OliveMagazine

Τέλειο ψητό κοτόπουλο στο σπίτι

Τέλειο ψητό κοτόπουλο στο σπίτι

Μερίδες:4
Χρόνος προετοιμασίας:30'
Χρόνος μαγειρέματος:1:40'
Έτοιμο σε:2:10'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 1 κοτόπουλο περίπου 1,5-1,8 κιλά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1½ κιλό πατάτες baby στο ίδιο μέγεθος, με τη φλούδα, κομμένες στη μέση
  • 1 κεφάλι σκόρδο
  • ½ ματσάκι θυμάρι φρέσκο
  • 5-6 κλωναράκια δενδρολίβανο φρέσκο
  • ½ ματσάκι ρίγανη φρέσκια
  • 4-5 φύλλα δάφνης
  • 7 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 1 λεμόνι
  • 2 κουτ. γλυκού κουρκουμά
  • 2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • 70γρ. ζωμό λαχανικών ή νερό
  • 2 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • 1 σακούλα ψησίματος για κοτόπουλο
  • αλάτι, πιπέρι
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200oC, στον αέρα. Με ένα μαχαίρι κόβετε, αν υπάρχει μεγάλο μέρος του λαιμού του κοτόπουλου και το κρατάτε για τη συνέχεια. Επίσης, με το μαχαίρι κόβετε το πρώτο κομμάτι από την κάθε φτερούγα (κόβετε στην πρώτη κλείδωση) και στη συνέχεια κόβετε σε 3-4 κομμάτια. Τα κρατάτε για τη συνέχεια στη σάλτσα.

Αλατίζετε καλά εσωτερικά το κοτόπουλο με τουλάχιστον 2-3 κουτ. γλυκού αλάτι. Κόβετε το σκόρδο στη μέση (κατά μήκος) και το τοποθετείτε μέσα στη κοιλιά. Συνεχίζετε γεμίζοντας με το θυμάρι, το δεντρολίβανο, τη ρίγανη και τα φύλλα δάφνης. Σε αυτό το σημείο η κοιλιά θα πρέπει να είναι σχεδόν γεμάτη με μυρωδικά (μην τα φοβηθείτε!).

Με τα δάχτυλα δημιουργήστε ένα άνοιγμα μεταξύ της πέτσας και του στήθους, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μία μικρή «θήκη». Προσθέτετε από 1 κουτ. σούπας βούτυρο σε κάθε στήθος. Τέλος, βάζετε το λεμόνι ολόκληρο και ουσιαστικά σφραγίζετε τη κοιλιά και με ένα σπάγκο ψησίματος δένετε τα 2 μπούτια.

Σε ένα μικρό μπολ βάζετε τον κουρκουμά και την πάπρικα και ανακατεύετε καλά. Λαδώνετε με λίγο ελαιόλαδο το κοτόπουλο και πασπαλίζετε περιμετρικά με το μίγμα μπαχαρικών. Μεταφέρετε τις κομμένες πατάτες baby στη σακούλα ψησίματος και προσθέτετε 3 κουτ. σούπας βούτυρο, το ζωμό, αλάτι και πιπέρι. Συνεχίζετε βάζοντας μέσα και το κοτόπουλο και έπειτα σφραγίζετε τη σακούλα για να μη χαθούν τα υγρά.

Μεταφέρετε τη σακούλα σε ταψί και καλύπτετε με αλουμινόχαρτο. Ψήνετε στο φούρνο για 1 ώρα. Στη συνέχεια, ανοίγετε το φούρνο, αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο κι ανεβάζετε τη θερμοκρασία στους 220οC. Ψήνετε για άλλα 30 λεπτά ή και παραπάνω μέχρι να αποκτήσει χρυσαφένιο χρώμα η πέτσα του κοτόπουλου.

Αφαιρείτε το κοτόπουλο από το φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει για 15 λεπτά, χωρίς να ανοίξετε τη σακούλα. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι προσθέτετε τις υπόλοιπες 2 κουτ. σούπας βούτυρο και τα κομμάτια της φτερούγας και λαιμού που είχατε κρατήσει. Μαγειρεύετε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να καβουρδίζονται. Στη συνέχεια, προσθέτετε μέσα στο κατσαρολάκι όλο το ζουμί που βρίσκεται στη σακούλα του κοτόπουλου.

Επίσης, αφαιρείτε το λεμόνι, το οποίο θα έχει μαλακώσει πάρα πολύ από την κοιλιά της κότας και στύβετε μέσα στη σάλτσα αναλόγως το πόση οξύτητα θέλετε να δώσετε στη σάλτσα και προσθέτετε τη μουστάρδα. Μαγειρεύετε για άλλα 2-3 λεπτά και στη συνέχεια σουρώνετε από τα κόκαλα. Σερβίρετε το ψητό κοτόπουλο με τις πατάτες και τη λαχταριστή σάλτσα.

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr