TIROPOUGKAKIO
clock icon
50'

Τυροπουγκάκια

Υλικά

  • 7 φύλλα κρούστας
  • 14 πράσινα «φύλλα» από κρεμμυδάκια φρέσκα κομμένα στη μέση
  • 250γρ. γκοργκοντζόλα ή φέτα θρυμματισμένη
  • 150γρ. ανθότυρο θρυμματισμένο
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 2 κουτ. σούπας κουκουναρόσπορο
  • 1 κουτ. σούπας σταφίδες μικρές, μαύρες
  • 1 αβγό χτυπημένο ελαφρά
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
  • λίγο αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Tips

  • Μπορείτε να φτιάξετε τα πουγκάκια με γέμιση από μανιτάρια και τυρί. Σοτάρετε σε ελάχιστο λάδι δύο κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα και δύο φλιτζάνια μανιτάρια χονδροκομμένα μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους. Τα αφήνετε να κρυώσουν και τα αναμιγνύετε με 1 ½ φλιτζάνι καπνιστό τυρί Μετσόβου, χονδροτριμμένο. Συνεχίζετε τη διαδικασία όπως πιο πάνω.

Πουγκιά από φύλλο κρούστας με γκοργκοντζόλα, ανθότυρο, κουκουνάρι και σταφίδες.

Ζεματάτε τα πράσινα «φύλλα» από τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε βραστό νερό για 1 λεπτό, τα ξεπλένετε με πολύ κρύο νερό και τα στραγγίζετε καλά.
Μουλιάζετε τις σταφίδες σε ζεστό νερό για 10 λεπτά και τις στραγγίζετε.
Σοτάρετε τα κρεμμυδάκια με το λάδι για 2-3 λεπτά και προσθέτετε τον κουκουναρόσπορο και τις σταφίδες. Αφήνετε το μίγμα να κρυώσει λίγο και προσθέτετε τα τυριά, το αβγό, λίγο αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο.
Κόβετε όλα τα φύλλα κατά μήκος σε τέσσερις ίσες λωρίδες και πάλι στη μέση κατά πλάτος για να έχετε κομμάτια περίπου 12 x 18 εκ.
Παίρνετε ένα κομμάτι φύλλου και το αλείφετε με λίγο λάδι. Στη συνέχεια τοποθετείτε ένα δεύτερο φύλλο από πάνω έτσι ώστε να σχηματιστεί σταυρός, και το αλείφετε με λίγο λάδι. Βάζετε ένα γεμάτο κουταλάκι του γλυκού από τη γέμιση στη μέση, σηκώνετε το φύλλο γύρω από τη γέμιση και το πιέζετε να γίνει σαν πουγκί. Δένετε το πουγκί με ένα ζεματισμένο φρέσκο φύλλο κρεμμυδιού.
Συνεχίζετε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά και τοποθετείτε τα πουγκάκια σε λαδωμένο ταψί. Τα ψήνετε στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν.
Βαγγέλης Πατεράκης, Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Ζεματάτε τα πράσινα «φύλλα» από τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε βραστό νερό για 1 λεπτό, τα ξεπλένετε με πολύ κρύο νερό και τα στραγγίζετε καλά.

Βήμα 2

Μουλιάζετε τις σταφίδες σε ζεστό νερό για 10 λεπτά και τις στραγγίζετε.

Βήμα 3

Σοτάρετε τα κρεμμυδάκια με το λάδι για 2-3 λεπτά και προσθέτετε τον κουκουναρόσπορο και τις σταφίδες. Αφήνετε το μίγμα να κρυώσει λίγο και προσθέτετε τα τυριά, το αβγό, λίγο αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο.

Βήμα 4

Κόβετε όλα τα φύλλα κατά μήκος σε τέσσερις ίσες λωρίδες και πάλι στη μέση κατά πλάτος για να έχετε κομμάτια περίπου 12 x 18 εκ.

Βήμα 5

Παίρνετε ένα κομμάτι φύλλου και το αλείφετε με λίγο λάδι. Στη συνέχεια τοποθετείτε ένα δεύτερο φύλλο από πάνω έτσι ώστε να σχηματιστεί σταυρός, και το αλείφετε με λίγο λάδι. Βάζετε ένα γεμάτο κουταλάκι του γλυκού από τη γέμιση στη μέση, σηκώνετε το φύλλο γύρω από τη γέμιση και το πιέζετε να γίνει σαν πουγκί. Δένετε το πουγκί με ένα ζεματισμένο φρέσκο φύλλο κρεμμυδιού.

Βήμα 6

Συνεχίζετε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά και τοποθετείτε τα πουγκάκια σε λαδωμένο ταψί. Τα ψήνετε στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν.

Βήμα 7

Βαγγέλης Πατεράκης, Elena Jeffrey