με το νερό για 5 λεπτά και τον αφήνετε στην άκρη μέχρι να φουσκώσει και να πιει όλο το νερό. Προσθέτετε τότε το βούτυρο και το πιπέρι και ανακατεύετε.
Στο μεταξύ, τρίβετε το πράσο με μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι και το στύβετε καλά με τα χέρια. Ανακατεύετε το πράσο με το αβγό και το τυρί και ανακατεύετε το μίγμα με τον τραχανά. Αφήνετε τη γέμιση στην άκρη μέχρι να τη χρειαστείτε.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Απλώνετε τα φύλλα της κρούστας στον πάγκο και τα κόβετε στη μέση κατά μήκος της μεγαλύτερης πλευράς. Στοιβάζετε τα φύλλα και τα σκεπάζετε με μια νωπή πετσέτα για να μη στεγνώσουν όσο δουλεύετε.
Παίρνετε ένα φύλλο και το αλείφετε με το μίγμα λαδιού- βουτύρου. Το διπλώνετε κατά μήκος και το αλείφετε πάλι. Απλώνετε μία κουταλιά της σούπας γέμιση στην κάτω άκρη, αφήνοντας 2εκ. περιθώριο από τις άκρες. Τυλίγετε το φύλλο σε ρολό, διπλώνοντας τις άκρες προς τα μέσα για να σχηματιστεί ένα μπαστουνάκι.
Συνεχίζετε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Τοποθετείτε τα πιτάκια σε ταψί και τα αλείφετε από πάνω με τον κρόκο του αβγού. Τα ψήνετε στο φούρνο για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Τα σερβίρετε ζεστά ή χλιαρά. Τρώγονται όμως ευχάριστα και κρύα.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή