tarta-me-freskia-mizithra
clock icon
1:5'

Τάρτα με φρέσκια μυζήθρα και μέλι θυμαρίσιο

Υλικά

    Για τη ζύμη

  • 100ml φρέσκο γάλα
  • ½ κουτ. γλυκού μαγιά ξερή
  • ½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • 7 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλιτζάνι αγελαδινό βούτυρο (ή μαργαρίνη), σε θερμοκρασία δωματίου
  • 3 αβγά
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλα
  • Για τη γέμιση

  • 3 αβγά
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 4 γεμάτες κουτ. σούπας μέλι, καλής ποιότητας
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1 κιλό φρέσκια μυζήθρα, ανάλατη ή φρέσκο ανθότυρο
  • 5 κουτ. σούπας αλεύρι κοσκινισμένο
  • Για την τάρτα

  • λίγο λιωμένο βούτυρο (ή μαργαρίνη) για τη φόρμα
  • λίγο αλεύρι, για πασπάλισμα
  • 1 κρόκο αβγού
  • 3 κουτ. σούπας σουσάμι, ελαφρώς καβουρδισμένο

Μια ωραία τάρτα που θα αγαπήσει πολύ και το πασχαλινό τραπέζι.

Για τη ζύμη: Ζεσταίνετε το γάλα σε ένα μπρίκι, χωρίς να το αφήσετε να κάψει και να αφρίσει. Αποσύρετε από τη φωτιά, το αδειάζετε σε ένα μπολ και προσθέτετε τη μαγιά και μία κουταλιά της σούπας από τη ζάχαρη. Ρίχνετε λίγο από το αλεύρι, όσο χρειάζεται για να γίνει ένας μέτριος χυλός, σκεπάζετε το μπολ και αφήνετε το μίγμα κατά μέρος, για 15 λεπτά, να φουσκώσει.
Βάζετε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο με την υπόλοιπη ζάχαρη και τα χτυπάτε με το σύρμα μέχρι να φτιάξετε μια αφράτη κρέμα. Προσθέτετε τα αβγά ένα ένα και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ενωθούν στην κρέμα. Αδειάζετε το μείγμα αυτό σε μια λεκάνη και προσθέτετε το μείγμα της μαγιάς που αφήσατε να φουσκώσει. Ανακατεύετε καλά τα δύο μείγματα με μια ξύλινη κουτάλα και σταδιακά ρίχνετε το αλεύρι. Αρχικά ανακατεύετε με την ξύλινη κουτάλα και στη συνέχεια με τα χέρια σας, μέχρι να φτιάξετε μια μέτρια ζύμη. Τη ζυμώνετε για 5-7 λεπτά μέχρι να γίνει λεία και μαλακή. Τη σκεπάζετε και την αφήνετε κατά μέρος, μέχρι να ετοιμάσετε τη γέμιση.
Για τη γέμιση: Βάζετε τη μυζήθρα σε ένα μεγάλο μπολ και ζυμώνετε με τα χέρια σας μέχρι να διαλυθεί εντελώς. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάτε με το μίξερ χειρός τα αβγά με τη ζάχαρη, μέχρι να φτιάξετε ένα ανοιχτόχρωμο και αφράτο μίγμα. Προσθέτετε το μέλι και την κανέλα και συνεχίζετε το χτύπημα, μέχρι να ενωθούν. Τέλος, ρίχνετε το τυρί και το αλεύρι και ανακατεύετε καλά με μια μεγάλη ελαστική σπάτουλα ή με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να πάρετε ένα ομοιογενές μίγμα.
Βουτυρώνετε μια βαθιά ταρτιέρα (ή ένα στρογγυλό και σχετικά βαθύ ταψί) με διάμετρο 26-28εκ. Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγετε με τον πλάστη τη ζύμη σε φύλλο με διάμετρο λίγα εκατοστά μεγαλύτερη από τη διάμετρο της ταρτιέρας. Μεταφέρετε με προσοχή τη ζύμη στο βουτυρωμένο σκεύος και την εφαρμόζετε καλά στον πυθμένα και τα τοιχώματα. Με ένα μαχαιράκι κόβετε τα περισσεύματα ζύμης.
Αδειάζετε τη γέμιση στην τάρτα και ισιώνετε καλά την επιφάνεια με τη ράχη ενός κουταλιού. Αλείφετε τη ζύμη με τον χτυπημένο κρόκο, πασπαλίζετε με το σουσάμι και σκεπάζετε με προσοχή την τάρτα με μια βαμβακερή πετσέτα. Την αφήνετε για 30 λεπτά σε ένα ζεστό μέρος, μακριά από ρεύματα αέρα, μέχρι να φουσκώσει – στην πραγματικότητα η γεμισμένη ζύμη θα διογκωθεί ελαφρώς μόνο στα τοιχώματα και θα εφαρμόσει καλά στο σκεύος.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180oC στον αέρα. Ψήνετε την τάρτα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 40-45 λεπτά και τη σερβίρετε χλιαρή ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling Olivia Webb & Ματίνα Πετρουτσά

