barbacoa de olla anoigma
clock icon
4:15'

Τάκος από χοιρινό λαιμό στον ατμό με κρεμμύδι τουρσί

Υλικά

  • Χοιρινός λαιμός κατά προτίμηση βιολογικός περίπου 1.5 με 2 κιλά (με το κόκκαλο)
  • Τορτίγιας σταρένιες η καλαμποκιού
  • 1 κιλό κόκκινα κρεμμύδια κομμένα ζουλιέν
  • Μαντζουράνα ξερή
  • 3 μεγάλες πιπεριές χαλαπένιο χωρίς σπόρους κομμένες σε λωρίδες
  • 1 λίτρο μηλόξυδο
  • Ελαιόλαδο
  • Ανθός αλατιού
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 1 κομμάτι λαδόκολλα
  • Σπάγγος για το τύλιγμα

Το πιο εμβληματικό πιάτο της μεξικανικής γαστρονομίας ονομάζεται μπαρμπακόα και πρόκειται ουσιαστικά για μαγείρεμα του κρέατος στον ατμό. Εδώ παρουσιάζουμε μια εκδοχή που μπορεί να γίνει στο σπίτι μας σε κατσαρόλα, πολύ εύκολα και χωρίς ξύλα.

Σοτάρουμε το κρέας σε ελαιόλαδο και του δίνουμε χρώμα σε όλες τις πλευρές. Τοποθετούμε το κρέας σε λαδόκολλα, το αλατίζουμε και το δένουμε με σπάγκο. Γεμίζουμε μέχρι την μέση μια κατσαρόλα με νερό και πάνω τοποθετούμε μια μεταλλική σήτα (κόσκινο) κατάλληλη για το σκεύος.

Βάζουμε το κρέας στην κατσαρόλα και ατμίζουμε για 3 περίπου ώρες μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε ανά διαστήματα νερό.

Για το κρεμμύδι τουρσί τοποθετούμε όλα τα υλικά (κρεμμύδι, μαντζουράνα, χαλαπένιο) στο ξύδι και αφήνουμε να «ψηθούν» τουλάχιστον για 45 λεπτά.

Φωτογραφία: Διογένης Παπαδόπουλος

Διαδικασία

Βήμα 1

Σοτάρουμε το κρέας σε ελαιόλαδο και του δίνουμε χρώμα σε όλες τις πλευρές. Τοποθετούμε το κρέας σε λαδόκολλα, το αλατίζουμε και το δένουμε με σπάγκο. Γεμίζουμε μέχρι την μέση μια κατσαρόλα με νερό και πάνω τοποθετούμε μια μεταλλική σήτα (κόσκινο) κατάλληλη για το σκεύος.

Βήμα 2

Βάζουμε το κρέας στην κατσαρόλα και ατμίζουμε για 3 περίπου ώρες μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε ανά διαστήματα νερό.

Βήμα 3

Για το κρεμμύδι τουρσί τοποθετούμε όλα τα υλικά (κρεμμύδι, μαντζουράνα, χαλαπένιο) στο ξύδι και αφήνουμε να «ψηθούν» τουλάχιστον για 45 λεπτά.

Φωτογραφία: Διογένης Παπαδόπουλος