tyroglyko me siropiasmena verikoka
clock icon
1:15'

Τυρογλυκό µε σιροπιασµένα βερίκοκα

Υλικά

  • 1 φύλλο σφολιάτας
  • για τη γέμιση

  • 350γρ. τυρί κρέµα
  • 100γρ. τυρί µασκαρπόνε
  • 4 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
  • 1 κουτ. σούπας ξύσµα πορτοκαλιού
  • 1 σφηνάκι Grand Marnier
  • βούτυρο για το άλειµµα του ταψιού
  • για την επικάλυψη

  • 20 βερίκοκα
  • 1 νεροπότηρο ζάχαρη
  • 150γρ. αµύγδαλα ασπρισµένα
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο

Ουσιαστικά πρόκειται για μια ξεσκέπαστη γλυκιά και μοσχομυριστή πιτούλα που έχει βάση από τραγανό φύλλο σφολιάτας και γέμιση από δύο διαφορετικά κρεμώδη τυριά και ζουμερά βερίκοκα.

Ετοιμάζετε τη βάση: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ºC. Σε ένα µέτριο ταψάκι του φούρνου, καλά βουτυρωµένο, απλώνετε το φύλλο της σφολιάτας µε τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτει και τα τοιχώµατα του ταψιού. Το τρυπάτε µε ένα πιρούνι παντού, απλώνετε από πάνω ένα κοµµάτι λαδόκολλας και το γεµίζετε µε φασόλια. Ψήνετε τη σφολιάτα στο φούρνο για 30 λεπτά, µέχρι να ροδοψηθεί παντού. Πού και πού ανοίγετε το φούρνο και, αν έχει φουσκώσει πολύ, την τρυπάτε µε ένα πιρούνι για να κάτσει.
Όταν ψηθεί καλά, τη βγάζετε από το φούρνο, αφαιρείτε τα φασόλια και τη λαδόκολλα και την αφήνετε να κρυώσει.
Ετοιµάζετε τη γέµιση: Βάζετε το ξύσµα πορτοκαλιού σε ένα µπολάκι και πασπαλίζετε µε την καστανή ζάχαρη. Προσθέτετε το Grand Marnier, ανακατεύετε και αφήνετε τα υλικά για 10 λεπτά να ανταλλάξουν αρώµατα.
Σε ένα µπολ αδειάζετε το τυρί κρέµα και το µασκαρπόνε. Προσθέτετε το µίγµα της ζάχαρης, ανακατεύετε καλά και αφήνετε την κρέµα της γέµισης στο ψυγείο να περιµένει.
Ετοιµάζετε την επικάλυψη: Ανοίγετε τα βερίκοκα στη µέση και αφαιρείτε το κουκούτσι.
Σε ένα κατσαρολάκι βράζετε τη ζάχαρη µε ένα νεροπότηρο νερό. Αφήνετε το σιρόπι να πάρει µερικές βράσεις για 5 λεπτά. Ρίχνετε τότε τα βερίκοκα και τα βράζετε µέχρι να απορροφήσουν σχεδόν όλο το σιρόπι. Τα αφήνετε να κρυώσουν εκτός ψυγείου.
Σε ένα σαγανάκι καβουρδίζετε τα αµύγδαλα µε το φρέσκο βούτυρο, ανακατεύοντας συνέχεια για να µην καούν. Μόλις ροδίσουν απαλά, τα αφήνετε να κρυώσουν και τα χοντροκόβετε στο µπλέντερ.
Φτιάχνετε το γλυκό σας: Βγάζετε το µίγµα των τυριών από το ψυγείο και το αδειάζετε µέσα στην ψηµένη σφολιάτα. Το ισιώνετε µε µαχαίρι και απλώνετε από πάνω του τα σιροπιασµένα βερίκοκα ένα ένα. Περιχύνετε µε όσο σιρόπι έχει µείνει στην κατσαρόλα και πασπαλίζετε µε τα χοντροκοµµένα και καβουρδισµένα αµύγδαλα.
Σερβίρετε το γλυκό στο τραπέζι µέσα στο ταψάκι του.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε τη βάση: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ºC. Σε ένα µέτριο ταψάκι του φούρνου, καλά βουτυρωµένο, απλώνετε το φύλλο της σφολιάτας µε τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτει και τα τοιχώµατα του ταψιού. Το τρυπάτε µε ένα πιρούνι παντού, απλώνετε από πάνω ένα κοµµάτι λαδόκολλας και το γεµίζετε µε φασόλια. Ψήνετε τη σφολιάτα στο φούρνο για 30 λεπτά, µέχρι να ροδοψηθεί παντού. Πού και πού ανοίγετε το φούρνο και, αν έχει φουσκώσει πολύ, την τρυπάτε µε ένα πιρούνι για να κάτσει.

Βήμα 2

Όταν ψηθεί καλά, τη βγάζετε από το φούρνο, αφαιρείτε τα φασόλια και τη λαδόκολλα και την αφήνετε να κρυώσει.

Βήμα 3

Ετοιµάζετε τη γέµιση: Βάζετε το ξύσµα πορτοκαλιού σε ένα µπολάκι και πασπαλίζετε µε την καστανή ζάχαρη. Προσθέτετε το Grand Marnier, ανακατεύετε και αφήνετε τα υλικά για 10 λεπτά να ανταλλάξουν αρώµατα.

Βήμα 4

Σε ένα µπολ αδειάζετε το τυρί κρέµα και το µασκαρπόνε. Προσθέτετε το µίγµα της ζάχαρης, ανακατεύετε καλά και αφήνετε την κρέµα της γέµισης στο ψυγείο να περιµένει.

Βήμα 5

Ετοιµάζετε την επικάλυψη: Ανοίγετε τα βερίκοκα στη µέση και αφαιρείτε το κουκούτσι.

Βήμα 6

Σε ένα κατσαρολάκι βράζετε τη ζάχαρη µε ένα νεροπότηρο νερό. Αφήνετε το σιρόπι να πάρει µερικές βράσεις για 5 λεπτά. Ρίχνετε τότε τα βερίκοκα και τα βράζετε µέχρι να απορροφήσουν σχεδόν όλο το σιρόπι. Τα αφήνετε να κρυώσουν εκτός ψυγείου.

Βήμα 7

Σε ένα σαγανάκι καβουρδίζετε τα αµύγδαλα µε το φρέσκο βούτυρο, ανακατεύοντας συνέχεια για να µην καούν. Μόλις ροδίσουν απαλά, τα αφήνετε να κρυώσουν και τα χοντροκόβετε στο µπλέντερ.

Βήμα 8

Φτιάχνετε το γλυκό σας: Βγάζετε το µίγµα των τυριών από το ψυγείο και το αδειάζετε µέσα στην ψηµένη σφολιάτα. Το ισιώνετε µε µαχαίρι και απλώνετε από πάνω του τα σιροπιασµένα βερίκοκα ένα ένα. Περιχύνετε µε όσο σιρόπι έχει µείνει στην κατσαρόλα και πασπαλίζετε µε τα χοντροκοµµένα και καβουρδισµένα αµύγδαλα.

Βήμα 9

Σερβίρετε το γλυκό στο τραπέζι µέσα στο ταψάκι του.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb