21101123_8798_menouHlia_veloute-favas
clock icon
50'

Βελουτέ φάβας με αβγοτάραχο

Υλικά

  • 350γρ. φάβα
  • 24 φετούλες αβγοτάραχου, λεπτές
  • 1 λίτρο ζωμό κότας
  • 1 κρεμμύδι μέτριο σε φέτες
  • 1 καρότο σε φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • χυμό από ½ λεμόνι
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • λίγο ελαιόλαδο για το σερβίρισμα
  • αλάτι

Μια βελουτέ από φάβα που ανοίγει εντυπωσιακά ένα γιορτινό τραπέζι.

Αδειάζετε τη φάβα μέσα σε ένα σουρωτήρι και την πλένετε με άφθονο, κρύο νερό. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι. Ρίχνετε το καρότο, το σκόρδο και τα σοτάρετε όλα μαζί μέχρι να μυρίσουν όμορφα.
Προσθέτετε την πλυμένη φάβα και ανακατεύετε καλά για 2-3 λεπτά. Ρίχνετε το ζωμό κότας και αφήνετε να πάρει βράση. Αλατίζετε, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε μέχρι να χυλώσει και να σπάσει η φάβα.
Την αφήνετε να κρυώσει ελαφρώς, τη βάζετε στο μπλέντερ και τη χτυπάτε μέχρι να πάρετε ένα βελούδινο πολτό. Τη βάζετε ξανά στην κατσαρόλα, την αφήνετε να πάρει μια βράση, δοκιμάζετε και, αν χρειάζεται, της προσθέτετε επιπλέον ζωμό και λίγο αλάτι.
Σερβίρετε τη βελουτέ βάζοντας στο κέντρο κάθε πιάτου από τρεις λεπτές φετούλες αβγοτάραχου. Διακοσμείτε με σταγονίτσες από χυμό λεμονιού και λίγο ελαιόλαδο.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος- Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Αδειάζετε τη φάβα μέσα σε ένα σουρωτήρι και την πλένετε με άφθονο, κρύο νερό. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι. Ρίχνετε το καρότο, το σκόρδο και τα σοτάρετε όλα μαζί μέχρι να μυρίσουν όμορφα.

Βήμα 2

Προσθέτετε την πλυμένη φάβα και ανακατεύετε καλά για 2-3 λεπτά. Ρίχνετε το ζωμό κότας και αφήνετε να πάρει βράση. Αλατίζετε, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε μέχρι να χυλώσει και να σπάσει η φάβα.

Βήμα 3

Την αφήνετε να κρυώσει ελαφρώς, τη βάζετε στο μπλέντερ και τη χτυπάτε μέχρι να πάρετε ένα βελούδινο πολτό. Τη βάζετε ξανά στην κατσαρόλα, την αφήνετε να πάρει μια βράση, δοκιμάζετε και, αν χρειάζεται, της προσθέτετε επιπλέον ζωμό και λίγο αλάτι.

Βήμα 4

Σερβίρετε τη βελουτέ βάζοντας στο κέντρο κάθε πιάτου από τρεις λεπτές φετούλες αβγοτάραχου. Διακοσμείτε με σταγονίτσες από χυμό λεμονιού και λίγο ελαιόλαδο.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος- Food Styling: Tina Webb