vinegret_loukakos

ΣΤΟ ΠΙ ΚΑΙ ΦΙ

clock icon
15'

Βινεγκρέτ με μέλι και μουστάρδα

Υλικά

  • 100ml ξίδι λευκό
  • 50γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο και σοταρισμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 30γρ. μέλι
  • 20γρ. (1 κουτ. σούπας) μουστάρδα ντιζόν
  • 40γρ. μουστάρδα με κόκκους
  • 175ml ηλιέλαιο
  • 125ml ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας θυμάρι φρέσκο ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι

Βινεγκρέτ με μέλι και μουστάρδα, ιδανική για σαλάτες, ψητά κρεατικά και κοτόπουλο.

Τοποθετείτε όλα τα υλικά εκτός του λαδιού σ’ ένα μπολ ή στο μπλέντερ. Προσθέτετε το λάδι σιγά σιγά, σχεδόν σταγόνα σταγόνα στην αρχή χτυπώντας με το σύρμα ή με το μπλέντερ να δουλεύει σε υψηλή ταχύτητα. Μόλις το μίγμα αρχίσει να πήζει λιγάκι και ξεκινήσει η ομογενοποίηση, προσθέτετε το λάδι με αργή και σταθερή ροή.
Τοποθετείτε τη βινεγκρέτ στη συντήρηση κλεισμένη σε πλαστικό ή γυάλινο σκεύος με καπάκι. Μπορείτε να τη διατηρήσετε για 1 με 2 εβδομάδες. Δεδομένου πως στη συντήρηση κάποια στιγμή θα «κόψει», θα την ανακατέψετε καλά πριν τη χρήση, ώστε να την επαναφέρετε.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Τοποθετείτε όλα τα υλικά εκτός του λαδιού σ’ ένα μπολ ή στο μπλέντερ. Προσθέτετε το λάδι σιγά σιγά, σχεδόν σταγόνα σταγόνα στην αρχή χτυπώντας με το σύρμα ή με το μπλέντερ να δουλεύει σε υψηλή ταχύτητα. Μόλις το μίγμα αρχίσει να πήζει λιγάκι και ξεκινήσει η ομογενοποίηση, προσθέτετε το λάδι με αργή και σταθερή ροή.

Βήμα 2

Τοποθετείτε τη βινεγκρέτ στη συντήρηση κλεισμένη σε πλαστικό ή γυάλινο σκεύος με καπάκι. Μπορείτε να τη διατηρήσετε για 1 με 2 εβδομάδες. Δεδομένου πως στη συντήρηση κάποια στιγμή θα «κόψει», θα την ανακατέψετε καλά πριν τη χρήση, ώστε να την επαναφέρετε.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Elena Jeffrey