taliateles-me-fasolakia-saltsa-giaourtiou
clock icon
1:5'

Ταλιατέλες με φασολάκια και σάλτσα γιαουρτιού

Υλικά

  • 500γρ. ταλιατέλες
  • 300γρ. φρέσκα φασολάκια στρογγυλά, καθαρισμένα
  • ½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, σε μέτριους κύβους
  • 2 σκελίδες σκόρδο, σε φετάκια
  • 500γρ. ντομάτες ξεφλουδισμένες, ψιλοκομμένες
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • ½ ματσάκι φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
  • ¼ ματσάκι φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για τη σάλτσα γιαουρτιού

  • 200γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 2 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένο
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Tips

  • Δεν στραγγίζετε τις ταλιατέλες προτού τις ανακατέψετε με τα φασολάκια για να μη στεγνώσουν και κολλήσουν μεταξύ τους. Το ελάχιστο νερό που θα μεταφερθεί στα φασολάκια από την κατσαρόλα που βράζουν τα ζυμαρικά θα βοηθήσει το φαγητό να δέσει καλύτερα.

Τα καλοκαιρινά πράσινα φασολάκια γίνονται και πρώτης τάξεως σάλτσα για ζυμαρικά. Θα αγαπήσετε αυτή τη συνταγή!

Για τη σάλτσα γιαουρτιού: Σε ένα μπολ ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά και βάζετε τη σάλτσα στο ψυγείο μέχρι να σερβίρετε.

Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι (ιδανικά σε γουόκ) ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Σοτάρετε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά, προσθέτετε το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για μισό λεπτό ακόμα. Ρίχνετε τα φασολάκια και ανακατεύετε για 4-5 λεπτά, μέχρι να βραχούν από το λάδι και να γυαλίσουν.

Προσθέτετε τις ντομάτες, τον πελτέ, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και 1 φλιτζάνι νερό. Ανακατεύετε καλά, σκεπάζετε το τηγάνι και χαμηλώνετε τη φωτιά (από μέτρια σε χαμηλή). Αφήνετε να βράσει για 30-35 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα φασολάκια και να πήξει η σάλτσα.

Βράζετε τις ταλιατέλες αλ ντέντε (1-2 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στις οδηγίες της συσκευασίας) χωρίς να τις στραγγίξετε και με μια τσιμπίδα τις μεταφέρετε λίγες-λίγες στο τηγάνι με τα φασολάκια. Ανακατεύετε ελαφρά και αφήνετε στη φωτιά για 1-2 λεπτά ακόμη. Απλώνετε σε κάθε πιάτο από 1-2 κουτ. σούπας σάλτσα γιαουρτιού, πασπαλίζετε με λίγη πάπρικα, ραντίζετε με μερικές σταγόνες ωμό ελαιόλαδο και σερβίρετε.

Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση

Διαδικασία

Βήμα 1

Για τη σάλτσα γιαουρτιού: Σε ένα μπολ ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά και βάζετε τη σάλτσα στο ψυγείο μέχρι να σερβίρετε.

Βήμα 2

Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι (ιδανικά σε γουόκ) ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Σοτάρετε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά, προσθέτετε το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για μισό λεπτό ακόμα. Ρίχνετε τα φασολάκια και ανακατεύετε για 4-5 λεπτά, μέχρι να βραχούν από το λάδι και να γυαλίσουν.

Βήμα 3

Προσθέτετε τις ντομάτες, τον πελτέ, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και 1 φλιτζάνι νερό. Ανακατεύετε καλά, σκεπάζετε το τηγάνι και χαμηλώνετε τη φωτιά (από μέτρια σε χαμηλή). Αφήνετε να βράσει για 30-35 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα φασολάκια και να πήξει η σάλτσα.

Βήμα 4

Βράζετε τις ταλιατέλες αλ ντέντε (1-2 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στις οδηγίες της συσκευασίας) χωρίς να τις στραγγίξετε και με μια τσιμπίδα τις μεταφέρετε λίγες-λίγες στο τηγάνι με τα φασολάκια. Ανακατεύετε ελαφρά και αφήνετε στη φωτιά για 1-2 λεπτά ακόμη. Απλώνετε σε κάθε πιάτο από 1-2 κουτ. σούπας σάλτσα γιαουρτιού, πασπαλίζετε με λίγη πάπρικα, ραντίζετε με μερικές σταγόνες ωμό ελαιόλαδο και σερβίρετε.

Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση