traganes patates me krema gravieras
clock icon
30'

Τραγανές πατάτες με κρέμα γραβιέρας, ο τέλειος μεζές

Υλικά

    Για τις πατάτες

  • 500 γρ. πατάτες
  • 1 λίτρο ηλιέλαιο
  • αλάτι, πάπρικα, ρίγανη
  • Για την κρέμα γραβιέρας

  • 150 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • 150 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 1 αυγό + 1 κρόκος
  • 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εδώ τηγανίζουμε εξαιρετικά τραγανές πατάτες και τις σερβίρουμε με μια κολασμένη κρέμα γραβιέρας. Ιδανικό για σνακ μπίρες, συγκεντρώσεις και άλλες λοιπές κατανύξεις.

Ετοιμάζουμε τις πατάτες: Βάζουμε το ηλιέλαιο να κάψει και τρίβουμε τις πατάτες στο χοντρό του τρίφτη. Τις στύβουμε απαλά και μόλις το ηλιέλαιο είναι έτοιμο τις ρίχνουμε σαν να πασπαλίζουμε μέχρι να μοιράσουμε όλη την ποσότητα σε όλη την κατσαρόλα. Θα χρειαστούμε μια ψηλή κατσαρόλα για το τηγάνισμα. Στην αρχή θα φουσκώσει (προσοχή να μη χυθεί το λάδι).
Μόλις πέσουν οι φυσαλίδες, με μια μεταλλική σπάτουλα ξεκολλάμε τις πατάτες από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Πλέον θα έχουν κολλήσει μεταξύ τους και θα έχουν σχηματίσει έναν στρογγυλό δίσκο.
Γυρίζουμε τον δίσκο από την άλλη μεριά και τηγανίζουμε μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα. Όταν γίνουν τραγανές σαν πατατάκια, τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Αφήνουμε να κρυώσουν. Σπάμε με τα χέρια σε κομμάτια και πασπαλίζουμε με αλάτι, πάπρικα και ρίγανη.
Ετοιμάζουμε την κρέμα γραβιέρας: Ανακατεύουμε τα υλικά σε λεκανάκι και τα βάζουμε σε μπεν μαρί. Ανακατεύουμε τακτικά, μέχρι να γίνει μια γυαλιστερή, λεία κρέμα.Σερβίρουμε πάνω από τις πατάτες και μαζί με χαρτοπετσέτες για να γίνει σωστά η διαδικασία (της γουρουνιάς).
Styling: Τζαννής Σιφναίος, Food Styling: Μ. Γεωργιάδης, Φωτογραφίες: Studio M

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζουμε τις πατάτες: Βάζουμε το ηλιέλαιο να κάψει και τρίβουμε τις πατάτες στο χοντρό του τρίφτη. Τις στύβουμε απαλά και μόλις το ηλιέλαιο είναι έτοιμο τις ρίχνουμε σαν να πασπαλίζουμε μέχρι να μοιράσουμε όλη την ποσότητα σε όλη την κατσαρόλα. Θα χρειαστούμε μια ψηλή κατσαρόλα για το τηγάνισμα. Στην αρχή θα φουσκώσει (προσοχή να μη χυθεί το λάδι).

Βήμα 2

Μόλις πέσουν οι φυσαλίδες, με μια μεταλλική σπάτουλα ξεκολλάμε τις πατάτες από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Πλέον θα έχουν κολλήσει μεταξύ τους και θα έχουν σχηματίσει έναν στρογγυλό δίσκο.

Βήμα 3

Γυρίζουμε τον δίσκο από την άλλη μεριά και τηγανίζουμε μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα. Όταν γίνουν τραγανές σαν πατατάκια, τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Αφήνουμε να κρυώσουν. Σπάμε με τα χέρια σε κομμάτια και πασπαλίζουμε με αλάτι, πάπρικα και ρίγανη.

Βήμα 4

Ετοιμάζουμε την κρέμα γραβιέρας: Ανακατεύουμε τα υλικά σε λεκανάκι και τα βάζουμε σε μπεν μαρί. Ανακατεύουμε τακτικά, μέχρι να γίνει μια γυαλιστερή, λεία κρέμα.Σερβίρουμε πάνω από τις πατάτες και μαζί με χαρτοπετσέτες για να γίνει σωστά η διαδικασία (της γουρουνιάς).

Styling: Τζαννής Σιφναίος, Food Styling: Μ. Γεωργιάδης, Φωτογραφίες: Studio M