Taliateles neo
clock icon
40'

Η μακαρονάδα του καλοκαιριού: Ταλιατέλες με πελτέ και σκόρδο

Υλικά

  • Μερίδες:4-5
  • 500 γρ. ταλιατέλες
  • Για τη σάλτσα:

  • 30 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 8-10 σκελίδες φρέσκο σκόρδο, σπασμένες ή χοντροκομμένες
  • 1 ½ κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
  • 50 ml λευκό ξηρό κρασί
  • ½ κουτ. γλυκού θυμάρι, φρέκο ή ξερό
  • 10 φύλλα βασιλικό, φρέσκο
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • μπόλικο φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένο

Tips

  • Αν δεν χρησιμοποιήσουμε φρέσκα σκόρδα, μειώνουμε την ποσότητα του σκόρδου στις 2 σκελίδες ξερού.

Μια μακαρονάδα που φωνάζει καλοκαίρι, εξαιρετικά εύκολη και πεντανόστιμη. Ο γλυκός πελτές θα κάνει τη σάλτσα λαχταριστή ενώ, αν έχετε φρέσκο σκόρδο, μην το φοβηθείτε. Τελευταία λεπτομέρεια, μια απλόχερη ποσότητα βασιλικού!

Σε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό βράζουμε τις ταλιατέλες al dente. Τις σουρώνουμε και κρατάμε 1 φλιτζάνι από το νερό που έβρασαν.

Σάλτσα: Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε τα σκόρδα, μέχρι να βγάλουν το άρωμά τους και να μαλακώσουν, χωρίς να καούν και μαυρίσουν. Προσθέτουμε τον ντοματοπελτέ, το κρασί, το νερό που κρατήσαμε, το θυμάρι, πιπέρι και λίγο αλάτι.

Ρίχνουμε μέσα τις ταλιατέλες και ανακατεύουμε ώστε να ενωθούν με τη σάλτσα. Όταν η σάλτσα έχει δέσει, προσθέτουμε τα φύλλα βασιλικού, χοντροκομμένα. Σερβίρουμε με επιπλέον βασιλικό και μαύρο πιπέρι.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό βράζουμε τις ταλιατέλες al dente. Τις σουρώνουμε και κρατάμε 1 φλιτζάνι από το νερό που έβρασαν.

Βήμα 2

Σάλτσα: Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε τα σκόρδα, μέχρι να βγάλουν το άρωμά τους και να μαλακώσουν, χωρίς να καούν και μαυρίσουν. Προσθέτουμε τον ντοματοπελτέ, το κρασί, το νερό που κρατήσαμε, το θυμάρι, πιπέρι και λίγο αλάτι.

Βήμα 3

Ρίχνουμε μέσα τις ταλιατέλες και ανακατεύουμε ώστε να ενωθούν με τη σάλτσα. Όταν η σάλτσα έχει δέσει, προσθέτουμε τα φύλλα βασιλικού, χοντροκομμένα. Σερβίρουμε με επιπλέον βασιλικό και μαύρο πιπέρι.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη