xoirini tigania Vakiaros
clock icon
60'

Χοιρινή τηγανιά με ντομάτα, τσίπουρο και ταλαγάνι

Υλικά

  • 1 κ. χοιρινός λαιμός, κομμένος σε κύβους
  • 60 γρ. ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 220 γρ. κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
  • 240 γρ. κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης
  • 200 γρ. πράσινη πιπεριά κέρατο καυτερή
  • 60 γρ. τσίπουρο ή ούζο
  • 500 γρ. ψιλοκομμένη ντομάτα
  • 10 ντοματίνια
  • 200 γρ. ταλαγάνι
  • 5-6 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
  • 2 χωριάτικες μπαγκέτες για το σερβίρισμα

Μια χοιρινή τηγανιά σβήνει με τσίπουρο, σιγοβράζει με πιπεριές και ντομάτα και σερβίρεται με ταλαγάνι πάνω σε ζεστή χωριάτικη μπαγκέτα. Νόστιμο κι εύκολο πιάτο, ιδανικό για το καθημερνό τραπέζι από τον Μάστερ Σεφ Λάμπρο Βακιάρο.

Προθερμαίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε πολύ υψηλή θερμοκρασία και αλείφουμε το χοιρινό με λίγο ελαιόλαδο. Σοτάρουμε το χοιρινό στο τηγάνι, σε δυνατή φωτιά για να σχηματίσει μια ωραία κρούστα με βαθύ χρώμα. Όταν θα είναι έτοιμο, προσθέτουμε το σκόρδο για να δώσει άρωμα, λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι. Ανακατεύουμε και βγάζουμε το κρέας σε ένα μπολ.
Στο ίδιο τηγάνι, στο λίπος που έχει μείνει, τηγανίζουμε το κρεμμύδι, τις πιπεριές και την καυτερή πιπεριά για 2΄-3'. Επαναφέρουμε το κρέας στο τηγάνι. Σβήνουμε με το τσίπουρο, και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Στη συνέχεια προσθέτουμε την ψιλοκομμένη τομάτα και μισό φλιτζάνι νερό.
Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια και σιγοβράζουμε για περίπου 40′ λεπτά μέχρι να αρχίσει να γίνεται μια πιο πηχτή σάλτσα. Ρίχνουμε τα ντοματίνια ολόκληρα, δοκιμάζουμε, διορθώνουμε την γεύση με αλάτι και πιπέρι και τσεκάρουμε αν χρειάζεται να προσθέσουμε λίγο μέλι ή ζάχαρη για να εξισορροπήσουμε την οξύτητα της ντομάτας. Σίγομαγειρεύουμε για άλλα 10 λεπτά.
Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο ταλαγάνι, και το θυμάρι και ανακατεύουμε ελαφρώς. Αποσύρουμε το τηγάνι από την εστία και κλείνουμε με ένα καπάκι. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.
Για τις μπαγκέτες: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220°C στον αέρα. Κόβουμε τις μπαγκέτες στη μέση και στη συνέχεια κατά μήκος ώστε να βλέπουμε το εσωτερικό τους (την ψίχα) μεταφέρουμε τα τέσσερα μέρη σε ένα ταψί, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι ψήνουμε στο φούρνο για 10 με 15 λεπτά.
Για το σερβίρισμα: Σερβίρουμε την τηγανιά πάνω στις φρυγανισμένες χωριάτικες μπαγκέτες.

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε πολύ υψηλή θερμοκρασία και αλείφουμε το χοιρινό με λίγο ελαιόλαδο. Σοτάρουμε το χοιρινό στο τηγάνι, σε δυνατή φωτιά για να σχηματίσει μια ωραία κρούστα με βαθύ χρώμα. Όταν θα είναι έτοιμο, προσθέτουμε το σκόρδο για να δώσει άρωμα, λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι. Ανακατεύουμε και βγάζουμε το κρέας σε ένα μπολ.

Βήμα 2

Στο ίδιο τηγάνι, στο λίπος που έχει μείνει, τηγανίζουμε το κρεμμύδι, τις πιπεριές και την καυτερή πιπεριά για 2΄-3'. Επαναφέρουμε το κρέας στο τηγάνι. Σβήνουμε με το τσίπουρο, και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Στη συνέχεια προσθέτουμε την ψιλοκομμένη τομάτα και μισό φλιτζάνι νερό.

Βήμα 3

Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια και σιγοβράζουμε για περίπου 40′ λεπτά μέχρι να αρχίσει να γίνεται μια πιο πηχτή σάλτσα. Ρίχνουμε τα ντοματίνια ολόκληρα, δοκιμάζουμε, διορθώνουμε την γεύση με αλάτι και πιπέρι και τσεκάρουμε αν χρειάζεται να προσθέσουμε λίγο μέλι ή ζάχαρη για να εξισορροπήσουμε την οξύτητα της ντομάτας. Σίγομαγειρεύουμε για άλλα 10 λεπτά.

Βήμα 4

Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο ταλαγάνι, και το θυμάρι και ανακατεύουμε ελαφρώς. Αποσύρουμε το τηγάνι από την εστία και κλείνουμε με ένα καπάκι. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.

Βήμα 5

Για τις μπαγκέτες: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220°C στον αέρα. Κόβουμε τις μπαγκέτες στη μέση και στη συνέχεια κατά μήκος ώστε να βλέπουμε το εσωτερικό τους (την ψίχα) μεταφέρουμε τα τέσσερα μέρη σε ένα ταψί, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι ψήνουμε στο φούρνο για 10 με 15 λεπτά.

Βήμα 6

Για το σερβίρισμα: Σερβίρουμε την τηγανιά πάνω στις φρυγανισμένες χωριάτικες μπαγκέτες.