rodakina karyda_anoigma
clock icon
60'

Τάρτα ροδάκινο με καρύδα και λάιμ

Υλικά

  • Μερίδες: 8
  • Για τη γέμιση

  • 3 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
  • 3 λάιμ, χυμό και ξύσμα
  • 8-10 ώριμα ροδάκινα, σε λεπτές φέτες
  • 100 γρ. καρύδα αποξηραμένη, τριμμένη
  • 50 γρ. πούδρα αμυγδάλων
  • 2 κουτ γλυκού υγρή βανίλια
  • 150 ml γάλα καρύδας
  • Για το σερβίρισμα

  • νιφάδες καρύδας καβουρδισμένες
  • παγωτό καρύδα ή κρέμα καρύδας
  • Για τη ζύμη

  • 200 γρ. αλεύρι καρύδας + λίγο επιπλέον, για το πασπάλισμα
  • 50 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 100 ml λάδι καρύδας
  • 3 αυγά
  • 80-100 ml γάλα καρύδας

Ιδιαίτερη αυτή η τάρτα με πρωταγωνιστή το ροδάκινο και εντυπωσιακή σε εμφάνιση, ιδανική για ένα καλοκαιρινό κάλεσμα στη βεράντα.

Για τη ζύμη: χτυπάμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το λάδι καρύδας και μια πρέζα αλάτι μέχρι να γίνει ένα μείγμα σαν βρεγμένα ψίχουλα. Προσθέτουμε τα αυγά και λίγο-λίγο το γάλα καρύδας, χτυπώντας μέχρι να σχηματιστεί μια μπάλα ζύμης (ίσως να μη χρειαστεί όλο το γάλα). Την τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο και την αφήνουμε στο ψυγείο για 30΄.

Για τη γέμιση: σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη, τον χυμό λάιμ και το περισσότερο από το ξύσμα λάιμ, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέτουμε τις φέτες των ροδάκινων και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να μαριναριστούν. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε την αποξηραμένη τριμμένη καρύδα με την πούδρα αμυγδάλων, προσθέτουμε τη βανίλια και το γάλα καρύδας και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να γίνει μια πάστα που απλώνεται εύκολα. Δεν πρέπει να είναι πολύ υγρή γιατί θα πανιάσει η ζύμη.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα. Ανοίγουμε τη ζύμη με τη βοήθεια ενός πλάστη μέσα σε ένα ορθογώνιο αντικολλητικό ταψί πασπαλισμένο με αλεύρι. Φροντίζουμε το πάχος να είναι περίπου 1 εκ. Αλείφουμε τη ζύμη με την πάστα γέμισης που ετοιμάσαμε. Από πάνω τοποθετούμε τις φέτες ροδάκινων τη μία πίσω από την άλλη, αφού πρώτα τις στραγγίξουμε καλά, κρατώντας το σιρόπι. Αλείφουμε τα ροδάκινα με λίγο από το σιρόπι που κρατήσαμε χρησιμοποιώντας ένα πινέλο, ώστε να γλασάρουν.

Ψήνουμε την τάρτα για 30΄ ή μέχρι η ζύμη να χρυσίσει στις άκρες και τα ροδάκινα να έχουν μαλακώσει. Την αφήνουμε εκτός φούρνου να κρυώσει ελαφρώς, αλλά μέσα στο ταψί.
Περιχύνουμε με το σιρόπι που κρατήσαμε, πασπαλίζουμε με ξύσμα λάιμ και τις καβουρδισμένες νιφάδες καρύδας. Σερβίρουμε συνοδεύοντας με παγωτό καρύδα ή κρέμα καρύδας.

Διαδικασία

Βήμα 1

Για τη ζύμη: χτυπάμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το λάδι καρύδας και μια πρέζα αλάτι μέχρι να γίνει ένα μείγμα σαν βρεγμένα ψίχουλα. Προσθέτουμε τα αυγά και λίγο-λίγο το γάλα καρύδας, χτυπώντας μέχρι να σχηματιστεί μια μπάλα ζύμης (ίσως να μη χρειαστεί όλο το γάλα). Την τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο και την αφήνουμε στο ψυγείο για 30΄.

Βήμα 2

Για τη γέμιση: σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη, τον χυμό λάιμ και το περισσότερο από το ξύσμα λάιμ, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέτουμε τις φέτες των ροδάκινων και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να μαριναριστούν. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε την αποξηραμένη τριμμένη καρύδα με την πούδρα αμυγδάλων, προσθέτουμε τη βανίλια και το γάλα καρύδας και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να γίνει μια πάστα που απλώνεται εύκολα. Δεν πρέπει να είναι πολύ υγρή γιατί θα πανιάσει η ζύμη.

Βήμα 3

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα. Ανοίγουμε τη ζύμη με τη βοήθεια ενός πλάστη μέσα σε ένα ορθογώνιο αντικολλητικό ταψί πασπαλισμένο με αλεύρι. Φροντίζουμε το πάχος να είναι περίπου 1 εκ. Αλείφουμε τη ζύμη με την πάστα γέμισης που ετοιμάσαμε. Από πάνω τοποθετούμε τις φέτες ροδάκινων τη μία πίσω από την άλλη, αφού πρώτα τις στραγγίξουμε καλά, κρατώντας το σιρόπι. Αλείφουμε τα ροδάκινα με λίγο από το σιρόπι που κρατήσαμε χρησιμοποιώντας ένα πινέλο, ώστε να γλασάρουν.

Βήμα 4

Ψήνουμε την τάρτα για 30΄ ή μέχρι η ζύμη να χρυσίσει στις άκρες και τα ροδάκινα να έχουν μαλακώσει. Την αφήνουμε εκτός φούρνου να κρυώσει ελαφρώς, αλλά μέσα στο ταψί.
Περιχύνουμε με το σιρόπι που κρατήσαμε, πασπαλίζουμε με ξύσμα λάιμ και τις καβουρδισμένες νιφάδες καρύδας. Σερβίρουμε συνοδεύοντας με παγωτό καρύδα ή κρέμα καρύδας.