MIKRH-TARTA-ME-FETA
clock icon
1:30'

Τάρτα φέτας με λιαστή ντομάτα και θυμάρι

Υλικά

  • 500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 300γρ. φρέσκο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 αβγά
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • νερό όσο πάρει
  • Για τη γέμιση

  • 40γρ. βούτυρο
  • 1 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 300ml γάλα
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 400γρ. φέτα θρυμματισμένη
  • 100γρ. λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες
  • 15 ελιές χωρίς κουκούτσι, κομμένες στη μέση
  • 1 κουτ. σούπας θυμάρι
  • 1-2 μικρές ντομάτες, σε φέτες

Μια τάρτα που το ελληνικό τραπέζι θα αγαπήσει πολύ. Σερβίρετε ζεστή και κρύα μαζί με μια ωραία πράσινη σαλάτα.

Για τη βάση: Στον κάδο του μίξερ σας ρίχνετε μέσα το αλεύρι, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και τη ζάχαρη και χτυπάτε με γάντζο για 30 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια ρίχνετε μέσα το βούτυρο κομμένο σε μικρά κυβάκια. Χτυπάτε καλά το μίγμα σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ανακατευτούν τα υλικά και να φαίνεται το μίγμα σαν σβολιασμένο.
Στη συνέχεια προσθέτετε μέσα τα αβγά και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι η ζύμη να αρχίσει να στρώνει και να γίνεται ομοιογενής. Αν σας φανεί πολύ σφιχτή, συμπληρώνετε λίγο νεράκι κουταλιά κουταλιά συνεχίζοντας το χτύπημα. Την κάνετε μπάλα, την τυλίγετε σε διάφανη μεμβράνη και την αφήνετε στο κάτω μέρος του ψυγείου για 1-2 ώρες.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC, πάνω-κάτω αντιστάσεις. Ανοίγετε τη ζύμη σε χοντρό φύλλο πάχους περίπου 0,5εκ. και την απλώνετε καλά μέσα σε μια βουτυρωμένη ταρτιέρα.
Ετοιμάζετε τη γέμιση: Σε ένα κατσαρολάκι λειώνετε το βούτυρο και καβουρδίζετε το αλεύρι μέχρι να σκουρύνει λίγο. Ρίχνετε το γάλα και ανακατεύετε καλά μέχρι να σχηματιστεί μια πηχτή κρέμα. Πασπαλίζετε με το μοσχοκάρυδο και ανακατεύετε. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Ανακατεύετε μέσα τη φέτα, τις λιαστές ντομάτες και τις ελιές. Ανακατεύετε καλά το μίγμα να γίνει ομοιογενές. Τέλος, προσθέτετε το θυμάρι και ανακατεύετε ξανά.
Απλώνετε στη βάση της τάρτας σας τη γέμιση. Τη σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και την ψήνετε στο φούρνο για 20 λεπτά περίπου. Στη συνέχεια αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο, προσθέτετε από πάνω τις φέτες της ντομάτας, αλάτι και λίγο θυμάρι επιπλέον, και συνεχίζετε το ψήσιμο για τουλάχιστον 20-30 λεπτά επιπλέον και μέχρι η ζύμη να ροδοκοκκινίσει και η γέμιση να κάνει κρούστα.

Διαδικασία

Βήμα 1

Για τη βάση: Στον κάδο του μίξερ σας ρίχνετε μέσα το αλεύρι, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και τη ζάχαρη και χτυπάτε με γάντζο για 30 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια ρίχνετε μέσα το βούτυρο κομμένο σε μικρά κυβάκια. Χτυπάτε καλά το μίγμα σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ανακατευτούν τα υλικά και να φαίνεται το μίγμα σαν σβολιασμένο.

Βήμα 2

Στη συνέχεια προσθέτετε μέσα τα αβγά και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι η ζύμη να αρχίσει να στρώνει και να γίνεται ομοιογενής. Αν σας φανεί πολύ σφιχτή, συμπληρώνετε λίγο νεράκι κουταλιά κουταλιά συνεχίζοντας το χτύπημα. Την κάνετε μπάλα, την τυλίγετε σε διάφανη μεμβράνη και την αφήνετε στο κάτω μέρος του ψυγείου για 1-2 ώρες.

Βήμα 3

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC, πάνω-κάτω αντιστάσεις. Ανοίγετε τη ζύμη σε χοντρό φύλλο πάχους περίπου 0,5εκ. και την απλώνετε καλά μέσα σε μια βουτυρωμένη ταρτιέρα.

Βήμα 4

Ετοιμάζετε τη γέμιση: Σε ένα κατσαρολάκι λειώνετε το βούτυρο και καβουρδίζετε το αλεύρι μέχρι να σκουρύνει λίγο. Ρίχνετε το γάλα και ανακατεύετε καλά μέχρι να σχηματιστεί μια πηχτή κρέμα. Πασπαλίζετε με το μοσχοκάρυδο και ανακατεύετε. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Ανακατεύετε μέσα τη φέτα, τις λιαστές ντομάτες και τις ελιές. Ανακατεύετε καλά το μίγμα να γίνει ομοιογενές. Τέλος, προσθέτετε το θυμάρι και ανακατεύετε ξανά.

Βήμα 5

Απλώνετε στη βάση της τάρτας σας τη γέμιση. Τη σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και την ψήνετε στο φούρνο για 20 λεπτά περίπου. Στη συνέχεια αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο, προσθέτετε από πάνω τις φέτες της ντομάτας, αλάτι και λίγο θυμάρι επιπλέον, και συνεχίζετε το ψήσιμο για τουλάχιστον 20-30 λεπτά επιπλέον και μέχρι η ζύμη να ροδοκοκκινίσει και η γέμιση να κάνει κρούστα.