vasilopita_amugdala

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ - ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ

clock icon
1:20'

Βασιλόπιτα με αμύγδαλα

Υλικά

  • 2½ φλιτζάνια βούτυρο φρέσκο
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 6 αβγά
  • 1 κούπα γάλα
  • ¼ φλιτζανιού μπράντι
  • ¼ φλιτζανιού ανθόνερο
  • 4 φλιτζάνια (περίπου) αλεύρι σκληρό
  • 3 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 φλιτζάνι αμύγδαλα ασπρισμένα και κομμένα μακρόστενα
  • αχνή ζάχαρη για το πασπάλισμα

Στις αστικές περιοχές ο εορταστικός άρτος έγινε γλύκισμα, με έντονη την παρουσία του αμύγδαλου και το άρωμα του ανθόνερου. Το αμύγδαλο σε αυτήν την βασιλόπιτα κερδίζει και τον πιο απαιτητικό.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη. Προσθέτετε τους κρόκους και συνεχίζετε το χτύπημα, μέχρι να ασπρίσει και να φουσκώσει το μίγμα. Ανακατεύετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και ρίχνετε εναλλάξ το γάλα, το μπράντι και το ανθόνερο. Ανακατεύετε τα αμύγδαλα.
Χτυπάτε τα ασπράδια μαρέγκα και τα προσθέτετε στο γλυκό προσεκτικά, με κυκλικές κινήσεις από πάνω προς τα κάτω για να μη «σπάσει» η μαρέγκα. Όταν ενωθούν καλά τα υλικά και το μίγμα γίνει λείο και ομοιογενές, το ρίχνετε σε βουτυρωμένο και πασπαλισμένο με αλεύρι ταψάκι διαμέτρου 30εκ.
Ψήνετε στο φούρνο για 20 λεπτά και στη συνέχεια χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 150οC και συνεχίζετε το ψήσιμο για 35-40 λεπτά ακόμη. Για να δοκιμάσετε αν ψήθηκε, βυθίζετε στο γλυκό τη λάμα ενός μαχαιριού -αν βγει καθαρή είναι έτοιμο.
Βγάζετε τη βασιλόπιτα από το φούρνο, την αφήνετε να κρυώσει για 5-10 λεπτά και την αναποδογυρίζετε σε πιατέλα. Βάζετε από την κάτω πλευρά το νόμισμα.
Όταν κρυώσει εντελώς, την πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη. Στολίζετε την επιφάνεια με σπόρους ροδιού ή σχηματίζετε με αμύγδαλα ή κακάο τη χρονολογία. Μπορείτε να βάλετε γύρω γύρω μια όμορφη φαρδιά κορδέλα και να την κάνετε μεγάλο φιόγκο -φυσικά, μέχρι να έρθει η ώρα να κόψετε τη βασιλόπιτα.
Φωτογραφία: Σωτήρης Παπανικολάου - Food styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη. Προσθέτετε τους κρόκους και συνεχίζετε το χτύπημα, μέχρι να ασπρίσει και να φουσκώσει το μίγμα. Ανακατεύετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και ρίχνετε εναλλάξ το γάλα, το μπράντι και το ανθόνερο. Ανακατεύετε τα αμύγδαλα.

Βήμα 2

Χτυπάτε τα ασπράδια μαρέγκα και τα προσθέτετε στο γλυκό προσεκτικά, με κυκλικές κινήσεις από πάνω προς τα κάτω για να μη «σπάσει» η μαρέγκα. Όταν ενωθούν καλά τα υλικά και το μίγμα γίνει λείο και ομοιογενές, το ρίχνετε σε βουτυρωμένο και πασπαλισμένο με αλεύρι ταψάκι διαμέτρου 30εκ.

Βήμα 3

Ψήνετε στο φούρνο για 20 λεπτά και στη συνέχεια χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 150οC και συνεχίζετε το ψήσιμο για 35-40 λεπτά ακόμη. Για να δοκιμάσετε αν ψήθηκε, βυθίζετε στο γλυκό τη λάμα ενός μαχαιριού -αν βγει καθαρή είναι έτοιμο.

Βήμα 4

Βγάζετε τη βασιλόπιτα από το φούρνο, την αφήνετε να κρυώσει για 5-10 λεπτά και την αναποδογυρίζετε σε πιατέλα. Βάζετε από την κάτω πλευρά το νόμισμα.

Βήμα 5

Όταν κρυώσει εντελώς, την πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη. Στολίζετε την επιφάνεια με σπόρους ροδιού ή σχηματίζετε με αμύγδαλα ή κακάο τη χρονολογία. Μπορείτε να βάλετε γύρω γύρω μια όμορφη φαρδιά κορδέλα και να την κάνετε μεγάλο φιόγκο -φυσικά, μέχρι να έρθει η ώρα να κόψετε τη βασιλόπιτα.

Φωτογραφία: Σωτήρης Παπανικολάου - Food styling: Αντωνία Κατή