touil1
clock icon
30'

Τουίλ, τα μπισκοτάκια του παγωτού

Υλικά

  • 125γρ. ζάχαρη
  • 40γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 65γρ. αμύγδαλα αλεσμένα σε πούδρα
  • 50γρ. βούτυρο μαλακωμένο
  • ¼ φλιτζανιού χυμό πορτοκάλι (50ml)
  • ξύσμα ενός πορτοκαλιού

Tips

  • Στο σημείο που δίνεται το σχήμα της καμπύλης στα τουίλ με τον πλάστη, όταν έχετε ετοιμάσει μερικά τουίλ θα χρειαστεί να ξαναβάλετε και να ξαναζεστάνετε τα υπόλοιπα στον φούρνο για 30-40 δευτερόλεπτα γιατί όταν κρυώνουν, σφίγγουν.
  • Αν θέλετε μπορείτε να τα αφήσετε τα τουίλ ολοστρόγγυλα ή τα κάνετε μακρόστενα που τα γυρίζετε σαν κορδέλα, πριν κρυώσουν και σκληρύνουν. Για να γίνουν ολοστρόγγυλα τα τουίλ ζωγραφίζετε κύκλους στην ανάποδη πλευρά του χαρτιού ψησίματος και με απόσταση μεταξύ τους και χρησιμοποιείτε τους κύκλους σαν οδηγό για τους στρογγυλούς δίσκους σας.
  • Μπορείτε να αντικαταστήσετε το χυμό πορτοκαλιού με χυμούς άλλων φρούτων (ροδάκινου, φραμπουάζ, φράουλας-σουρωμένης από τα σποράκια κ.ά.). Για σοκολατένια τουίλ, θα αντικαταστήσετε 1 κουταλιά από το αλεύρι με 1 κουταλιά κακάο.
  • Με την ίδια συνταγή μπορείτε να φτιάξετε και χωνάκια για παγωτό ή για κρέμες με φρούτα. Για τα χωνάκια ετοιμάζετε μεγαλύτερους δίσκους ζύμης και όταν ψηθούν και είναι ακόμα ζεστοί τους τυλίγετε πάνω σε ειδικά μεταλλικά χωνάκια. Εναλλακτικά φτιάχνετε μόνοι σας χωνάκια από χαρτόνι και τα καλύπτετε με λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο.

Είναι τα μικρά εκείνα τραγανά και ημιδιαφανή μπισκοτάκια σε σχήμα κεραμιδιού που γαρνίρουν συνήθως παγωτά. Ειδικά αν φτιάχνετε σπιτικό παγωτό, αξίζει να είναι σπιτικά και τα μπισκοτάκια που το συνοδεύουν.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Στρώνετε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, το οποίο βουτυρώνετε ελαφρώς.
Στον κάδο του μίξερ ανακατεύετε καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη, το αλεύρι, την πούδρα αμυγδάλων, το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού.
Παίρνετε με 1 κουτάλι της σούπας μίγμα και το ρίχνετε στο βουτυρωμένο χαρτί ψησίματος. Ισιώνετε την επιφάνεια με ένα πιρούνι που βουτάτε σε κρύο νερό για να το απλώσετε και να του δώσετε σχήμα στρογγυλό. Επαναλαμβάνετε το ίδιο με όλο το μίγμα, αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους. Όσο πιο λεπτό στρώμα απλώσετε τόσο πιο λεπτά θα γίνουν, αλλά θα είναι πιο εύθραυστα.
Βάζετε το ταψί στο φούρνο και ψήνετε για 4-5 λεπτά μέχρι να πάρουν τα μπισκοτάκια ένα ελαφρά χρυσαφί χρώμα. Βγάζετε το ταψί από το φούρνο και αφήνετε τα τουίλ στο χαρτί ψησίματος για για 1 λεπτό.
Για να πάρουν την φόρμα του κεραμιδιού βουτυρώνετε έναν πλάστη και τα μεταφέρετε με μια σπάτουλα όσο είναι ακόμα ζεστά και ευλύγιστα πάνω στον πλάστη. Τα πιέζετε ώστε να πάρουν την καμπύλη του πλάστη και τα αφήνετε να κρυώσουν. Διατηρήστε τα τουίλ σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Στρώνετε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, το οποίο βουτυρώνετε ελαφρώς.

Βήμα 2

Στον κάδο του μίξερ ανακατεύετε καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη, το αλεύρι, την πούδρα αμυγδάλων, το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού.

Βήμα 3

Παίρνετε με 1 κουτάλι της σούπας μίγμα και το ρίχνετε στο βουτυρωμένο χαρτί ψησίματος. Ισιώνετε την επιφάνεια με ένα πιρούνι που βουτάτε σε κρύο νερό για να το απλώσετε και να του δώσετε σχήμα στρογγυλό. Επαναλαμβάνετε το ίδιο με όλο το μίγμα, αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους. Όσο πιο λεπτό στρώμα απλώσετε τόσο πιο λεπτά θα γίνουν, αλλά θα είναι πιο εύθραυστα.

Βήμα 4

Βάζετε το ταψί στο φούρνο και ψήνετε για 4-5 λεπτά μέχρι να πάρουν τα μπισκοτάκια ένα ελαφρά χρυσαφί χρώμα. Βγάζετε το ταψί από το φούρνο και αφήνετε τα τουίλ στο χαρτί ψησίματος για για 1 λεπτό.

Βήμα 5

Για να πάρουν την φόρμα του κεραμιδιού βουτυρώνετε έναν πλάστη και τα μεταφέρετε με μια σπάτουλα όσο είναι ακόμα ζεστά και ευλύγιστα πάνω στον πλάστη. Τα πιέζετε ώστε να πάρουν την καμπύλη του πλάστη και τα αφήνετε να κρυώσουν. Διατηρήστε τα τουίλ σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Elena Jeffrey