BASILOPITA-ME-LADI-Meli-k-taxini
clock icon
1:20'

Βασιλόπιτα με σιρόπι αγαύης και ταχίνι

Υλικά

  • 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 20γρ. μπέικιν πάουντερ
  • ½ κουτ. γλυκού σόδα φαγητού
  • ½ φλιτζανάκι του καφέ μαύρη ζάχαρη
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 4 γεμάτες κουτ. σούπας ταχίνι
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ Σιρόπι Αγαύης Synny Via
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ σπορέλαιο
  • 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι

Η «αρχόντισσα» των γιορτινών γλυκών και πρωταγωνίστρια της Πρωτοχρονιάς, βασιλόπιτα, σε μια ενδιαφέρουσα εκδοχή με αρώματα πορτοκαλιού και Σιρόπι Αγαύης Sunny Via. Αξίζει να τη δοκιμάσετε!

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170°C. Αρχικά, χτυπάτε στο μίξερ τη ζάχαρη με το ταχίνι για 2 λεπτά. Προσθέτετε το σπορέλαιο και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη. Προσθέτετε το ξύσμα, το Σιρόπι Αγαύης και το χυμό πορτοκαλιού.
Συνεχίζετε το χτύπημα ενώ προσθέτετε τη σόδα και εναλλάξ το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Σταματάτε το χτύπημα μόλις το μίγμα ομογενοποιηθεί καλά.
Βουτυρώνετε και αλευρώνετε μια φόρμα για κέικ και κατόπιν ρίχνετε το μίγμα σας. Ψήνετε στον φούρνο με αέρα για 1 ώρα περίπου. Αφήνετε το κέικ να κρυώσει, ξεφορμάρετε και πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη και σπόρους από ρόδι αν θέλετε.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170°C. Αρχικά, χτυπάτε στο μίξερ τη ζάχαρη με το ταχίνι για 2 λεπτά. Προσθέτετε το σπορέλαιο και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη. Προσθέτετε το ξύσμα, το Σιρόπι Αγαύης και το χυμό πορτοκαλιού.

Βήμα 2

Συνεχίζετε το χτύπημα ενώ προσθέτετε τη σόδα και εναλλάξ το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Σταματάτε το χτύπημα μόλις το μίγμα ομογενοποιηθεί καλά.

Βήμα 3

Βουτυρώνετε και αλευρώνετε μια φόρμα για κέικ και κατόπιν ρίχνετε το μίγμα σας. Ψήνετε στον φούρνο με αέρα για 1 ώρα περίπου. Αφήνετε το κέικ να κρυώσει, ξεφορμάρετε και πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη και σπόρους από ρόδι αν θέλετε.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb