tyramisou fraoules-anoigma

ΓΛΥΚΑ

clock icon
30'

Τιραμισού ανοιξιάτικο με φράουλες

Υλικά

  • 500 γρ. φράουλες + επιπλέον σε φέτες
  • 200 γρ. ζάχαρη χωρισμένη σε 50 γρ. + 150 γρ.
  • ξύσμα και χυμό από ½ λεμόνι
  • 1 κουτ. σούπας θυμαρίσιο μέλι
  • 3 μεγάλα αυγά φρέσκα, σε κρόκους και ασπράδια
  • 1 σφηνάκι ρακόμελο ή λικέρ της επιλογής σας
  • 500 γρ. τυρί μασκαρπόνε (ή 250 γρ. μασκαρπόνε και 250 γρ. τυρί κρέμα)
  • 400 γρ. μπισκότα σαβαγιάρ

Φτιάχνουμε δροσερό και απολαυστικό τυραμισού με τις φράουλες, που βρίσκονται στην καλύτερή τους φάση αυτή την εποχή.

Κόβουμε τις φράουλες σε μικρά κομματάκια (0,5 εκ.) και τις βάζουμε σε ένα μπολ με τα 50 γρ. ζάχαρη, το λεμόνι κομμένο σε μικρά κομματάκια ή το ξύσμα και το μέλι και τα αφήνουμε τουλάχιστον 1 ώρα να βγάλουν τα ζουμιά τους.

Κρέμα: Στο μεταξύ σε ένα καθαρό στεγνό μπολ χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει καλά το μείγμα και να αφρατέψει. Προσθέτουμε το λικέρ (για να κόψει τη μυρωδιά των αυγών) και τα τυριά και τα χτυπάμε όλα μαζί μέχρι να πάρουμε μια κρέμα.

Προσθέτουμε και τη μαρέγκα σε 3 δόσεις, ενσωματώνοντάς την απαλά με μια σπάτουλα. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής και το αφήνουμε στο ψυγείο. Όταν είναι έτοιμες οι φράουλες τις στραγγίζουμε και στο ζουμί αυτό βουτάμε τα σαβαγιάρ. Μπορούμε να κάνουμε το γλυκό σε ποτήρια ή σε στρογγυλή φόρμα 23 εκ. ή και απλά σε ένα πιάτο. Στα 23 εκ. μπορούν να γίνουν 3 στρώσεις από σαβαγιαρ, κρέμα και φράουλες.

Διακοσμούμε με φράουλες κομμένες σε φέτες. Αφήνουμε να κρυώσει καλά το γλυκό για 1 βράδυ προτού σερβίρουμε. Αν θέλουμε να σερβίρουμε αμέσως, μουλιάζουμε τα σαβαγιάρ λίγο περισσότερο ώστε να μουσκέψουν καλά. Αλλιώς τα βουτάμε για λίγο μόνο από την πλευρά που έχουν τη ζάχαρη.

Συνταγή: Γιάννης Μπουροδήμος - Styling: Τζαννής Σιφναίος- Food Styling: Μ. Γεωργιάδης- Φωτογραφία: STUDIO M

Διαδικασία

Βήμα 1

Κόβουμε τις φράουλες σε μικρά κομματάκια (0,5 εκ.) και τις βάζουμε σε ένα μπολ με τα 50 γρ. ζάχαρη, το λεμόνι κομμένο σε μικρά κομματάκια ή το ξύσμα και το μέλι και τα αφήνουμε τουλάχιστον 1 ώρα να βγάλουν τα ζουμιά τους.

Βήμα 2

Κρέμα: Στο μεταξύ σε ένα καθαρό στεγνό μπολ χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει καλά το μείγμα και να αφρατέψει. Προσθέτουμε το λικέρ (για να κόψει τη μυρωδιά των αυγών) και τα τυριά και τα χτυπάμε όλα μαζί μέχρι να πάρουμε μια κρέμα.

Βήμα 3

Προσθέτουμε και τη μαρέγκα σε 3 δόσεις, ενσωματώνοντάς την απαλά με μια σπάτουλα. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής και το αφήνουμε στο ψυγείο. Όταν είναι έτοιμες οι φράουλες τις στραγγίζουμε και στο ζουμί αυτό βουτάμε τα σαβαγιάρ. Μπορούμε να κάνουμε το γλυκό σε ποτήρια ή σε στρογγυλή φόρμα 23 εκ. ή και απλά σε ένα πιάτο. Στα 23 εκ. μπορούν να γίνουν 3 στρώσεις από σαβαγιαρ, κρέμα και φράουλες.

Βήμα 4

Διακοσμούμε με φράουλες κομμένες σε φέτες. Αφήνουμε να κρυώσει καλά το γλυκό για 1 βράδυ προτού σερβίρουμε. Αν θέλουμε να σερβίρουμε αμέσως, μουλιάζουμε τα σαβαγιάρ λίγο περισσότερο ώστε να μουσκέψουν καλά. Αλλιώς τα βουτάμε για λίγο μόνο από την πλευρά που έχουν τη ζάχαρη.

Βήμα 5

Συνταγή: Γιάννης Μπουροδήμος - Styling: Τζαννής Σιφναίος- Food Styling: Μ. Γεωργιάδης- Φωτογραφία: STUDIO M