Virginia_Ham
clock icon
5:0'

Virginia Ham με glaze μήλου – κανέλας

Υλικά

  • Μερίδες: 10-12
  • Για το χοιρινό

  • 1 μπούτι χοιρινό χωρίς το κόκαλο του μηρού, γύρω στα 5-6 κιλά
  • 1 κρεμμύδι
  • 3 μικρά καρότα
  • 3 στικ σέλερι
  • 1 λίτρο νερό
  • 1 στικ κανέλα
  • 6 γαρίφαλα
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • Για το γλάσο

  • τα ψητά λαχανικά μας
  • τα υγρά από το ψητό μας
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 200 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 2 κουτ. σούπας μέλι
  • 1 πράσινο μήλο, κομμένο σε κύβους
  • 1 κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο
  • 2 κουτ. γλυκού κανέλα τριμμένη
  • 1 κουτ. γλυκού μπαχάρι τριμμένο
  • 150 ml αλκοολούχο ποτό της αρεσκείας μας
  • 1 κούπα νερό

Η πεντανόστιμη αυτή συνταγή δίνει ξεχωριστή διάσταση στο χοιρινό μπούτι με αυτή την υπέροχη σάλτσα μήλου και ενδείκνυται για γιορτινά τραπέζια, αφού είναι εντυπωσιακή και σε εμφάνιση.

Κρέας: Ζητάμε από τον κρεοπώλη μας να ξεκοκαλίσει το μπουτάκι μας και να χαράξει την πέτσα με ένα κοφτερό μαχαίρι. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα. Κόβουμε τα λαχανικά μας σε ακανόνιστα κομμάτια. Αλατοπιπερώνουμε το κρέας μας και το δένουμε με έναν σπάγκο μαγειρικής.

Τοποθετούμε σε μια γάστρα με καπάκι τα λαχανικά μας, τα μπαχαρικά, από πάνω το κρέας και το νερό. Αν δεν έχουμε γάστρα, τότε σε ένα βαθύ ταψί, και κλείνουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε για 4 ώρες ελέγχοντας στα μισά αν χρειάζεται υγρά. Αφού ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο ψησίματος, ξεκουράζουμε το ψητό μας όσο θα προετοιμάζουμε το glaze (γλάσο).

Γλάσο: Σε ένα δοχείο πολτοποιούμε τα λαχανικά μας μαζί με τα υγρά μας από το ψητό. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και το μέλι και καραμελώνουμε το μήλο. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά μας και σβήνουμε με το αλκοολούχο ποτό. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε το νερό. Αφήνουμε να βράσει ώσπου να γίνει ένα ωραίο γλάσο. Στην ίδια γάστρα, χωρίς το καπάκι αυτή τη φορά, τοποθετούμε το ψητό μας και με ένα μαγειρικό πινέλο αλείφουμε το γλάσο (κρατάμε λίγο γλάσο για το σερβίρισμα).

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C στον αέρα για 1 ώρα. Μόλις ολοκληρωθεί το ψήσιμο, ξεκουράζουμε για 20΄. Σερβίρουμε σε μια ωραία πιατέλα αλείφοντας το κρέας άλλη μία φορά με γλάσο χρησιμοποιώντας καθαρό πινέλο, και κόβοντας σε λεπτές φέτες.

Η συνταγή είναι του κρεοπώλη Νίκου Μαρόλη, Καλλιδρομίου 51, Εξάρχεια, τηλ. 210 3842270. 

Διαδικασία

Βήμα 1

Κρέας: Ζητάμε από τον κρεοπώλη μας να ξεκοκαλίσει το μπουτάκι μας και να χαράξει την πέτσα με ένα κοφτερό μαχαίρι. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα. Κόβουμε τα λαχανικά μας σε ακανόνιστα κομμάτια. Αλατοπιπερώνουμε το κρέας μας και το δένουμε με έναν σπάγκο μαγειρικής.

Βήμα 2

Τοποθετούμε σε μια γάστρα με καπάκι τα λαχανικά μας, τα μπαχαρικά, από πάνω το κρέας και το νερό. Αν δεν έχουμε γάστρα, τότε σε ένα βαθύ ταψί, και κλείνουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε για 4 ώρες ελέγχοντας στα μισά αν χρειάζεται υγρά. Αφού ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο ψησίματος, ξεκουράζουμε το ψητό μας όσο θα προετοιμάζουμε το glaze (γλάσο).

Βήμα 3

Γλάσο: Σε ένα δοχείο πολτοποιούμε τα λαχανικά μας μαζί με τα υγρά μας από το ψητό. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και το μέλι και καραμελώνουμε το μήλο. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά μας και σβήνουμε με το αλκοολούχο ποτό. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε το νερό. Αφήνουμε να βράσει ώσπου να γίνει ένα ωραίο γλάσο. Στην ίδια γάστρα, χωρίς το καπάκι αυτή τη φορά, τοποθετούμε το ψητό μας και με ένα μαγειρικό πινέλο αλείφουμε το γλάσο (κρατάμε λίγο γλάσο για το σερβίρισμα).

Βήμα 4

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C στον αέρα για 1 ώρα. Μόλις ολοκληρωθεί το ψήσιμο, ξεκουράζουμε για 20΄. Σερβίρουμε σε μια ωραία πιατέλα αλείφοντας το κρέας άλλη μία φορά με γλάσο χρησιμοποιώντας καθαρό πινέλο, και κόβοντας σε λεπτές φέτες.

Η συνταγή είναι του κρεοπώλη Νίκου Μαρόλη, Καλλιδρομίου 51, Εξάρχεια, τηλ. 210 3842270.