tourlou sto fourno
clock icon
1:20'

Τουρλού στο φούρνο με ανοιξιάτικα λαχανικά

Υλικά

  • 70ml ελαιόλαδο
  • 2 μέτρια κρεμμύδια ξερά, σε χοντρές φέτες
  • ½ κουτ. γλυκού μπούκοβο γλυκό
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2 μέτριες πατάτες, σε στρογγυλές φέτες πάχους 1εκ.
  • 4 αγκινάρες φρέσκες, καθαρισμένες (μόνο τους πάτους)
  • 1 μελιτζάνα φλάσκα, σε στρογγυλές φέτες πάχους 1εκ.
  • 2 κολοκυθάκια στρογγυλά, σε στρογγυλές φέτες πάχους 1εκ.
  • 3 ντομάτες, σε στρογγυλές φέτες πάχους 1εκ.
  • 1 πιπεριά πράσινη, σε στρογγυλές φέτες πάχους 1εκ.
  • 1 πιπεριά κόκκινη, σε στρογγυλές φέτες πάχους 1εκ.
  • 100ml κρασί λευκό, ξηρό
  • φύλλα από ½ ματσάκι βασιλικό φρέσκο + λίγο επιπλέον ψιλοκομμένο για το σερβίρισμα
  • 150γρ. παρμεζάνα ψιλοτριμμένη
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Κλασικό λαδερό της άνοιξης και του καλοκαιριού, που δίνει πλούσια γεύση στα καθημερινά μας τραπέζια. Αντί για τη φέτα που συνοδεύει συνήθως το τουρλού, εδώ πασπαλίζουμε το φαγητό με παρμεζάνα, ενώ αν βρίσκεστε σε περίοδο νηστείας μπορείτε απλά να παραλείψετε τελείως το τυρί.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνετε δύο κουταλιές της σούπας από το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Προσθέτετε τις ροδέλες κρεμμυδιού και τις σοτάρετε για 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε το σκόρδο και τον πελτέ και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 2 λεπτά επιπλέον. Αποσύρετε από τη φωτιά, αλατίζετε και πασπαλίζετε με το μπούκοβο.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Αδειάζετε τα κρεμμύδια μαζί με το λάδι τους σε ένα μεγάλο στρογγυλό ή οβάλ πιρέξ και τα απλώνετε με ένα κουτάλι να σκορπίσουν παντού.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε όλα τα λαχανικά μαζί (πατάτες, αγκινάρες, κολοκύθα, ντομάτες, πιπεριές), αλατοπιπερώνετε, ραντίζετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το κρασί και προσθέτετε τα φύλλα βασιλικού. Ανακατεύετε πολύ καλά με τα χέρια.
Στη συνέχεια, αρχίζετε να τακτοποιείτε τις φέτες των λαχανικών στο σκεύος, εναλλάσσοντας τα χρώματα και φροντίζοντας η μία φέτα να μισοκαλύπτει την άλλη. Ξεκινάτε από την εξωτερική μεριά και, αφού ολοκληρώσετε έναν ωραίο κύκλο, συνεχίζετε στο εσωτερικό του σκεύους. Αφού τελειώσετε, ραντίζετε τα λαχανικά με το λάδι και το κρασί που έχουν απομείνει στο μπολ και σκεπάζετε το σκεύος με αλουμινόχαρτο ή αντικολλητικό χαρτί.
Ψήνετε το τουρλού στο φούρνο για 40 λεπτά. Βγάζετε το σκεύος από το φούρνο, αφαιρείτε το χαρτί, πασπαλίζετε με την παρμεζάνα και επαναφέρετε το φαγητό στο φούρνο για άλλα 10 λεπτά μέχρι να λιώσει η παρμεζάνα και να δημιουργηθεί μια ωραία χρυσαφένια κρούστα.
Αφήνετε το φαγητό να σταθεί για 5 λεπτά, πασπαλίζετε με λίγο ψιλοκομμένο βασιλικό επιπλέον και σερβίρετε.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνετε δύο κουταλιές της σούπας από το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Προσθέτετε τις ροδέλες κρεμμυδιού και τις σοτάρετε για 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε το σκόρδο και τον πελτέ και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 2 λεπτά επιπλέον. Αποσύρετε από τη φωτιά, αλατίζετε και πασπαλίζετε με το μπούκοβο.

Βήμα 2

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Αδειάζετε τα κρεμμύδια μαζί με το λάδι τους σε ένα μεγάλο στρογγυλό ή οβάλ πιρέξ και τα απλώνετε με ένα κουτάλι να σκορπίσουν παντού.

Βήμα 3

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε όλα τα λαχανικά μαζί (πατάτες, αγκινάρες, κολοκύθα, ντομάτες, πιπεριές), αλατοπιπερώνετε, ραντίζετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το κρασί και προσθέτετε τα φύλλα βασιλικού. Ανακατεύετε πολύ καλά με τα χέρια.

Βήμα 4

Στη συνέχεια, αρχίζετε να τακτοποιείτε τις φέτες των λαχανικών στο σκεύος, εναλλάσσοντας τα χρώματα και φροντίζοντας η μία φέτα να μισοκαλύπτει την άλλη. Ξεκινάτε από την εξωτερική μεριά και, αφού ολοκληρώσετε έναν ωραίο κύκλο, συνεχίζετε στο εσωτερικό του σκεύους. Αφού τελειώσετε, ραντίζετε τα λαχανικά με το λάδι και το κρασί που έχουν απομείνει στο μπολ και σκεπάζετε το σκεύος με αλουμινόχαρτο ή αντικολλητικό χαρτί.

Βήμα 5

Ψήνετε το τουρλού στο φούρνο για 40 λεπτά. Βγάζετε το σκεύος από το φούρνο, αφαιρείτε το χαρτί, πασπαλίζετε με την παρμεζάνα και επαναφέρετε το φαγητό στο φούρνο για άλλα 10 λεπτά μέχρι να λιώσει η παρμεζάνα και να δημιουργηθεί μια ωραία χρυσαφένια κρούστα.

Βήμα 6

Αφήνετε το φαγητό να σταθεί για 5 λεπτά, πασπαλίζετε με λίγο ψιλοκομμένο βασιλικό επιπλέον και σερβίρετε.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb