vegan mageiritsa
clock icon
1:20'

Vegan μαγειρίτσα με μανιτάρια, χόρτα και μάραθο

Υλικά

  • 60 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. πράσο, ψιλοκομμένο
  • 2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 180 γρ. κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 400 γρ. μανιτάρια πορτομπέλο
  • 400 γρ. λευκά μανιτάρια, κομμένα σε τέταρτα
  • 400 γρ. μανιτάρια πλευρώτους
  • 100 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 10 πατάτες baby, καθαρισμένες
  • 2 λεμόνια, τον χυμό
  • 1 μάτσο μάραθο, ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού λάδι λευκής τρούφας(προαιρετικά)

Ετοιμάζουμε τη μαγειρίτσα αλλιώς με μανιτάρια, χόρτα και μάραθο. H vegan εκδοχή της είναι το ίδιο απολαυστική.

 

Σε μια μεγάλη, πλατιά κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το ελαιόλαδο το πράσο, το σκόρδο και το φρέσκο κρεμμύδι. Παράλληλα, αφαιρούμε από τα πορτομπέλο το μαύρο μέρος από την κάτω πλευρά, με τη βοήθεια ενός κουταλιού και τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Μαδάμε με τα δάχτυλα σε μεγάλα κομμάτια και τα πλευρώτους.

Μόλις μαλακώσουν τα λαχανικά από το σοτάρισμα, προσθέτουμε τα μανιτάρια και λίγο αλάτι και τα αφήνουμε να τσιγαριστούν και να βγάλουν τα υγρά τους. Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Βάζουμε τις πατάτες σε κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό ίσα να τα καλύψει. Αφήνουμε να βράσουν για περίπου 15΄ και προσθέτουμε τα χορταρικά να βράσουν όλα μαζί, για ακόμα 20΄.

Αφαιρούμε τις πατάτες και μαζί με λίγο ζωμό από το φαγητό μας χτυπάμε στο μπλέντερ να γίνουν κρέμα. Ρίχνουμε τον πολτό αυτό μέσα στο φαγητό και αφήνουμε να πάρει μια βράση και να δέσει. Προσθέτουμε χυμό λεμονιού, τον μάραθο και αν θέλουμε και λίγο λάδι τρούφας στο τέλος

Διαδικασία

Βήμα 1

 

Σε μια μεγάλη, πλατιά κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το ελαιόλαδο το πράσο, το σκόρδο και το φρέσκο κρεμμύδι. Παράλληλα, αφαιρούμε από τα πορτομπέλο το μαύρο μέρος από την κάτω πλευρά, με τη βοήθεια ενός κουταλιού και τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Μαδάμε με τα δάχτυλα σε μεγάλα κομμάτια και τα πλευρώτους.

Βήμα 2

Μόλις μαλακώσουν τα λαχανικά από το σοτάρισμα, προσθέτουμε τα μανιτάρια και λίγο αλάτι και τα αφήνουμε να τσιγαριστούν και να βγάλουν τα υγρά τους. Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Βάζουμε τις πατάτες σε κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό ίσα να τα καλύψει. Αφήνουμε να βράσουν για περίπου 15΄ και προσθέτουμε τα χορταρικά να βράσουν όλα μαζί, για ακόμα 20΄.

Βήμα 3

Αφαιρούμε τις πατάτες και μαζί με λίγο ζωμό από το φαγητό μας χτυπάμε στο μπλέντερ να γίνουν κρέμα. Ρίχνουμε τον πολτό αυτό μέσα στο φαγητό και αφήνουμε να πάρει μια βράση και να δέσει. Προσθέτουμε χυμό λεμονιού, τον μάραθο και αν θέλουμε και λίγο λάδι τρούφας στο τέλος