tourta-me-ravani-karydas-&-fraoules
clock icon
1:20'

Τούρτα με ραβανί καρύδας και φράουλες

Υλικά

    Για τη ζύμη

  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 125γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 3 αβγά
  • 1 γιαούρτι στραγγιστό 2% λιπαρά (200γρ.)
  • χυμό από 1 λάιμ
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • ξύσμα από 1 λάιμ
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι χοντρό
  • 1 φλιτζάνι τρίμμα ινδικής καρύδας
  • 1 γεμάτη κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
  • Για το σιρόπι

  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • 2 κουτ. σούπας χυμό από λεμόνι
  • Για τη διακόσμηση

  • 400γρ. φράουλες
  • 500ml κρέμα γάλακτος
  • 3 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 2 καψουλάκια βανιλίνη
  • 3 κουτ. σούπας γρεναδίνη ή σιρόπι τριαντάφυλλου ή μερικές σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής κόκκινο

Βρίσκω το ραβανί καρύδας πολύ μαμαδίστικο γλυκό, γιατί κι η δική μου μαμά μάς το έφτιαχνε πολύ συχνά όταν ήμασταν παιδιά. Εδώ του πρόσθεσα ροζουλί κρέμα σαντιγί που αρωμάτισα με τριαντάφυλλο και φράουλες.
Χρησιμοποιήστε στη συνταγή τα παρακάτω σκεύη και εργαλεία:

Enjoy Cooking Enjoy Cooking

Τα απαραίτητα

Ανοξείδωτη Κατσαρόλα με Χερούλι Küchenprofi 1000ml, 16,5cm

Μίξερ Xειρός Severin 400W

Σπάτουλες Σιλικόνης Culinare Naturals. Σετ 3 τεμ.

Πρώτα ετοιμάζουμε το σιρόπι: Βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό σε κατσαρολάκι πάνω σε μέτρια φωτιά, ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη και βράζουμε το σιρόπι για 5 λεπτά. Προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού, τραβάμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει το σιρόπι.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C. Χτυπάμε σε μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψουν και μετά προσθέτουμε σταδιακά τα αυγά, τον χυμό και το ξύσμα του λάιμ και του λεμονιού. Ρίχνουμε και το γιαούρτι και αφού ομογενοποιηθεί το μίγμα σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ.

Μέσα σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το σιμιγδάλι, την ινδική καρύδα και το μπέικιν πάουντερ. Ρίχνουμε το μίγμα λίγο λίγο στο μίγμα του μίξερ ανακατεύοντας με σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να πάρετε ένα ομοιογενές μίγμα.

Βουτυρώνουμε ελαφρά δύο ταψάκια διαμ. 23εκ. και τοποθετούμε στον πάτο τους από ένα κομμάτι χαρτιού ψησίματος κομμένο στην ίδια διάσταση. Μοιράζουμε μέσα τη ζύμη και ισιώνουμε την επιφάνεια. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσει, να φουσκώσει και να ψηθεί όμορφα και να ροδοκοκκινίσει το γλυκό.

Ξεφουρνίζουμε τα ραβανί, αφήνουμε να περάσουν 5 λεπτά και τα σιροπιάζουμε μέσα στο ταψί, ρίχνοντας το σιρόπι από πάνω κουταλιά κουταλιά. Περιμένουμε να το απορροφήσει όλο και να κρυώσει και στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη σαντιγί.

Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος στην πιο δυνατή ταχύτητα του μίξερ μαζί με τη ζάχαρη. Όταν αρχίσει να κάνει ρυτίδες η σαντιγί προσθέτουμε το σιρόπι της γρεναδίνης ή το σιρόπι του τριαντάφυλλου και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να σφίξει πολύ καλά η σαντιγί, να κάνει έντονες ρυτίδες και να στέκεται.

Τοποθετούμε το πρώτο ραβανί σε πιατέλα και από πάνω κάνετε μια γενναία στρώση με ροζ σαντιγί και μετά με φράουλες κομμένες σε κυβάκια. Σκεπάζουμε με το δεύτερο ραβανί και τελειώνουμε με ροζ σαντιγί και κυβάκια φράουλας. Ολοκληρώνουμε τη διακόσμηση με μισές και ολόκληρες φράουλες και φυλλαράκια δυόσμου και είναι έτοιμη για σερβίρισμα.

Φωτογραφία - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Πρώτα ετοιμάζουμε το σιρόπι: Βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό σε κατσαρολάκι πάνω σε μέτρια φωτιά, ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη και βράζουμε το σιρόπι για 5 λεπτά. Προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού, τραβάμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει το σιρόπι.

Βήμα 2

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C. Χτυπάμε σε μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψουν και μετά προσθέτουμε σταδιακά τα αυγά, τον χυμό και το ξύσμα του λάιμ και του λεμονιού. Ρίχνουμε και το γιαούρτι και αφού ομογενοποιηθεί το μίγμα σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ.

Βήμα 3

Μέσα σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το σιμιγδάλι, την ινδική καρύδα και το μπέικιν πάουντερ. Ρίχνουμε το μίγμα λίγο λίγο στο μίγμα του μίξερ ανακατεύοντας με σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να πάρετε ένα ομοιογενές μίγμα.

Βήμα 4

Βουτυρώνουμε ελαφρά δύο ταψάκια διαμ. 23εκ. και τοποθετούμε στον πάτο τους από ένα κομμάτι χαρτιού ψησίματος κομμένο στην ίδια διάσταση. Μοιράζουμε μέσα τη ζύμη και ισιώνουμε την επιφάνεια. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσει, να φουσκώσει και να ψηθεί όμορφα και να ροδοκοκκινίσει το γλυκό.

Βήμα 5

Ξεφουρνίζουμε τα ραβανί, αφήνουμε να περάσουν 5 λεπτά και τα σιροπιάζουμε μέσα στο ταψί, ρίχνοντας το σιρόπι από πάνω κουταλιά κουταλιά. Περιμένουμε να το απορροφήσει όλο και να κρυώσει και στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη σαντιγί.

Βήμα 6

Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος στην πιο δυνατή ταχύτητα του μίξερ μαζί με τη ζάχαρη. Όταν αρχίσει να κάνει ρυτίδες η σαντιγί προσθέτουμε το σιρόπι της γρεναδίνης ή το σιρόπι του τριαντάφυλλου και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να σφίξει πολύ καλά η σαντιγί, να κάνει έντονες ρυτίδες και να στέκεται.

Βήμα 7

Τοποθετούμε το πρώτο ραβανί σε πιατέλα και από πάνω κάνετε μια γενναία στρώση με ροζ σαντιγί και μετά με φράουλες κομμένες σε κυβάκια. Σκεπάζουμε με το δεύτερο ραβανί και τελειώνουμε με ροζ σαντιγί και κυβάκια φράουλας. Ολοκληρώνουμε τη διακόσμηση με μισές και ολόκληρες φράουλες και φυλλαράκια δυόσμου και είναι έτοιμη για σερβίρισμα.

Φωτογραφία - Food Styling: Αντωνία Κατή