veloute-fasolion-me-tragano-bacon1

clock icon
1:30'

Βελουτέ με φασόλια και τραγανό μπέικον

Υλικά

  • 200γρ. Φασόλια Μέτρια ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ, μουλιασμένα αποβραδίς και στραγγισμένα
  • 1 καρότο σε 4 κομμάτια
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο
  • 5 γαρίφαλα
  • 1 κλαράκι σέλερι
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 πράσο σε φέτες
  • 1/3 φλιτζανιού Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
  • 1 κύβο κοτόπουλο βιολογικό ή φρέσκο (ψυγείου)
  • λίγο θυμάρι ξερό ή ρίγανη
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για το σερβίρισμα

  • λίγο σχοινόπρασο ή σέλινο κομμένο με ψαλίδι
  • 8 φέτες μπέικον σε κομμάτια
  • χωριάτικο ψωμί

Ανακαλύψτε την γκουρμέ εκδοχή του αγαπημένου εθνικού μας πιάτου. Τα υλικά του διαφέρουν ελάχιστα από την κλασική που μαγειρεύει κι η μαμά μας. Κι όμως αυτή η φασολάδα είναι τόσο φινετσάτη, νόστιμη κι ευπαρουσίαστη, που μπορεί να ανοίξει ευχάριστα κι ένα από τα πιο επίσημα τραπέζια σας. Εσείς δοκιμάστε την αύριο κιόλας, γι’ αυτό βάλτε από απόψε Φασόλια Μέτρια ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ στο μούσκιο…

Καθαρίζετε το κρεμμύδι και του καρφώνετε τα γαρίφαλα. Το ρίχνετε σε μια κατσαρόλα μαζί με τα φασόλια, το καρότο και τη δάφνη. Προσθέτετε κάμποσο νερό να σκεπάζει τα φασόλια και τα βράζετε μέχρι να μαλακώσουν αρκετά.
Βγάζετε το κρεμμύδι από την κατσαρόλα και τα φύλλα της δάφνης. Πετάτε τα γαρίφαλα και κόβετε το κρεμμύδι στη μέση. Το κρατάτε στην άκρη μαζί με το καρότο.
Παίρνετε μια κουτάλα φασόλια και τα κρατάτε κι αυτά στην άκρη. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ξεχωριστή κατσαρόλα και σοτάρετε το πράσο. Προσθέτετε το καρότο, το κρεμμύδι, το σέλερι, τα φασόλια της άλλης κατσαρόλας μαζί με το ζουμί τους, τον κύβο, λίγο νερό επιπλέον και βράζετε για 30 λεπτά ακόμα.
Πολτοποιείτε τα φασόλια μέσα στην κατσαρόλα και αν είναι πηχτή η σούπα την αραιώνετε με λίγο επιπλέον καυτό νερό. Δοκιμάζετε και αλατοπιπερώνετε τη σούπα ανάλογα με τη γεύση σας. Προσθέτετε στην κατσαρόλα τα φασόλια που κρατήσατε άλιωτα στην άκρη.
Σοτάρετε τα κομμάτια του μπέικον σε αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να γίνουν τραγανά.
Σερβίρετε τη σούπα σε πιάτα βαθιά ή μπολ, προσθέτοντας από πάνω λίγο τραγανό μπέικον και σχοινόπρασο κομμένο με ψαλίδι. Πασπαλίζετε με θυμάρι ξερό κι επιπλέον πιπέρι και σερβίρετε αμέσως. Συνοδεύετε με φρέσκο ή ψημένο χωριάτικο ψωμί.

Διαδικασία

Βήμα 1

Καθαρίζετε το κρεμμύδι και του καρφώνετε τα γαρίφαλα. Το ρίχνετε σε μια κατσαρόλα μαζί με τα φασόλια, το καρότο και τη δάφνη. Προσθέτετε κάμποσο νερό να σκεπάζει τα φασόλια και τα βράζετε μέχρι να μαλακώσουν αρκετά.

Βήμα 2

Βγάζετε το κρεμμύδι από την κατσαρόλα και τα φύλλα της δάφνης. Πετάτε τα γαρίφαλα και κόβετε το κρεμμύδι στη μέση. Το κρατάτε στην άκρη μαζί με το καρότο.

Βήμα 3

Παίρνετε μια κουτάλα φασόλια και τα κρατάτε κι αυτά στην άκρη. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ξεχωριστή κατσαρόλα και σοτάρετε το πράσο. Προσθέτετε το καρότο, το κρεμμύδι, το σέλερι, τα φασόλια της άλλης κατσαρόλας μαζί με το ζουμί τους, τον κύβο, λίγο νερό επιπλέον και βράζετε για 30 λεπτά ακόμα.

Βήμα 4

Πολτοποιείτε τα φασόλια μέσα στην κατσαρόλα και αν είναι πηχτή η σούπα την αραιώνετε με λίγο επιπλέον καυτό νερό. Δοκιμάζετε και αλατοπιπερώνετε τη σούπα ανάλογα με τη γεύση σας. Προσθέτετε στην κατσαρόλα τα φασόλια που κρατήσατε άλιωτα στην άκρη.

Βήμα 5

Σοτάρετε τα κομμάτια του μπέικον σε αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να γίνουν τραγανά.

Βήμα 6

Σερβίρετε τη σούπα σε πιάτα βαθιά ή μπολ, προσθέτοντας από πάνω λίγο τραγανό μπέικον και σχοινόπρασο κομμένο με ψαλίδι. Πασπαλίζετε με θυμάρι ξερό κι επιπλέον πιπέρι και σερβίρετε αμέσως. Συνοδεύετε με φρέσκο ή ψημένο χωριάτικο ψωμί.