Gingerbread apple butter
clock icon
3:0'

«Βούτυρο» μήλου με γλυκά μπαχαρικά

Υλικά

  • Μερίδες: για 2 βαζάκια των 350 ml
  • 600 γρ. μήλα πράσινα, καθαρισμένα, ψιλοκομμένα
  • 400 γρ. μήλα κόκκινα, ξεφλουδισμένα, ψιλοκομμένα
  • ξύσμα λεμονιού + λίγες φλοίδες
  • 125 ml χυμό μήλου
  • 30 γρ. καστανή ζάχαρη
  • ½ κουτ. σούπας κανέλα, σκόνη
  • 3/4 κουτ. γλυκού τζίντζερ, σκόνη
  • 1 πρέζα μπαχάρι, σκόνη
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο, σκόνη
  • 1 πρέζα γαρίφαλο, σκόνη

Τώρα που το μήλο είναι στην καλύτερη εποχή του, φτιάχνουμε ένα ξεχωριστό άλειμμα, με ωραία αρώματα μπαχαρικών.

Βάζουμε τα μήλα, το ξύσμα λεμονιού και τον χυμό μήλου σε μια μεσαία κατσαρόλα και δίνουμε μια βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο προς χαμηλό και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 35΄-40΄ ή μέχρι τα μήλα να μαλακώσουν.

Βάζουμε τα μήλα και τα υγρά του σκεύους σε ένα μπλέντερ και πολτοποιούμε καλά. Επιστρέφουμε το μείγμα στην κατσαρόλα ανακατεύοντας μέσα τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά. Αφήνουμε να σιγοβράσει σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 1-2 ώρες, ανακατεύοντας συχνά μέχρι η σάλτσα να πάρει ένα βαθύ καφέ χρώμα και να πήξει.

Μόλις σκουρύνει και συμπυκνωθεί καλά σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Μεταφέρουμε σε αποστειρωμένα βάζα. Μόλις κρυώσουν, τα βάζουμε στο ψυγείο και τα διατηρούμε για έως και 1 μήνα.

Φωτογραφία: Karen Thomas

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζουμε τα μήλα, το ξύσμα λεμονιού και τον χυμό μήλου σε μια μεσαία κατσαρόλα και δίνουμε μια βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο προς χαμηλό και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 35΄-40΄ ή μέχρι τα μήλα να μαλακώσουν.

Βήμα 2

Βάζουμε τα μήλα και τα υγρά του σκεύους σε ένα μπλέντερ και πολτοποιούμε καλά. Επιστρέφουμε το μείγμα στην κατσαρόλα ανακατεύοντας μέσα τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά. Αφήνουμε να σιγοβράσει σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 1-2 ώρες, ανακατεύοντας συχνά μέχρι η σάλτσα να πάρει ένα βαθύ καφέ χρώμα και να πήξει.

Βήμα 3

Μόλις σκουρύνει και συμπυκνωθεί καλά σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Μεταφέρουμε σε αποστειρωμένα βάζα. Μόλις κρυώσουν, τα βάζουμε στο ψυγείο και τα διατηρούμε για έως και 1 μήνα.

Φωτογραφία: Karen Thomas