OliveMagazine

Χειροποίητες γκόγκες με πέστο μαϊντανού-βασιλικού

Χειροποίητες γκόγκες με πέστο μαϊντανού-βασιλικού

Μερίδες:4-6
Χρόνος προετοιμασίας:30'
Χρόνος μαγειρέματος:20'
Έτοιμο σε:50'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

    Για τις γκόγκες

  • 600 γρ. κίτρινο αλεύρι για ζύμωμα
  • 10 γρ. αλάτι
  • 300 ml νερό
  • Για το πέστο

  • 70 γρ. κουκουνάρι καβουρδισμένο
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο
  • 90 γρ. μαϊντανό, τα φύλλα
  • 160 γρ. βασιλικό, τα φύλλα
  • 180 – 240 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 60 γρ. παρμεζάνα
  • Για το τελείωμα και το σερβίρισμα

  • 250 γρ. τοματίνια, κομμένα στη μέση
  • παρμεζάνα ή ξινομυζήθρα
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Για τις γκόγκες: Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε το αλεύρι με το αλάτι και σιγά-σιγά το νερό πλάθοντας παράλληλα μέχρι να δημιουργήσουμε μια σχετικά σφιχτή ζύμη. Καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε για 10 λεπτά να ξεκουραστεί.

Σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια κόβουμε τη ζύμη σε μικρότερα κομμάτια. Ανοίγουμε κάθε κομμάτι πλάθοντας με αρκετό αλεύρι σε μακρύ μακαρόνι με περίπου 1 εκ. διάμετρο. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με την υπόλοιπη ζύμη και με ένα μαχαίρι κόβουμε σε κομμάτια 2-3 εκ.

Αφού αλευρώσουμε ελαφρά κάθε κομματάκι ζύμης, το πιέζουμε λίγο με τον αντίχειρά μας και ταυτόχρονα το σέρνουμε/τραβάμε πάνω στην επιφάνεια για να δημιουργούμε ένα σχήμα σαν κοχύλι, τις ‘γκόγκες’. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με την υπόλοιπη ζύμη και αλευρώνουμε σταδιακά για να μην κολλήσουνε μεταξύ τους.

Σε άφθονο βρασμένο και αλατισμένο νερό βράζουμε τα ζυμαρικά για 20 – 30 λεπτά ανάλογα με το πάχος τους. Σουρώνουμε κρατώντας 2 φλιτζάνια από το νερό που έβρασαν, και λαδώνουμε ελαφρά για να μην κολλήσουν μεταξύ τους.

Για το πέστο: Σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς καβουρδίζουμε το κουκουνάρι για 6 – 7 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα. Μεταφέρουμε σε μπλέντερ ή στο μούλτι, προσθέτουμε το σκόρδο και 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και πολτοποιούμε καλά για 20-30 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα φύλλα μαϊντανού και βασιλικού και χτυπάμε για περίπου 1 λεπτό. Προσθέτουμε σε σταδιακή ροή το υπόλοιπο ελαιόλαδο μέχρι να έχουμε ένα πυκνό πέστο και τέλος, την παρμεζάνα. Δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώνουμε αν χρειάζεται.

Για τη σύνθεση: Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το νερό που κρατήσαμε από τα ζυμαρικά και μόλις πάρει μια βράση, ρίχνουμε τις γκόγκες και μέρος από το πέστο (ανάλογα με τη γεύση μας) και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τα τοματίνια, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από την εστία. Σερβίρουμε αμέσως με επιπλέον τυρί.

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr
Απόρρητο Απόρρητο