TSIPOURA-PORTOKALI-STAFIDES
clock icon
40'

Τσιπούρα με πορτοκάλι και σταφίδες

Υλικά

  • 6 τσιπούρες (300γρ. η καθεμία)
  • χυμό και ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 6 κουτ. σούπας μαύρες σταφίδες
  • 6 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 250γρ. πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσι, κομμένες σε ροδέλες
  • 6 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Tips

  • Μπορείτε να ζητήσετε από τον ψαρά να φιλετάρει τις τσιπούρες. Σε κάθε πακέτο θα βάλετε από δύο φιλέτα, το ένα πάνω στο άλλο, μοιράζοντας ανάμεσα το μίγμα των κρεμμυδιών σε στρώσεις.
  • Αν θέλετε, προσθέτετε στα πακέτα μερικές γαρίδες καθαρισμένες.

Η απόλυτη συνταγή για ψάρι στη λαδόκολλα.

Μουλιάζετε τις σταφίδες σε ζεστό νερό για μισή ώρα περίπου. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC.
Σοτάρετε στο μισό λάδι τα κρεμμυδάκια μέχρι να μαλακώσουν. Στραγγίζετε τις σταφίδες και τις προσθέτετε στα κρεμμυδάκια μαζί με τις ελιές και τα σοτάρετε όλα μαζί για μερικά λεπτά ακόμα.
Κόβετε έξι μεγάλα κομμάτια λαδόκολλας και τα αλείφετε με λάδι. Αλατοπιπερώνετε τα ψάρια και βάζετε στην κοιλιά τους σκόρδο ψιλοκομμένο. Μοιράζετε το μίγμα των κρεμμυδιών στη λαδόκολλα και από πάνω τοποθετείτε τα ψάρια, πασπαλίζετε με το ξύσμα πορτοκαλιού και τα περιχύνετε με το υπόλοιπο λάδι και το χυμό πορτοκαλιού.
Ανασηκώνετε τις δύο άκρες του χαρτιού και τις διπλώνετε δύο τρεις φορές ώστε να κλείσουν χαλαρά αλλά ερμητικά. Το ίδιο κάνετε με τα πλαϊνά ανοίγματα των πακέτων. Τα τοποθετείτε σε ταψί και ψήνετε στο φούρνο για 20 λεπτά.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Μουλιάζετε τις σταφίδες σε ζεστό νερό για μισή ώρα περίπου. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC.

Βήμα 2

Σοτάρετε στο μισό λάδι τα κρεμμυδάκια μέχρι να μαλακώσουν. Στραγγίζετε τις σταφίδες και τις προσθέτετε στα κρεμμυδάκια μαζί με τις ελιές και τα σοτάρετε όλα μαζί για μερικά λεπτά ακόμα.

Βήμα 3

Κόβετε έξι μεγάλα κομμάτια λαδόκολλας και τα αλείφετε με λάδι. Αλατοπιπερώνετε τα ψάρια και βάζετε στην κοιλιά τους σκόρδο ψιλοκομμένο. Μοιράζετε το μίγμα των κρεμμυδιών στη λαδόκολλα και από πάνω τοποθετείτε τα ψάρια, πασπαλίζετε με το ξύσμα πορτοκαλιού και τα περιχύνετε με το υπόλοιπο λάδι και το χυμό πορτοκαλιού.

Βήμα 4

Ανασηκώνετε τις δύο άκρες του χαρτιού και τις διπλώνετε δύο τρεις φορές ώστε να κλείσουν χαλαρά αλλά ερμητικά. Το ίδιο κάνετε με τα πλαϊνά ανοίγματα των πακέτων. Τα τοποθετείτε σε ταψί και ψήνετε στο φούρνο για 20 λεπτά.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή