ARLA croissant-anoigma

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

clock icon
5:15'

Τέλεια κρουασάν

Υλικά

  • 500 γρ. αλεύρι
  • 125 ml κρύο νερό
  • 150 ml κρύο γάλα
  • 30 γρ. μαγιά
  • 1 αυγό
  • 50 γρ. ζάχαρη
  • 10 γρ. αλάτι
  • 300 γρ. Βούτυρο Lurpak
  • 1 αυγό για να αλείψετε τα κρουασάν

Πώς θα φτιάξετε τα τέλεια κρουασάν; Με Βούτυρο Lurpak και ακολουθώντας πιστά τα βήματα της συνταγής! Ιδανικά για πρωινό για τα παιδιά αλλά και για σνακ στο σχολείο.

Για τα κρουασάν: Τοποθετούμε το αλεύρι στην κατάψυξη για τουλάχιστον μία ώρα. Αναμειγνύουμε το νερό και το γάλα και προσθέτουμε τη μαγιά χτυπώντας στο μίξερ. Ανακατεύουμε το αυγό, τη ζάχαρη και το αλάτι στο μείγμα. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε για 2΄-3΄, έως ότου να έχουμε μια σταθερή ζύμη. Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη τροφίμων και την τοποθετούμε στην κατάψυξη για 15΄.
Κόβουμε το κρύο Βούτυρο Lurpak σε κομμάτια και τα τοποθετούμε μεταξύ των δύο φύλλων χαρτιού ψησίματος. Στη συνέχεια πιέζουμε τα κομμάτια βουτύρου σε ένα ενιαίο τετράγωνο μεγέθους 15x15 εκ. με ομοιόμορφο πάχος.
Τοποθετούμε την κρύα ζύμη για τα κρουασάν σε ένα τραπέζι που έχουμε αλευρώσει. Την ξετυλίγουμε σε πάχος 30x30 εκ., τοποθετούμε το βούτυρο στο κέντρο της ζύμης και διπλώνουμε τις άκρες γύρω από το βούτυρο, έτσι ώστε να ενσωματωθεί πλήρως στη ζύμη. Βάζουμε τη ζύμη στο ψυγείο για 45΄.
Στη συνέχεια θα κρυώσει και θα είναι έτοιμη να την ανοίξουμε. Αλευρώνουμε ένα τραπέζι και ανοίγουμε τη ζύμη σε πάχος 1 εκ. μετρώντας περίπου 30x60 εκ. Αφαιρούμε το επιπλέον αλεύρι από τη ζύμη, τυλίγουμε το 1/3 της ζύμης προς το μέσον και το άλλο 1/3 από πάνω και τώρα έχουμε μία ζύμη σε 3 στρώσεις.
Τοποθετούμε τη ζύμη στο ψυγείο για 30΄. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία 3 φορές και στη συνέχεια είναι έτοιμη. Ανοίγουμε τη ζύμη σε πάχος περίπου 25x60 εκ. Την κόβουμε σε δύο κομμάτια μετρώντας 12,5x60 εκ. Κόβουμε το κάθε κομμάτι σε 6 τετράγωνα τα οποία στη συνέχεια κόβονται διαγωνίως και έτσι έχουμε 24 τρίγωνα.
Τυλίγουμε τη ζύμη από τη μεγάλη πλευρά, τοποθετούμε τα κρουασάν σε ένα ταψί και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 1-2 ώρες μέχρι να διπλασιαστούν σε μέγεθος. Ψήνουμε τα κρουασάν σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C για περίπου 15΄ έως ότου ροδίσουν. Αφήνουμε τα κρουασάν να κρυώσουν σε μία πιατέλα.

Διαδικασία

Βήμα 1

Για τα κρουασάν: Τοποθετούμε το αλεύρι στην κατάψυξη για τουλάχιστον μία ώρα. Αναμειγνύουμε το νερό και το γάλα και προσθέτουμε τη μαγιά χτυπώντας στο μίξερ. Ανακατεύουμε το αυγό, τη ζάχαρη και το αλάτι στο μείγμα. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε για 2΄-3΄, έως ότου να έχουμε μια σταθερή ζύμη. Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη τροφίμων και την τοποθετούμε στην κατάψυξη για 15΄.

Βήμα 2

Κόβουμε το κρύο Βούτυρο Lurpak σε κομμάτια και τα τοποθετούμε μεταξύ των δύο φύλλων χαρτιού ψησίματος. Στη συνέχεια πιέζουμε τα κομμάτια βουτύρου σε ένα ενιαίο τετράγωνο μεγέθους 15x15 εκ. με ομοιόμορφο πάχος.

Βήμα 3

Τοποθετούμε την κρύα ζύμη για τα κρουασάν σε ένα τραπέζι που έχουμε αλευρώσει. Την ξετυλίγουμε σε πάχος 30x30 εκ., τοποθετούμε το βούτυρο στο κέντρο της ζύμης και διπλώνουμε τις άκρες γύρω από το βούτυρο, έτσι ώστε να ενσωματωθεί πλήρως στη ζύμη. Βάζουμε τη ζύμη στο ψυγείο για 45΄.

Βήμα 4

Στη συνέχεια θα κρυώσει και θα είναι έτοιμη να την ανοίξουμε. Αλευρώνουμε ένα τραπέζι και ανοίγουμε τη ζύμη σε πάχος 1 εκ. μετρώντας περίπου 30x60 εκ. Αφαιρούμε το επιπλέον αλεύρι από τη ζύμη, τυλίγουμε το 1/3 της ζύμης προς το μέσον και το άλλο 1/3 από πάνω και τώρα έχουμε μία ζύμη σε 3 στρώσεις.

Βήμα 5

Τοποθετούμε τη ζύμη στο ψυγείο για 30΄. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία 3 φορές και στη συνέχεια είναι έτοιμη. Ανοίγουμε τη ζύμη σε πάχος περίπου 25x60 εκ. Την κόβουμε σε δύο κομμάτια μετρώντας 12,5x60 εκ. Κόβουμε το κάθε κομμάτι σε 6 τετράγωνα τα οποία στη συνέχεια κόβονται διαγωνίως και έτσι έχουμε 24 τρίγωνα.

Βήμα 6

Τυλίγουμε τη ζύμη από τη μεγάλη πλευρά, τοποθετούμε τα κρουασάν σε ένα ταψί και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 1-2 ώρες μέχρι να διπλασιαστούν σε μέγεθος. Ψήνουμε τα κρουασάν σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C για περίπου 15΄ έως ότου ροδίσουν. Αφήνουμε τα κρουασάν να κρυώσουν σε μία πιατέλα.