Διαδικασία
Για τα μπιφτέκια: Βάζετε ένα μικρό, αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί. Ρίχνετε τα καρύδια και τα καβουρδίζετε για 4-5 λεπτά να ροδίσουν. Τα αδειάζετε σε ένα μπολ και τα αφήνετε να κρυώσουν καλά.
Στο τηγάνι ζεσταίνετε το σησαμέλαιο, ρίχνετε το κρεμμύδι, αλατοπιπερώνετε και σοτάρετε ανακατεύοντας με σπάτουλα για 3-4 λεπτά μέχρι να γίνει διάφανο. Αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά.
Χτυπάτε στο μούλτι τα κρύα καρύδια, το μπούκοβο, το κύμινο, την πάπρικα, αλάτι, πιπέρι και τη ζάχαρη μέχρι να πολτοποιηθούν.
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε τα στραγγισμένα φασόλια και με ένα πιρούνι τα σπάζετε καλά, χωρίς να λιώσουν εντελώς. Προσθέτετε το ρύζι, τον πολτό των καρυδιών, τα ψίχουλα του ψωμιού, τη σάλτσα ΒΒQ και ανακατεύετε καλά μέχρι να πάρετε μια ομοιογενή ζύμη. Αν είναι πολύ στεγνή μπορείτε να προσθέσετε λίγη σάλτσα ακόμη. Λαδώνετε ελαφρά τα χέρια σας με λίγο σησαμέλαιο και πλάθετε 4 μεγάλα μπιφτέκια.
Ζεσταίνετε καλά ένα τηγάνι-γκριλιέρα και ψήνετε τα μπιφτέκια για 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά. Βγάζετε τα μπιφτέκια με σπάτουλα σε πιάτο και ψήνετε και τα ψωμάκια.
Κόβετε τα ψωμάκια στη μέση. Απλώνετε λίγη σάλτσα BBQ σε όλα τα ψωμάκια. Στα κάτω ψωμάκια απλώνετε λίγο μαρούλι, τοποθετείτε από ένα μπιφτέκι, μία φέτα ντομάτα και λίγες ροδέλες κρεμμύδι. Σκεπάζετε με τα «καπάκια» τους και σερβίρετε.
Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση
Tips
Σάλτσα BBQ: Την αμερικάνικη αυτή σάλτσα που ντύνει πικάντικα κάθε ψητό κρέας -και όχι μόνο- θα τη βρείτε σε όλα τα σούπερ μάρκετ.