xorta mikri
clock icon
1:15'

Xόρτα τσιγαριαστά με πράσα

Υλικά

  • 1 κιλό διάφορα χόρτα εποχής (αντίδια, άγρια ραδίκια, ζοχούς, σπανάκι, σέσκουλα)
  • 1 μικρό ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 2 πράσα
  • 1 μικρό ματσάκι μυρωδικά (καυκαλήθρες, μυρώνια, μάραθο)
  • 100 ml ε. π. ελαιόλαδο
  • 1 ½ κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτας (ή 2 ώριμες ντομάτες τριμμένες, στην εποχή τους)
  • 100 ml νερό
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Tips

  • Προσθέστε μπόλικο μαύρο πιπέρι γιατί τους ταιριάζει πολύ.

Ποικιλία από χόρτα εποχής και μυρωδικά μαγειρεύονται τόσο ώστε να αναδεικνύεται η φρεσκάδα τους. Αν βρείτε και άγρια χόρτα, τότε θα έχετε ένα φαγητό μοναδικής νοστιμιάς!

Καθαρίζουμε, πλένουμε τα χόρτα και τα χοντροκόβουμε με το χέρι. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και τα πράσα και σε ένα ξεχωριστό μπολ ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά.
Σε μια ευρύχωρη ρηχή κατσαρόλα ή τηγάνι, ζεσταίνουμε καλά το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια και τα πράσα για 2-3 λεπτά. Αραιώνουμε τον πελτέ ντομάτας στο νερό και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Μόλις πάρει μια βράση προσθέτουμε τα χόρτα και τα σοτάρουμε για 15 λεπτά.
Κατόπιν βάζουμε αλάτι, πιπέρι, τα μυρωδικά και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 15-20 λεπτά και λίγο πριν αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά περιχύνουμε με το λεμόνι. Σερβίρουμε τα χόρτα με ζουμί από την κατσαρόλα και χυμό λεμονιού.
Φωτογραφία - Food styling: Εύα Μονοχάρη - Funky Cook

Διαδικασία

Βήμα 1

Καθαρίζουμε, πλένουμε τα χόρτα και τα χοντροκόβουμε με το χέρι. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και τα πράσα και σε ένα ξεχωριστό μπολ ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά.

Βήμα 2

Σε μια ευρύχωρη ρηχή κατσαρόλα ή τηγάνι, ζεσταίνουμε καλά το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια και τα πράσα για 2-3 λεπτά. Αραιώνουμε τον πελτέ ντομάτας στο νερό και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Μόλις πάρει μια βράση προσθέτουμε τα χόρτα και τα σοτάρουμε για 15 λεπτά.

Βήμα 3

Κατόπιν βάζουμε αλάτι, πιπέρι, τα μυρωδικά και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 15-20 λεπτά και λίγο πριν αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά περιχύνουμε με το λεμόνι. Σερβίρουμε τα χόρτα με ζουμί από την κατσαρόλα και χυμό λεμονιού.

Φωτογραφία - Food styling: Εύα Μονοχάρη - Funky Cook