tigania-me-manitaria
clock icon
60'

Τηγανιά μανιτάρια με χοιρινή πανσέτα

Υλικά

  • 500γρ. μανιτάρια αγαρικά
  • 600γρ. χοιρινή πανσέτα
  • 3 ώριμες ντομάτες σφιχτές
  • 5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 νεροπότηρο λευκό κρασί
  • 1 κουτ. γλυκού γλυκιά πάπρικα
  • 1 κουτ. σούπας θυμάρι
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Ο απόλυτος μεζές με μανιτάρια και πανσέτα, για το κρασί και το τσίπουρο, που φτιάχνεται εύκολα και γρήγορα και θα αγαπήσει όλη η παρέα.

Με βρεγμένο πανί καθαρίζετε τα μανιτάρια και αφαιρείτε το κοτσανάκι. Ψιλοκόβετε το κοτσανάκι και το καπελάκι σε φετούλες. Κόβετε τις πανσέτες σε μπουκίτσες. Βουτάτε τις ντομάτες σε καυτό νερό και τις ξεφλουδίζετε. Τις κόβετε κάθετα και αφαιρείτε τους σπόρους και σε μικρά κομματάκια.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε καλά το ελαιόλαδο και σοτάρετε τις χοιρινές μπουκίτσες καλά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Ρίχνετε μέσα τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και τα μανιτάρια.

Συνεχίζετε το μαγείρεμα ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι τα μανιτάρια να βγάλουν τους χυμούς τους και να εξατμιστούν. Ρίχνετε την πάπρικα και αλατοπιπερώνετε.

Προσθέτετε το κρασί και ανακατεύετε συνέχεια με ξύλινη κουτάλα. Ρίχνετε μέσα τα κομματάκια της ντομάτας και περιμένετε να απορροφηθούν τα υγρά και να μείνει μόνο λίγη πηχτή σάλτσα.

Σερβίρετε την τηγανιά σε πιατέλα πασπαλίζοντας με θυμάρι.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Olivia Webb-Ματίνα Πετρουτσα

Διαδικασία

Βήμα 1

Με βρεγμένο πανί καθαρίζετε τα μανιτάρια και αφαιρείτε το κοτσανάκι. Ψιλοκόβετε το κοτσανάκι και το καπελάκι σε φετούλες. Κόβετε τις πανσέτες σε μπουκίτσες. Βουτάτε τις ντομάτες σε καυτό νερό και τις ξεφλουδίζετε. Τις κόβετε κάθετα και αφαιρείτε τους σπόρους και σε μικρά κομματάκια.

Βήμα 2

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε καλά το ελαιόλαδο και σοτάρετε τις χοιρινές μπουκίτσες καλά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Ρίχνετε μέσα τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και τα μανιτάρια.

Βήμα 3

Συνεχίζετε το μαγείρεμα ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι τα μανιτάρια να βγάλουν τους χυμούς τους και να εξατμιστούν. Ρίχνετε την πάπρικα και αλατοπιπερώνετε.

Βήμα 4

Προσθέτετε το κρασί και ανακατεύετε συνέχεια με ξύλινη κουτάλα. Ρίχνετε μέσα τα κομματάκια της ντομάτας και περιμένετε να απορροφηθούν τα υγρά και να μείνει μόνο λίγη πηχτή σάλτσα.

Βήμα 5

Σερβίρετε την τηγανιά σε πιατέλα πασπαλίζοντας με θυμάρι.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Olivia Webb-Ματίνα Πετρουτσα