tsipoura-gemisti-me-kritamo

clock icon
40'

Τσιπούρες με κρίταμο και σκόρδο

Υλικά

  • 2 τσιπούρες (κατά προτίμηση πελαγίσιες) 700-800γρ. η καθεμία
  • 500γρ. κρίταμα
  • 1 φλιτζάνι ξίδι
  • αλάτι
  • 2 σκελίδες σκόρδο, χοντροκομμένες
  • ½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ελαιόλαδο
  • χυμό λεμονιού, για το σερβίρισμα

Tips

  • Εναλλακτικά τα ψήνετε σε σχαροτήγανο με τον ίδιο τρόπο σε μέτρια φωτιά.

Ψητό ψάρι συνοδευόμενο άψογα από το «βότανο του γυαλού». Το απόλυτο καλοκαιρινό πιάτο.

Σε βαθιά κατσαρόλα με μπόλικο νερό που βράζει ρίχνετε το ξίδι και 2 κουταλιές αλάτι. Αφήνετε να πάρει 2-3 βράσεις και ζεματίζετε τα κρίταμα για 1 λεπτό. Με τρυπητή κουτάλα τα μεταφέρετε σε ένα μπολ με παγωμένο νερό (για να κρατήσουν το πράσινο χρώμα τους).
Πλένετε καλά τα ψάρια, χαράζετε την κοιλιά με ένα κοφτερό μαχαίρι και αφαιρείτε τα εντόσθια (δεν αφαιρείτε τα λέπια).
Σε ένα μπολ ανακατεύετε τα κρίταμα με τα σκόρδα και γεμίζετε τις κοιλιές των ψαριών με το μίγμα. Με ένα πινέλο αλείφετε τα ψάρια καλά με το ελαιόλαδο και τα πασπαλίζετε με μπόλικο αλάτι.
Τα ψήνετε σε ηλεκτρικό φούρνο, στο γκριλ, στη μεσαία σχάρα για 7-8 λεπτά από την κάθε πλευρά. Ανά διαστήματα, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο, τα αλείφετε με λίγο λάδι. Ραντίζετε με τον χυμό λεμονιού και σερβίρετε αμέσως.
Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε βαθιά κατσαρόλα με μπόλικο νερό που βράζει ρίχνετε το ξίδι και 2 κουταλιές αλάτι. Αφήνετε να πάρει 2-3 βράσεις και ζεματίζετε τα κρίταμα για 1 λεπτό. Με τρυπητή κουτάλα τα μεταφέρετε σε ένα μπολ με παγωμένο νερό (για να κρατήσουν το πράσινο χρώμα τους).

Βήμα 2

Πλένετε καλά τα ψάρια, χαράζετε την κοιλιά με ένα κοφτερό μαχαίρι και αφαιρείτε τα εντόσθια (δεν αφαιρείτε τα λέπια).

Βήμα 3

Σε ένα μπολ ανακατεύετε τα κρίταμα με τα σκόρδα και γεμίζετε τις κοιλιές των ψαριών με το μίγμα. Με ένα πινέλο αλείφετε τα ψάρια καλά με το ελαιόλαδο και τα πασπαλίζετε με μπόλικο αλάτι.

Βήμα 4

Τα ψήνετε σε ηλεκτρικό φούρνο, στο γκριλ, στη μεσαία σχάρα για 7-8 λεπτά από την κάθε πλευρά. Ανά διαστήματα, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο, τα αλείφετε με λίγο λάδι. Ραντίζετε με τον χυμό λεμονιού και σερβίρετε αμέσως.

Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση