tostada_rizes
clock icon
1:30'

Φθινοπωρινή τοστάδα με παντζάρι, κουνουπίδι, αχλάδι και κίτρινο γκρέιπφρουτ

Υλικά

  • Μερίδες: 4
  • 4 τορτίγιας καλαμποκιού ψημένες στον φούρνο για περίπου 30 λεπτά στους 170°C
  • φιλέτα από ένα μεσαίο κίτρινο γκρέιπφρουτ
  • 2 κουτ. σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
  • Για τη σάλτσα της τοστάδας

  • 1 μικρό κουνουπίδι
  • 1 μεσαίο κρεμμύδι κομμένο σε χοντρές φέτες
  • 2 μικρές σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ
  • 1 κοφτή κουτ. σούπας ξερή ρίγανη
  • 200 ml γάλα εβαπορέ
  • αλάτι, πιπέρι
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • Για τις ρίζες

  • 1 μεσαίο παντζάρι
  • 3 μεσαία καρότα
  • 1 μεσαία πατάτα
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
  • ελαιόλαδο

Η εποχή του φθινοπώρου μας δωρίζει απλόχερα νέα υλικά που δημιουργούν νέους συνδυασμούς σε γεύσεις όπως οι τοστάδες, τις τραγανές αυτές τορτίγιας που τόσο πολύ μας αρέσουν!

Για τη σάλτσα: τοποθετούμε σε μια μεταλλική κατσαρόλα 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και σωτάρουμε το σκόρδο μαζί με το κρεμμύδι μέχρι να ροδίσουν. Στη συνέχεια, τοποθετούμε τον πελτέ και προσθέτουμε το κουνουπίδι, αφού το έχουμε τεμαχίσει σε μικρές τούφες. Ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα για περίπου 25 με 30 λεπτά μέχρι να το «κάψουμε», να μαλακώσει τελείως (μέχρι το σημείο να σπάσει) και το αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει και με λίγο γάλα εβαπορέ μπλεντάρουμε μέχρι να αποκτήσουμε έναν φίνο πουρέ.

Για τις ρίζες: τις τοποθετούμε σε αλουμινόχαρτο και λαδόκολλα τεμαχισμένες σε μικρά κομμάτια, τις ραντίζουμε με ελαιόλαδο και προσθέτουμε το σκόρδο, το αλάτι, το πιπέρι και τη ρίγανη. Στη συνέχεια, τις κλείνουμε σαν πουγκί και τις ψήνουμε στον φούρνο για 40 λεπτά στους 180°C. Αποσύρουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν.

Στην κάθε τοστάδα τοποθετούμε 2 κουταλιές της σούπας από τον πουρέ κουνουπιδιού. Στη συνέχεια, τοποθετούμε κομμάτια από τις 3 ρίζες, πασπαλίζουμε με τον δυόσμο και τοποθετούμε τα φιλέτα του κίτρινου γκρέιπφρουτ.

Φωτογραφία: Διογένης Παπαδόπουλος

Διαδικασία

Βήμα 1

Για τη σάλτσα: τοποθετούμε σε μια μεταλλική κατσαρόλα 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και σωτάρουμε το σκόρδο μαζί με το κρεμμύδι μέχρι να ροδίσουν. Στη συνέχεια, τοποθετούμε τον πελτέ και προσθέτουμε το κουνουπίδι, αφού το έχουμε τεμαχίσει σε μικρές τούφες. Ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα για περίπου 25 με 30 λεπτά μέχρι να το «κάψουμε», να μαλακώσει τελείως (μέχρι το σημείο να σπάσει) και το αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει και με λίγο γάλα εβαπορέ μπλεντάρουμε μέχρι να αποκτήσουμε έναν φίνο πουρέ.

Βήμα 2

Για τις ρίζες: τις τοποθετούμε σε αλουμινόχαρτο και λαδόκολλα τεμαχισμένες σε μικρά κομμάτια, τις ραντίζουμε με ελαιόλαδο και προσθέτουμε το σκόρδο, το αλάτι, το πιπέρι και τη ρίγανη. Στη συνέχεια, τις κλείνουμε σαν πουγκί και τις ψήνουμε στον φούρνο για 40 λεπτά στους 180°C. Αποσύρουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν.

Βήμα 3

Στην κάθε τοστάδα τοποθετούμε 2 κουταλιές της σούπας από τον πουρέ κουνουπιδιού. Στη συνέχεια, τοποθετούμε κομμάτια από τις 3 ρίζες, πασπαλίζουμε με τον δυόσμο και τοποθετούμε τα φιλέτα του κίτρινου γκρέιπφρουτ.

Φωτογραφία: Διογένης Παπαδόπουλος