spanakopita
clock icon
30'

Τυλιχτή σπανακόπιτα με μπέικον

Υλικά

  • 4 πίτες για σουβλάκι
  • 1 κιλό σπανάκι, πλυμένο, ψιλοκομμένο
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1/2 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 4 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • 6-7 φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
  • 200 γρ. φέτα
  • 1 αυγό
  • 1/2 λεμόνι, το ξύσμα
  • 8 φέτες μπέικον, ψημένες
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι

Ο σεφ Γρηγόρης Χέλμης ετοιμάζει τις αγαπημένες πίτες για σουβλάκια αλλιώς.Η κλασική πίτα μεταμορφώνεται σε λαχταριστή αρωματική σπανακόπιτα. Το μπέικον δίνει έξτρα νοστιμιά.

Βάζουμε σε λεκανάκι το σπανάκι, τα φρέσκα κρεμμύδια και τον άνηθο και προσθέτουμε 1 κοφτό κουτ. γλυκού αλάτι. Ανακατεύουμε πιέζοντας το μείγμα για να αρχίσει να μαραίνεται. Το γυρίζουμε σε σουρωτήρι και αφήνουμε για 30′ να στραγγίξει από τα υγρά που θα βγάλει.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ºC στον αέρα. Προσθέτουμε σε ένα μπολ το μείγμα σπανακιού μαζί με το ελαιόλαδο, τον δυόσμο, τη φέτα σπασμένη, το αυγό, το ξύσμα λεμονιού και μπόλικο πιπέρι. Το απλώνουμε πάνω στις πίτες, καλύπτουμε με 2 φέτες μπέικον σε κάθε πίτα και ψήνουμε για 10΄-15΄. Τις σερβίρουμε ζεστές.

Styling: Τζαννής Σιφναίος, Food styling: Μ. Γεωργιάδης, Φωτογραφίες: Studio M.

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζουμε σε λεκανάκι το σπανάκι, τα φρέσκα κρεμμύδια και τον άνηθο και προσθέτουμε 1 κοφτό κουτ. γλυκού αλάτι. Ανακατεύουμε πιέζοντας το μείγμα για να αρχίσει να μαραίνεται. Το γυρίζουμε σε σουρωτήρι και αφήνουμε για 30′ να στραγγίξει από τα υγρά που θα βγάλει.

Βήμα 2

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ºC στον αέρα. Προσθέτουμε σε ένα μπολ το μείγμα σπανακιού μαζί με το ελαιόλαδο, τον δυόσμο, τη φέτα σπασμένη, το αυγό, το ξύσμα λεμονιού και μπόλικο πιπέρι. Το απλώνουμε πάνω στις πίτες, καλύπτουμε με 2 φέτες μπέικον σε κάθε πίτα και ψήνουμε για 10΄-15΄. Τις σερβίρουμε ζεστές.

Styling: Τζαννής Σιφναίος, Food styling: Μ. Γεωργιάδης, Φωτογραφίες: Studio M.