OliveMagazine

Vegan burger χωρίς γλουτένη με στριφογυριστές πατάτες φούρνου

Vegan burger χωρίς γλουτένη με στριφογυριστές πατάτες φούρνου

Μερίδες:6
Χρόνος προετοιμασίας:30'
Χρόνος μαγειρέματος:45'
Έτοιμο σε:1:15'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 200γρ. τόφου
  • 2 μέτρια κρεμμύδια
  • 80γρ. μανιτάρια λευκά
  • 130γρ. καρυδόψιχα
  • 270γρ. άγριο ρύζι, βρασμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 30γρ. παντζάρι βρασμένο
  • 2 κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτας
  • 3 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο
  • ½ κουτ. γλυκού τσίλι σε σκόνη
  • 2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. γλυκού πιπέρι
  • 2 κουτ. γλυκού διατροφική μαγιά
  • 4 κουτ. γλυκού σόγια σος
  • 2 κουτ. γλυκού μηλόξυδο
  • 30γρ. βρώμη
  • Για το σερβίρισμα

  • 6 ψωμάκια για burger (χωρίς γλουτένη)
  • 2 μεγάλες ντομάτες
  • λίγη σαλάτα μεσκλάν
  • 3 αβοκάντο
  • vegan μαγιονέζα (ή σως τις επιλογής σας)
  • 6 φέτες φυτικό τυρί τύπου gouda
  • Για τις πατάτες

  • 12 μέτριες πατάτες
  • 80ml γάλα σόγιας
  • 4 κουτ. γλυκού ρίγανη
  • 4 κουτ. γλυκού πάπρικα
  • αλάτι, πιπέρι
  • 12 ξυλάκια για σουβλάκια
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Για το burger: Αλέθετε πολύ καλά στο μπλέντερ τα μανιτάρια, τα καρύδια ,το τόφου, τα κρεμμύδια και το άγριο ρύζι, μέχρι να γίνουν πολτός. Αδειάζετε το μίγμα σε μπολ και προσθέτετε τα μπαχαρικά, το μηλόξυδο, τη σόγια, τον πελτέ ντομάτας, το σκόρδο ψιλοκομμένο και τη διατροφική μαγιά.

Χτυπάτε στο μπλέντερ το παντζάρι μέχρι να γίνει κρέμα και το προσθέτετε στο μίγμα. Ανακατεύετε καλά, προσθέτετε τη βρώμη και ανακατεύετε πάλι μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μίγμα, που μπορείτε να πλάσετε. Πλάθετε 6 μπιφτέκια.

Σε ένα τηγάνι προσθέτετε μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και τα ψήνετε σε σιγανή φωτιά, σκεπασμένα με καπάκι, γυρνώντας τα όποτε χρειάζεται, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα εξωτερικά και να ψηθούν εσωτερικά. 2-3 λεπτά πριν τα αποσύρετε από τη φωτιά τοποθετείτε μια φέτα τυρί πάνω σε κάθε μπιφτέκι και σκεπάζετε ξανά με το καπάκι.

Για τις στριφογυριστές πατάτες: Πλένετε πολύ καλά τις πατάτες ώστε να φύγουν τα χώματα και περνάτε κατά μήκος της κάθε πατάτας ένα ξυλάκι. Με πολλή προσοχή κόβετε την πατάτα στριφογυρίζοντας την μέχρι να πάρει το σχήμα ακορντεόν. Αλείφετε τις πατάτες με το γάλα σόγιας και πασπαλίζετε με τα μπαχαρικά.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Βάζετε τις πατάτες σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και τις ψήνετε στο φούρνο για 40-45 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα.

Για το σερβίρισμα: Συνθέτετε τα burger τοποθετώντας σως στα ψωμάκια, σαλάτα μεσκλάν, μια φέτα ντομάτα, από μισό αβοκάντο σε φέτες και στη μέση το ζουμερό vegan μπιφτέκι. Συνοδεύετε με τις στριφογυριστές πατάτες.

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr