tourta-pagoto

Υλικά

  • 1 κουτί γάλα εβαπορέ
  • 1 κουτί γάλα ζαχαρούχο
  • 400ml κρέμα γάλακτος
  • 2 βανίλιες
  • ½ κουτ. γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
  • ¾ φλιτζανιού αμύγδαλα ξεφλουδισμένα, καβουρδισμένα και ψιλοκομμένα
  • ¾ φλιτζανιού κερασάκια γλασέ, ψιλοκομμένα
  • 100γρ. σοκολάτα σε σταγόνες
  • 300γρ. μπισκότα σαβουαγιάρ
  • Για το σιρόπι

  • ¾ φλιτζανιού ζάχαρη
  • ¾ φλιτζανιού νερό
  • 2 κουτ. σούπας Grand Marnier
  • κερασάκια γλασέ ή φρέσκα φρούτα για το σερβίρισμα

Tips

  • Αν θέλετε μπορείτε να διακοσμήσετε την επιφάνεια της τούρτας με ροζέτες από σαντιγί την οποία θα φτιάξετε χτυπώντας στο μίξερ 200ml κρέμα γάλακτος με πλήρη λιπαρά μαζί με 1 κουτ. σούπας ζάχαρη και 1 καψουλάκι βανίλιας.

Το σπιτικό παγωτό έχει πάντα άλλη χάρη, πόσο μάλλον αν το κάνετε την πιο απολαυστική τούρτα που θα κλείσει με τον καλύτερο τρόπο τα καλοκαιρινά τραπέζια.

Βάζετε το γάλα εβαπορέ στην κατάψυξη για περίπου 2 ώρες. Όταν κρυώσει αρκετά, το ανοίγετε και αδειάζετε το περιεχόμενό του σε ένα μπολ. Προσθέτετε το ζαχαρούχο γάλα και τα χτυπάτε μαζί στο μίξερ μέχρι να γίνουν μια αφράτη κρέμα τριπλάσια σε όγκο.
Ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά για 5 λεπτά και αφήνετε να κρυώσει.
Σε ξεχωριστό μπολ χτυπάτε και την κρέμα γάλακτος μαζί με τη βανίλια και την κοπανισμένη μαστίχα σε σαντιγί. Ρίχνετε τη σαντιγί στην κρέμα, ανακατεύετε και αφήνετε το μίγμα στην κατάψυξη για 2 ώρες.
Ύστερα βγάζετε το παγωτό από την κατάψυξη και του προσθέτετε τα καβουρδισμένα αμύγδαλα, τις σταγόνες της σοκολάτας, τα κερασάκια και ανακατεύετε καλά.
Ετοιμάζετε την τούρτα: βρέχετε τα μπισκότα πολύ ελαφρά με το σιρόπι και στρώνετε τον πάτο και τα πλαϊνά μιας φόρμας με αποσπώμενο πάτο. Αδειάζετε μέσα το παγωτό και πιέζετε με κουτάλι να πάει παντού χωρίς να αφήσει κενά και αφήνετε τη φόρμα στην κατάψυξη. Όταν θέλετε να σερβίρετε, ξεφορμάρετε την τούρτα παγωτό σε πιατέλα και διακοσμείτε με φρέσκα φρούτα ή ολόκληρα κερασάκια γλασέ.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζετε το γάλα εβαπορέ στην κατάψυξη για περίπου 2 ώρες. Όταν κρυώσει αρκετά, το ανοίγετε και αδειάζετε το περιεχόμενό του σε ένα μπολ. Προσθέτετε το ζαχαρούχο γάλα και τα χτυπάτε μαζί στο μίξερ μέχρι να γίνουν μια αφράτη κρέμα τριπλάσια σε όγκο.

Βήμα 2

Ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά για 5 λεπτά και αφήνετε να κρυώσει.

Βήμα 3

Σε ξεχωριστό μπολ χτυπάτε και την κρέμα γάλακτος μαζί με τη βανίλια και την κοπανισμένη μαστίχα σε σαντιγί. Ρίχνετε τη σαντιγί στην κρέμα, ανακατεύετε και αφήνετε το μίγμα στην κατάψυξη για 2 ώρες.

Βήμα 4

Ύστερα βγάζετε το παγωτό από την κατάψυξη και του προσθέτετε τα καβουρδισμένα αμύγδαλα, τις σταγόνες της σοκολάτας, τα κερασάκια και ανακατεύετε καλά.

Βήμα 5

Ετοιμάζετε την τούρτα: βρέχετε τα μπισκότα πολύ ελαφρά με το σιρόπι και στρώνετε τον πάτο και τα πλαϊνά μιας φόρμας με αποσπώμενο πάτο. Αδειάζετε μέσα το παγωτό και πιέζετε με κουτάλι να πάει παντού χωρίς να αφήσει κενά και αφήνετε τη φόρμα στην κατάψυξη. Όταν θέλετε να σερβίρετε, ξεφορμάρετε την τούρτα παγωτό σε πιατέλα και διακοσμείτε με φρέσκα φρούτα ή ολόκληρα κερασάκια γλασέ.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb