tarta-manitariou-me-kokkaria
clock icon
1:10'

Τάρτα μανιταριών με κοκκάρια

Υλικά

  • 1 φύλλο σφολιάτας
  • 1 κασάκι μανιτάρια (250γρ.)
  • 20 κρεμμυδάκια μικρά (κοκκάρια), καλά καθαρισμένα
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, τριμμένο στον τρίφτη
  • 1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι κασέρι χοντροτριμμένο
  • 1 αβγό χτυπημένο
  • 1 νεροπότηρο κρέμα γάλακτος
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • λίγο βούτυρο για το άλειμμα της φόρμας
  • αλάτι, πιπέρι

Μια διαφορετική και πολύ νόστιμη τάρτα μανιταριών με κοκκάρια -τα κρεμμυδάκια που μπαίνουν συνήθως στο στιφάδο. Ανοίγει ιδανικά κι ένα γιορτινό τραπέζι.

Με μια βρεγμένη πετσέτα σκουπίζετε καλά τα μανιτάρια και τα κόβετε σε μικρά κομμάτια. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το τριμμένο κρεμμύδι. Μόλις τραβήξει τα υγρά του ρίχνετε τα κομμένα μανιτάρια και τα ολόκληρα κρεμμυδάκια. Σβήνετε με το λευκό κρασί και μαγειρεύετε μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά του τηγανιού. Αφήνετε το μίγμα να κρυώσει.
Αδειάζετε την κρέμα σε ένα μπολ, ρίχνετε μέσα το μοσχοκάρυδο, λίγο αλάτι και μπόλικο πιπέρι, το αβγό και χτυπάτε τα υλικά. Αδειάζετε το μίγμα μέσα στα μανιτάρια και τα κρεμμυδάκια. Προσθέτετε το τριμμένο κασέρι και ανακατεύετε.
Βουτυρώνετε μια φόρμα για τάρτα, απλώνετε μέσα της το φύλλο της σφολιάτας να καλύψει τον πάτο και τα τοιχώματα και αδειάζετε με προσοχή το μίγμα με τα μανιτάρια και τα κοκκάρια. Το στρώνετε με ένα πιρούνι και το ψήνετε στους 180οC για 35 λεπτά περίπου.
Ελέγχετε αν έχει κάνει μια χρυσή κρούστα, αφήνετε την τάρτα να γίνει χλιαρή και, αν δεν θέλετε να τη σερβίρετε με την ταρτιέρα, την ξεφορμάρετε με τη βοήθεια ενός καπακιού από κατσαρόλα. Τη σερβίρετε σε στρογγυλή πιατέλα και τη διατηρείτε ζεστή μέχρι το σερβίρισμα.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Με μια βρεγμένη πετσέτα σκουπίζετε καλά τα μανιτάρια και τα κόβετε σε μικρά κομμάτια. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το τριμμένο κρεμμύδι. Μόλις τραβήξει τα υγρά του ρίχνετε τα κομμένα μανιτάρια και τα ολόκληρα κρεμμυδάκια. Σβήνετε με το λευκό κρασί και μαγειρεύετε μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά του τηγανιού. Αφήνετε το μίγμα να κρυώσει.

Βήμα 2

Αδειάζετε την κρέμα σε ένα μπολ, ρίχνετε μέσα το μοσχοκάρυδο, λίγο αλάτι και μπόλικο πιπέρι, το αβγό και χτυπάτε τα υλικά. Αδειάζετε το μίγμα μέσα στα μανιτάρια και τα κρεμμυδάκια. Προσθέτετε το τριμμένο κασέρι και ανακατεύετε.

Βήμα 3

Βουτυρώνετε μια φόρμα για τάρτα, απλώνετε μέσα της το φύλλο της σφολιάτας να καλύψει τον πάτο και τα τοιχώματα και αδειάζετε με προσοχή το μίγμα με τα μανιτάρια και τα κοκκάρια. Το στρώνετε με ένα πιρούνι και το ψήνετε στους 180οC για 35 λεπτά περίπου.

Βήμα 4

Ελέγχετε αν έχει κάνει μια χρυσή κρούστα, αφήνετε την τάρτα να γίνει χλιαρή και, αν δεν θέλετε να τη σερβίρετε με την ταρτιέρα, την ξεφορμάρετε με τη βοήθεια ενός καπακιού από κατσαρόλα. Τη σερβίρετε σε στρογγυλή πιατέλα και τη διατηρείτε ζεστή μέχρι το σερβίρισμα.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb