20190205164829_SOYPA-MOSXARI-3
clock icon
2:20'

Βραστό με χειμωνιάτικα λαχανικά

Υλικά

  • 1 κιλό μοσχάρι για βραστό (ποντίκι & κότσι)
  • 2 κρεμμύδια
  • 2 μέτριες πατάτες
  • 1 λευκή γλυκοπατάτα
  • 1 μεγάλο πράσο
  • 2 καρότα
  • 3-4 μικρά άγρια μανιτάρια
  • 100γρ. σελινόριζα
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 30ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για το σερβίρισμα

  • μπούκοβο
  • λεμόνι ή ξίδι

Tips

  • Προσαρμόστε τη συνταγή προσθέτοντας τα αγαπημένα σας λαχανικά, αλλά μην παραλείψετε να βράσετε το κρέας σύμφωνα με τις οδηγίες.
  • Η σούπα μπορεί να γίνει και με άλλα κρέατα (γίδα ή πρόβειο).

Το βραστό είναι η σούπα του μερακλή και μία από τις πιο δυναμωτικές σούπες για μικρούς και μεγάλους.

Πλένετε το κρέας και το βάζετε σε ευρύχωρη κατσαρόλα με νερό, περίπου 1,5 λίτρο. Ξεκινάτε το βράσιμο σε δυνατή φωτιά για 10 λεπτά, ξαφρίζοντας συνεχώς όσο χρειαστεί.
Προσθέτετε το δαφνόφυλλο και το ένα κρεμμύδι ολόκληρο, χαμηλώνετε σε μέτρια φωτιά και βράζετε για περίπου μιάμιση ώρα.
Κόβετε τα λαχανικά σε ομοιόμορφα κομμάτια και τα προσθέτετε στην κατσαρόλα. Αν χρειάζεται ρίχνετε και 1 φλιτζάνι ζεστό νερό. Προσθέτετε το ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνετε και συνεχίζετε να βράζετε τη σούπα για 20 λεπτά.
Τη σερβίρετε αμέσως πασπαλίζοντας με μπούκοβο και περιχύνοντας με λεμόνι ή ξίδι, ανάλογα την προτίμησή σας.
Φωτογραφία - Food styling: Εύα Μονοχάρη - Funky Cook

Διαδικασία

Βήμα 1

Πλένετε το κρέας και το βάζετε σε ευρύχωρη κατσαρόλα με νερό, περίπου 1,5 λίτρο. Ξεκινάτε το βράσιμο σε δυνατή φωτιά για 10 λεπτά, ξαφρίζοντας συνεχώς όσο χρειαστεί.

Βήμα 2

Προσθέτετε το δαφνόφυλλο και το ένα κρεμμύδι ολόκληρο, χαμηλώνετε σε μέτρια φωτιά και βράζετε για περίπου μιάμιση ώρα.

Βήμα 3

Κόβετε τα λαχανικά σε ομοιόμορφα κομμάτια και τα προσθέτετε στην κατσαρόλα. Αν χρειάζεται ρίχνετε και 1 φλιτζάνι ζεστό νερό. Προσθέτετε το ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνετε και συνεχίζετε να βράζετε τη σούπα για 20 λεπτά.

Βήμα 4

Τη σερβίρετε αμέσως πασπαλίζοντας με μπούκοβο και περιχύνοντας με λεμόνι ή ξίδι, ανάλογα την προτίμησή σας.

Φωτογραφία - Food styling: Εύα Μονοχάρη - Funky Cook