Διαδικασία

Βήμα 1

Για τη ζύμη: Ζεσταίνετε το γάλα σε ένα μπρίκι, χωρίς να το αφήσετε να κάψει και να αφρίσει. Αποσύρετε από τη φωτιά, το αδειάζετε σε ένα μπολ και προσθέτετε τη μαγιά και μία κουταλιά της σούπας από τη ζάχαρη. Ρίχνετε λίγο από το αλεύρι, όσο χρειάζεται για να γίνει ένας μέτριος χυλός, σκεπάζετε το μπολ και αφήνετε το μίγμα κατά μέρος, για 15 λεπτά, να φουσκώσει.

Βήμα 2

Βάζετε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο με την υπόλοιπη ζάχαρη και τα χτυπάτε με το σύρμα μέχρι να φτιάξετε μια αφράτη κρέμα. Προσθέτετε τα αβγά ένα ένα και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ενωθούν στην κρέμα. Αδειάζετε το μείγμα αυτό σε μια λεκάνη και προσθέτετε το μείγμα της μαγιάς που αφήσατε να φουσκώσει. Ανακατεύετε καλά τα δύο μείγματα με μια ξύλινη κουτάλα και σταδιακά ρίχνετε το αλεύρι. Αρχικά ανακατεύετε με την ξύλινη κουτάλα και στη συνέχεια με τα χέρια σας, μέχρι να φτιάξετε μια μέτρια ζύμη. Τη ζυμώνετε για 5-7 λεπτά μέχρι να γίνει λεία και μαλακή. Τη σκεπάζετε και την αφήνετε κατά μέρος, μέχρι να ετοιμάσετε τη γέμιση.

Βήμα 3

Για τη γέμιση: Βάζετε τη μυζήθρα σε ένα μεγάλο μπολ και ζυμώνετε με τα χέρια σας μέχρι να διαλυθεί εντελώς. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάτε με το μίξερ χειρός τα αβγά με τη ζάχαρη, μέχρι να φτιάξετε ένα ανοιχτόχρωμο και αφράτο μίγμα. Προσθέτετε το μέλι και την κανέλα και συνεχίζετε το χτύπημα, μέχρι να ενωθούν. Τέλος, ρίχνετε το τυρί και το αλεύρι και ανακατεύετε καλά με μια μεγάλη ελαστική σπάτουλα ή με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να πάρετε ένα ομοιογενές μίγμα.

Βήμα 4

Βουτυρώνετε μια βαθιά ταρτιέρα (ή ένα στρογγυλό και σχετικά βαθύ ταψί) με διάμετρο 26-28εκ. Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγετε με τον πλάστη τη ζύμη σε φύλλο με διάμετρο λίγα εκατοστά μεγαλύτερη από τη διάμετρο της ταρτιέρας. Μεταφέρετε με προσοχή τη ζύμη στο βουτυρωμένο σκεύος και την εφαρμόζετε καλά στον πυθμένα και τα τοιχώματα. Με ένα μαχαιράκι κόβετε τα περισσεύματα ζύμης.

Βήμα 5

Αδειάζετε τη γέμιση στην τάρτα και ισιώνετε καλά την επιφάνεια με τη ράχη ενός κουταλιού. Αλείφετε τη ζύμη με τον χτυπημένο κρόκο, πασπαλίζετε με το σουσάμι και σκεπάζετε με προσοχή την τάρτα με μια βαμβακερή πετσέτα. Την αφήνετε για 30 λεπτά σε ένα ζεστό μέρος, μακριά από ρεύματα αέρα, μέχρι να φουσκώσει – στην πραγματικότητα η γεμισμένη ζύμη θα διογκωθεί ελαφρώς μόνο στα τοιχώματα και θα εφαρμόσει καλά στο σκεύος.

Βήμα 6

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180oC στον αέρα. Ψήνετε την τάρτα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 40-45 λεπτά και τη σερβίρετε χλιαρή ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling Olivia Webb & Ματίνα Πετρουτσά