taliateles kolokythi anoigma
clock icon
30'

Ταλιατέλες κολοκυθιού, αλλιώς zoodles (από τα z-ucchini και n-oodles)

Υλικά

  • Μερίδες: 4
  • Για την άλμη

  • 10 γρ. αλάτι
  • 500 ml νερό κρύο
  • 500 γρ. παγάκια
  • Για τα κολοκυθάκια

  • ½ φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
  • 2 φέτες μπέικον, πολύ ψιλοκομμένο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, σε φέτες
  • 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο, σε φέτες
  • 1 καλή πρέζα μπούκοβο
  • 1 κιλό κολοκυθάκια μέτρια
  • 1 σφηνάκι λευκό ξηρό κρασί
  • 1 μεγάλη ντομάτα, τριμμένη
  • 2 κουτ. σούπας παρμεζάνα ψιλοτριμμένη σαν σκόνη
  • 1 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 5-6 μεγάλα φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
  • 1 καλή πρέζα ρίγανη
  • αλάτι

Tips

  • Βασικό στοιχείο για την επιτυχία της συνταγής είναι η υφή του κολοκυθιού, το οποίο στο τέλος θα πρέπει να κρατάει καλά την τραγανότητά του. Αν και η αρχική του επεξεργασία σε παγωμένη άλμη βοηθάει την κατάσταση, θα πρέπει να δουλέψετε γρήγορα και σε δυνατή φωτιά ώστε να αρχίσει να καραμελώνει η επιφάνεια του κολοκυθιού νοστιμίζοντας, χωρίς όμως να μαλακώσει ή να βράσει. Εάν δείτε ότι πάει να συμβεί αυτό, μειώστε τον χρόνο μαγειρέματος.
  • Οι ταλιατέλες κολοκυθιού είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν να μειώσουν τους υδατάνθρακες στη διατροφή τους και γενικότερα τις συνολικές θερμίδες του πιάτου τους. 

Εδώ αντικαθιστούμε το ζυμαρικό με λωρίδες κολοκυθιού. Οι ταλιατέλες κολοκυθιού λέγονται και zoodles, από τις αγγλικές λέξεις zucchini και noodles.

Κολοκυθάκια: Βάζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι το ελαιόλαδο να ζεσταθεί, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, και σοτάρουμε το μπέικον, το κρεμμύδι και το σκόρδο. Όταν αρχίσει το μπέικον να γίνεται τραγανό, προσθέτουμε το μπούκοβο, σοτάρουμε για μερικά δευτερόλεπτα, δυναμώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τα κολοκυθάκια.

Ανακατεύουμε συνέχεια αλλά προσεκτικά γυρνώντας τα κολοκυθάκια, μέχρι να μαλακώσουν αλλά να είναι ακόμα τραγανά, για 2΄-3΄. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε την ντομάτα, αλατίζουμε και συνεχίζουμε ανακατεύοντας προσεκτικά για 1΄. Προσθέτουμε την παρμεζάνα, ανακατεύουμε ακόμα για 1΄, αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτουμε τον μαϊντανό, τον δυόσμο και τη ρίγανη.
Σερβίρουμε με τριμμένη φέτα.

Styling: Τζαννής Σιφναίος- Food Styling: Γιάννης Μπουροδήμος- Φωτογραφία: STUDIO M.

Διαδικασία

Βήμα 1

Κολοκυθάκια: Βάζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι το ελαιόλαδο να ζεσταθεί, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, και σοτάρουμε το μπέικον, το κρεμμύδι και το σκόρδο. Όταν αρχίσει το μπέικον να γίνεται τραγανό, προσθέτουμε το μπούκοβο, σοτάρουμε για μερικά δευτερόλεπτα, δυναμώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τα κολοκυθάκια.

Βήμα 2

Ανακατεύουμε συνέχεια αλλά προσεκτικά γυρνώντας τα κολοκυθάκια, μέχρι να μαλακώσουν αλλά να είναι ακόμα τραγανά, για 2΄-3΄. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε την ντομάτα, αλατίζουμε και συνεχίζουμε ανακατεύοντας προσεκτικά για 1΄. Προσθέτουμε την παρμεζάνα, ανακατεύουμε ακόμα για 1΄, αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτουμε τον μαϊντανό, τον δυόσμο και τη ρίγανη.
Σερβίρουμε με τριμμένη φέτα.

Styling: Τζαννής Σιφναίος- Food Styling: Γιάννης Μπουροδήμος- Φωτογραφία: STUDIO M.