chicharron γαύρου
clock icon
20'

Τηγανητός γαύρος σαν τσιτσαρόν: ο τέλειος ψαρομεζές

Υλικά

  • Μερίδες: 4
  • 800 γρ. φιλέτα φρέσκου γαύρου ( ζητάμε από τον ιχθυοπώλη μας να μας τον φιλέτάρει)
  • Φουντίτσες από φρέσκο άνηθο για το τελείωμα
  • Ηλιέλαιο για τηγάνισμα
  • Απορροφητικό χαρτί κουζίνας
  • Για τη σάλτσα ντομάτας

  • 2 μεγάλες πολύ ώριμες ντομάτες
  • 1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
  • 2 κουτ. σούπας φύλλα μαϊντανού
  • 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδου
  • 1 κόκκινη πιπεριά τσίλι
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • Για το κουρκούτι

  • 150 ml τσικουδιά
  • 180 ml ανθρακούχο νερό
  • 150 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
  • Μια πρέζα ρίγανη
  • Αλάτι
  • 1 κρόκος αυγού

Λατρεμένα σε γεύση μικρά ψαράκια που τηγανίζονται φίνα και απογειώνονται από την φρεσκάδα της ντομάτας , των μυρωδικών και της σάλτσας λευκού ταραμά.

Στεγνώνουμε πολύ καλά τα φιλέτα γαύρου με χαρτί κουζίνας. Σε μεταλλικό σκεύος ανακατεύουμε με πιρούνι όλα τα υλικά για το ελαφρύ κουρκούτι και τοποθετούμε στο ψυγείο για 15 λεπτά. Ιδανικά θέλουμε ένα μίγμα χωρίς πηχτή υφή. Αν χρειάζεται προσθέτουμε ανθρακούχο νερό.

Για την σάλτσα τομάτας χτυπάμε πολύ καλά σε μπλέντερ όλα τα υλικά και διορθώνουμε με αλάτι και πιπέρι. Σε βαθύ μεταλλικό σκεύος ή τηγάνι ζεσταίνουμε καλά το ηλιέλαιο στους 180 περίπου βαθμούς και τηγανίζουμε τα φιλέτα γαύρου χωρίς να τα ανακατεύουμε συνεχώς ( απλά αλλάζουμε μετά από 2 λεπτά πλευρά και στην συνέχεια τηγανίζουμε και από την άλλη πλευρά). Τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί.

Σερβίρουμε σε ρηχό πιάτο πρώτα την σάλτσα τομάτας, στην συνέχεια τα τηγανισμένα φιλέτα γαύρου και με κουτάλι απλώνουμε σε διάφορα σημεία την σάλτσα ταραμά και τελειώνουμε με τα φύλλα του άνηθου.

Φωτογραφία: Διογένης Παπαδόπουλος

Διαδικασία

Βήμα 1

Στεγνώνουμε πολύ καλά τα φιλέτα γαύρου με χαρτί κουζίνας. Σε μεταλλικό σκεύος ανακατεύουμε με πιρούνι όλα τα υλικά για το ελαφρύ κουρκούτι και τοποθετούμε στο ψυγείο για 15 λεπτά. Ιδανικά θέλουμε ένα μίγμα χωρίς πηχτή υφή. Αν χρειάζεται προσθέτουμε ανθρακούχο νερό.

Βήμα 2

Για την σάλτσα τομάτας χτυπάμε πολύ καλά σε μπλέντερ όλα τα υλικά και διορθώνουμε με αλάτι και πιπέρι. Σε βαθύ μεταλλικό σκεύος ή τηγάνι ζεσταίνουμε καλά το ηλιέλαιο στους 180 περίπου βαθμούς και τηγανίζουμε τα φιλέτα γαύρου χωρίς να τα ανακατεύουμε συνεχώς ( απλά αλλάζουμε μετά από 2 λεπτά πλευρά και στην συνέχεια τηγανίζουμε και από την άλλη πλευρά). Τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί.

Βήμα 3

Σερβίρουμε σε ρηχό πιάτο πρώτα την σάλτσα τομάτας, στην συνέχεια τα τηγανισμένα φιλέτα γαύρου και με κουτάλι απλώνουμε σε διάφορα σημεία την σάλτσα ταραμά και τελειώνουμε με τα φύλλα του άνηθου.

Φωτογραφία: Διογένης Παπαδόπουλος