asparagus and anchovy pasta with fennel seed pangrattato
clock icon
25'

Ζυμαρικά με σπαράγγια και αντσούγιες

Υλικά

  • 200 γρ. σπαγγέτι
  • 2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • 2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 8 φιλέτα αντσούγιας, ψιλοκομμένα
  • 1 πρέζα μπούκοβο
  • 200 γρ. σπαράγγια, σε μέγεθος μπουκιάς
  • 125 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 40 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • Για το κραμπλ

  • 2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί, σε κομματάκια
  • 2 κουτ. σούπας μαραθόσπορο
  • 2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο

Ανοιξιάτικα και καταπράσινα, τα σπαράγγια, με μιαν ευχάριστη υπόπικρη επίγευση και δροσερή γεύση, ζητούν ελάχιστες παρεμβάσεις για να αναδειχθεί η νοστιμιά τους. Ταιριάζουν σε σαλάτες, ομελέτες αλλά και ως συνοδευτικά ψητών ψαριών.

Κραμπλ: Χτυπάμε το ψωμί και τους σπόρους μάραθου σε έναν επεξεργαστή τροφίμων ή σε γουδί, μαζί με μια πρέζα αλάτι, μέχρι να έχουμε ψίχουλα σαν από χοντροτριμμένη φρυγανιά. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνουμε μέσα τα ψίχουλα και ψήνουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να ροδίσει το μείγμα και να γίνει πραγματικά τραγανό. Το αφήνουμε στην άκρη.
Ζυμαρικά: Βράζουμε τα μακαρόνια σε μια μεγάλη κατσαρόλα με ελαφρώς αλατισμένο νερό που κοχλάζει, μέχρι να γίνουν al dente, και στη συνέχεια σουρώνουμε κρατώντας λίγο από το νερό του βρασίματος.

Στο μεταξύ, ζεσταίνουμε το λάδι σε ξεχωριστό τηγάνι και σοτάρουμε το σκόρδο, τις αντσούγιες και το μπούκοβο για 1΄-2΄ ή μέχρι να λιώσουν οι αντσούγιες. Προσθέτουμε τα σπαράγγια και συνεχίζουμε για 2΄. Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρασί και σιγοβράζουμε για 2΄-3΄ ή μέχρι να ψηθούν τα σπαράγγια.
Ρίχνουμε τα ζυμαρικά στο τηγάνι με τα σπαράγγια, έπειτα την παρμεζάνα και ανακατεύουμε πολύ καλά, προσθέτοντας λίγο από το νερό βρασμού των ζυμαρικών για να μην κολλήσουν. Καρυκεύουμε με μπόλικο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι. Μοιράζουμε σε πιάτα και πάνω ρίχνουμε τραγανό κράμπλ ψωμιού.

 

Διαδικασία

Βήμα 1

Κραμπλ: Χτυπάμε το ψωμί και τους σπόρους μάραθου σε έναν επεξεργαστή τροφίμων ή σε γουδί, μαζί με μια πρέζα αλάτι, μέχρι να έχουμε ψίχουλα σαν από χοντροτριμμένη φρυγανιά. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνουμε μέσα τα ψίχουλα και ψήνουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να ροδίσει το μείγμα και να γίνει πραγματικά τραγανό. Το αφήνουμε στην άκρη.
Ζυμαρικά: Βράζουμε τα μακαρόνια σε μια μεγάλη κατσαρόλα με ελαφρώς αλατισμένο νερό που κοχλάζει, μέχρι να γίνουν al dente, και στη συνέχεια σουρώνουμε κρατώντας λίγο από το νερό του βρασίματος.

Βήμα 2

Στο μεταξύ, ζεσταίνουμε το λάδι σε ξεχωριστό τηγάνι και σοτάρουμε το σκόρδο, τις αντσούγιες και το μπούκοβο για 1΄-2΄ ή μέχρι να λιώσουν οι αντσούγιες. Προσθέτουμε τα σπαράγγια και συνεχίζουμε για 2΄. Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρασί και σιγοβράζουμε για 2΄-3΄ ή μέχρι να ψηθούν τα σπαράγγια.
Ρίχνουμε τα ζυμαρικά στο τηγάνι με τα σπαράγγια, έπειτα την παρμεζάνα και ανακατεύουμε πολύ καλά, προσθέτοντας λίγο από το νερό βρασμού των ζυμαρικών για να μην κολλήσουν. Καρυκεύουμε με μπόλικο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι. Μοιράζουμε σε πιάτα και πάνω ρίχνουμε τραγανό κράμπλ ψωμιού.